Widzę że rozgorzała ostra merytoryczna dyskusja. Niestety ja w tej materii jestem kompletnym laikiem i jeżeli możecie to tak w skrócie. Mojego "gluta" spowodowała za wysoka temperatura czy zbyt długi czas podgrzewania?
W zeszłym roku kupiłem całe ziarno jęczmienia i leżało sobie w domowych warunkach. Przed zacieraniem zmieliłem je w termo Thermomixsie. Struktura nie odbiegała od klasycznego śrutowania.
Hm... To trzeba sprawdzić enzym - pół kilo na półtora litra w garnek i (gugiel podaje, że 1ml to 20 kropel) dla pewności 2 krople upłynniającego. Jak glut , to nowy enzym , a jak nie, to coś pokićkałeś. Zrób, bo nie zasnę.
Niestety w tym tygodniu już nie dam rady żadnych testów zrobić. Dopiero w przyszłym tygodniu coś podziałam. Oczywiście z zastosowaniem Waszych rad. Dzięki wszystkim za pomoc.