Zacier z jęczmienia i glut

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: dzozef »

Postanowiłem zrobić swój pierwszy zacier i niestety od razu :dupa: .
Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając. Po dodaniu śruty temperatura spadła do około 80 stopni. Dlatego grzałem dalej, oczywiście cały czas mieszając doprowadziłem do temperatury 85 stopni.
Płyn był gęsty ale dalej był to płyn. Wyłączyłem grzanie aby temperatura opadła i wykonać kolejny krok. Niestety po godzinie zrobił się GLUT. Nie wiem jak to opisać ale jest to coś w rodzaju zaprawy. Jest tak gęste że jak włożę mieszadło to po wyjęciu jest oklejone z góry na dół. :shock: Nie wiem dlaczego tak się stało ani co robić dalej. Może ktoś ma jakiś pomysł? :cry: :bardzo_zly:
Dodam jeszcze że było 22l wody na 7kg śruty.
promocja

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

A czy ph zacieru sprawdzałeś ? Jeżeli nie, to dodawaj rozpuszczonego kwasku cytrynowego po małej łyżeczce.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: psotamt »

Rok wcześniej robiłem zacier z 36 l wody i 12 kg śruty i było OK. W tym roku, a raczej w tym sezonie, takie proporcje dawały bardzo gęsty zacier. Zmieniłem je dając tyle samo wody i sypiąc śrutę "na wyczucie". Okazało się, że 11 kg to max. Ty możesz mieć śrutę o jeszcze niższej wilgotności i dlatego zacier jest bardzo gęsty. Dolej gorącej wody ze 3 litry, jest szansa, że rozrzedzi się.
O ile to tylko kwestia suchości zboża...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Niepotrzebnie grzałeś bo temp. 80 stopni to i tak dość wysoka jak na jęczmień. Ja właśnie tak robię, że do temp. około 80 - 82 stopnie wsypuję śrutę. Temp. obniża się do około 75 stopni co jest bardzo dobrą temp. do prawidłowego działania alfa amylazy. Nigdy nie musiałem też do jęczmienia dodawać enzymu redukującego lepkość. W temp. 64 stopnie lekko zakwaszam kwaskiem i dodaje glukoamylazę. Mieszam co jakiś czas utrzymując temp. przez godzinę powyżej 60 stopni. I wszystko na temat. Nigdy nie zrobił mi się glut. Dałbym jednak troszczę więcej wody 24-25l na te 7 kg zboża.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

To że, dolejemy wody i zacier będzie rzadszy wcale nie oznacza dobrze uwodnionej skrobi, a o to w tym wszystkim chodzi.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

henik pisze:Doody, ciekawe czy te twoje 80 stopni zabije wszystkie patogeny bytujące na zbożu?
Ja tych patogenów jadł nie bedę ;)
Zacier wychodzi bardzo dobrze i jest wydajny, a destylacja nie przepuści niczego do gotowego wyrobu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

@henik, przecież temp. kleikowania jęczmienia to ok. 65ºC, więc o co "kaman" ? :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Jak zacieramy słody to tak 65 stopni, ale ziarno niesłodowane i enzymy to wyżej, zdecydowanie, włącznie z krótkim gotowaniem. Ale o co chodzi?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

No, chyba o to, że nie odróżniasz zacierania od kleikowania ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Ha, to Ty uważasz że słód tylko się zaciera? http://www.kierunekfarmacja.pl/Resource ... 85515a.pdf
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

Nie. Nie uważam, ale przypomnę co napisał autor tematu;
dzozef pisze:Podgrzałem wodę do 88 stopni, dodałem enzym upłynniający oraz śrutę jęczmienną oczywiście cały czas mieszając.
Jak widzisz, kolega użył niesłodowanego ziarna, więc temperatura wody 88ºC, jest aż nadto wysoka aby mógł zajść proces kleikowania :ok:
Zacierając słód jęczmienny kleikowanie oczywiście zachodzi wraz z zacieraniem.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

I tu się zgadzam że zostało z kleikowane, ale skrobia nie została uwodniona i koledze o to chodziło, napisał i tyle go widzieli.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

radius pisze:Tak, jak napisali poprzednicy, dolej parę litrów wody i dodatkowo enzym redukujący lepkość. Powinno pomóc :ok:
Wcześniej dolałem 1,5l wody i nic się nie poprawiło. Niestety enzymu redukującego lepkość nie mam a wody już też dużo nie zmieszczę. Zmierzyć ph też słabo jak nie ma płynu. Chyba już sobie daruję ten zacier. Ważne tylko żeby ustalić co się stało w celu uniknięcia niepowodzenia w przyszłości.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Dodaj kwasku tak jak pisałem i dodatkową porcję enzymu upłynniającego, tylko rozrób w 100 ml wody. Nie odpuszczaj.Oczywiście dogrzej zacier
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 mar 2019, 20:49 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Chyba się nie rozumiemy. Jak zmierzyć ph gluta? I jak dodać do tego enzym?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

Ja tu widzę tylko jeden sposób. Woda +enzym redukujący lepkość (nie upłynniający) + wiertarka z mieszadłem do farb :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Niestety dzisiaj enzymu redukującego lepkość nie zdobędę. Ten zacier już odpuszczam. Pytanie tylko na przyszłość dlaczego tak się stało i czy enzym redukujący lepkość załatwi sprawę?

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Można odcisnąć przez kawałek gazy lub jakiegokolwiek materiału. Enzym dodajesz rozcieńczony ale musisz podgrzać zacier do temperatury optymalnej działania enzymu upłynniającego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Ja bym to wywalił i zatarł od nowa. W końcu cena jęczmienia niesłodowanego nie jest wysoka. Wiele nie tracisz a szkoda Twojego czasu i pracy. Zrób tak jak napisałem wyżej. Powinno być dobrze i będziesz się cieszył dobrym destylatem :ok:
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

@henik nie wiem czy patrzyłeś na zdjęcie, wiem że nie jest idealne ale widać że glut ma konsystencję bardziej chleba niż ciasta. Nie da się tego podgrzać!! Chyba że w piecu. :) Mimo to dzięki za chęć pomocy. Teraz to już bardziej interesuje mnie dlaczego tak się stało i jak nie dopuścić do takiej sytuacji następnym razem.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

@Doody to co wyszło to wywalę. Co do twoich rad to bardzo cenne. Możliwe że zbyt mała ilość tej wody. Ziarno przed śrutowaniem było mocno wysuszone. Może to się dołożyło do mojej porażki.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

A enzym upłynniający to jaki zastosowałeś?

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Starowaru, nieprzeterminowany, 1,1ml, rozrobiony wcześniej w 11ml wody.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Zwykłe używa się trochę więcej niż jest zalecane. Mogłeś spokojnie wlać te 2ml zwłaszcza przy tak małej ilości zboża. Ja na 30kg zboża daję zwykle 7ml enzymu upłynniającego i 20-22ml glukoamylazy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 mar 2019, 22:01 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Ja dodaję w dwóch turach po 1ml na 7 kg żyta ale rozcięńczam w większej ilości wody ph około 6. Zboże sypie przy 90 stopniach dodaje enzym , zakwaszam kwasem mlekowym. Ja! dogrzewam do zagotowania, mieszam i jak temp spadnie w około 90 stopni dodaje drugą porcje upłynniającego kocyk i 90 minut w spokoju.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: klepa »

Wodą i temperaturą skleikowałeś skrobię. Jeśli powstał glut, tzn. żeś jej nie upłynnił. A to z kolei znaczy, że... pomyliłeś buteleczki z enzymami!
Pierwsze zaciery za płoty. ;)
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 07:40 przez klepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Buteleczek nie pomyliłem. W 100% jestem pewien że zastosowałem właściwy enzym, upłynniający.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

@dzozef, następnym razem zagrzej wodę maksymalnie do 75-80ºC wraz z połową enzymu upłynniającego, następne wsypuj śrutę jednocześnie dobrze mieszając. Najlepiej użyć wiertarki z mieszadłem do farb. Teraz dodaj drugą porcję enzymu i ponownie dobrze wymieszaj. Po schłodzeniu zacieru do ok. 65ºC, dodaj enzym scukrzający oraz enzym redukujący lepkość - https://www.aabratek.pl/produkty/481/En ... _50ml.html i powinno wszystko się udać :ok:
W pierwszym procesie po prostu ugotowałeś śrutę i zrobiło się ciasto :D
Zapoznaj się też z tym ;
http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 09:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

@radius, zanim cokolwiek jeszcze napiszesz to poczytaj. https://www.researchgate.net/publicatio ... RZELNICZYM
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Widzę, że kolego @henik jesteś teoretykiem. To świetnie znać teorie procesu i podpierać się nią w praktyce, ale jeszcze lepiej być dobrym praktykiem. Warunki domowe różnią się znacznie od warunków przemysłowych. Przeprowadziłem dziesiątki zacierań i to zwykle w ilościach 30kg zboża na raz, a kolega Radius pewnie setki, i mogę powiedzieć, że opisany przez niego proces jest jak najbardziej prawidłowy. Czy można go jeszcze udoskonalić? Oczywiście, jak wszystko na tym świecie, ale skoro zacierając "na lenia" taka ilość zboża (nie mam możliwości podgrzewania i różnicowania temperatur zacierania w beczce) uzyskuję wydajność na poziomie 20 czasami więcej Blg, jestem zadowolony a ilość otrzymanego destylatu mnie satysfakcjonuje. Więc jak potrafisz lepiej sobie poradzić z zacieraniem to świetnie opisz jak to robisz, stestujemy. Wszystkie te opracowania przeczytałem już zarówno w źródłach polsko jak i angielsko języcznych. Ostatnio nawet zagłębiłem się w wyniki rosyjskich amatorów zacierania (Youtube). Praktyka czyni mistrza.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Doody, weź poczytaj swoje posty, jedne zaprzeczają drugim"mistrzu" A te niby teorie są wykorzystywane przez setki lat, ale oczywiście Ty wiesz lepiej Ty masz największą wydajność, bo masz zawsze najlepsze zboże. A kolega @radius sam potrafi się wypowiadać.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

No i wypowiedział się, dając "łapkę" w górę koledze Doody :ok:
@henik, ile zrobiłeś zacierów w swojej "karierze" i z jakich zbóż?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Widzę, @radius że, komitywa działa, jak zawsze na straży. Jak ktoś zadaje mnie takie pytania ile, jakie i to po raz wtóry, to czuję na sobie rękę CBA. Ale proszę najwięcej żyto z wysładzaniem i bez, proso tak i tak, pszenica tak i tak, i raz żołędzie, pycha ale było mało. A zapomniałem o kukurydzy ale mnie osobiście nie odpowiada.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 10:53 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Więc najlepiej niech każdy z nas trzyma się swoich własnych doświadczeń a będziemy szczęśliwymi ludźmi. Ja kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby i z różnymi zbożami, wypracowałem sobie swoją metodę do słodów, do niesłodowanego ziarna i się jej trzymam. Za każdym razem mi wychodzi i jestem z niej zadowolony. Jak ktoś mnie pyta jak robię to opisuję to zgodnie z prawdą. Czy ktoś skorzysta czy nie to jego prywatna sprawa. Mnie kiedyś pomogły rady bardziej doświadczonych kolegów, teraz staram się odwdzięczyć tym samym. Zdrowie :piwo:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

henik pisze:Widzę, @radius że, komitywa działa
Żadna komitywa ;) Po prostu zgadzam się w pełni z tym, co napisał Doody. Procesy technologiczne stosowane w gorzelnictwie przemysłowym znam bardzo dobrze, więc epatowanie linkami do nich już mnie nie "podnieca" :mrgreen:
Na koniec postawię jeszcze tylko jedno pytanie retoryczne. Ty, zrobiłeś oczywiście wszystkie te zacierania zgodnie z procesami z linków, które zamieściłeś, stosując metody przemysłowe, tak? :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Doody:ok: I teraz rozmawiamy, tak to powinno wyglądać od początku :piwo:
@radius jesteś słońce tego forum mocno konfliktowy. Merytorycznie odniósł się kolega @Klepa. A linki są po to, bo zacieranie domowe wiele nie różni się od przemysłowego. Przykładem jest system Bus
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

Ja jestem konfliktowy ? :smiech: Podaję koledze najprostsze sposoby na zacieranie w domowych warunkach a ty wrzucasz linki do procesów przemysłowych. No, to może być konflikt (interesów, sposobów, metod ???)
Co do technologi BUS, to tu się z tobą zgadzam. 99% "zacieraczy" z tego forum jej używa, pewnie nie wiedząc nawet, że tak się ona nazywa :D Zauważ tylko jedno. W tej metodzie, nie gotuje się zboża. Podgrzewa się tylko do 80-90ºC i tak też napisałem koledze dzozef, a ty od razu wyskoczyłeś z technologiami gorzelniczymi i mnie do nich odsyłasz. Pytam, po co?
Każdy z nas wypracował przez lata swoje sposoby na otrzymywanie jak najwyższej wydajności zacierania, więc pozostańmy przy tym, a dla ostudzenia emocji - :piwo: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Zaraz emocje, dyskusja! a że, bywa czasami burzliwa to później lepiej smakuje :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”