Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
dzozef
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » środa, 20 mar 2019, 14:30

Widzę że rozgorzała ostra merytoryczna dyskusja. Niestety ja w tej materii jestem kompletnym laikiem i jeżeli możecie to tak w skrócie. Mojego "gluta" spowodowała za wysoka temperatura czy zbyt długi czas podgrzewania?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 392
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: klepa » środa, 20 mar 2019, 14:41

Nie, no! Ani temp., ani czas, tylko coś banalnego. Co to za śruta? Może to pęczak, a nie śruta?


Autor tematu
dzozef
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » środa, 20 mar 2019, 15:01

W zeszłym roku kupiłem całe ziarno jęczmienia i leżało sobie w domowych warunkach. Przed zacieraniem zmieliłem je w termo Thermomixsie. Struktura nie odbiegała od klasycznego śrutowania.

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 392
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: klepa » środa, 20 mar 2019, 16:37

Hm... To trzeba sprawdzić enzym - pół kilo na półtora litra w garnek i (gugiel podaje, że 1ml to 20 kropel) dla pewności 2 krople upłynniającego. Jak glut , to nowy enzym , a jak nie, to coś pokićkałeś. Zrób, bo nie zasnę. :D


henik
100
Posty: 109
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: henik » środa, 20 mar 2019, 16:40

:ok: To właśnie miałem napisać. Oczywiście nie zapomnij sprawdzić Ph.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5810
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: radius » środa, 20 mar 2019, 17:33

No i nie przesadzaj z temperaturą kleikowania ;)
Dodatkowo zaopatrz się w enzym redukujący lepkość, tak jak pisałem wcześniej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
dzozef
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: dzozef » środa, 20 mar 2019, 19:49

Niestety w tym tygodniu już nie dam rady żadnych testów zrobić. Dopiero w przyszłym tygodniu coś podziałam. Oczywiście z zastosowaniem Waszych rad. Dzięki wszystkim za pomoc. :poklon;


chilka69
50
Posty: 73
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Załączniki
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Postautor: chilka69 » poniedziałek, 11 lis 2019, 12:56

Wiem że trochę czasu minęło ale jestem ciekawy jak wyszło Ci następnym razem


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości