Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: geoorge »

Witam

Przymierzam się do zrobienia zacieru, ale to będzie mój pierwszy raz, dlatego nie chcę zepsuć coś na starcie.
Mam ze 40 kg. słodu i chcę go jakoś wykorzystać (i oczywiście sporo pszenicy i kukurydzy trochę mniej)
Proporcje jakie chcę zastosować:
6 kg. słodu jęczmiennego zmielonego
12 kg. kukurydzy zmielona trochę grubo (ale mogę zmielić drobniej w razie potrzeby)
2 kg. pszenicy mielona
64 l. wody
Sprzęt: zbiornik z płaszczem olejowym i mieszadłem około 100l
W tym zbiorniku chcę zacierać, fermentować i destylować całość bez filtracji.
Drożdże myślałem nad D-53 (czy dobry wybór nie mam pojęcia).
A teraz trochę pytań.
Jak to zacierać podpowie ktoś?
Pierwsze zagotować kukurydzę potem dodać pszenicy i na końcu słodu?
Czy trzeba pilność pH (korygować np. kwaskiem cytrynowym)?
Destylować jak leci całość i potem na kolumnę półkową, a może od razu półkowa?
Potem filtracja przez węgiel, a może nie trzeba?
Starzenie w szkle ze szczapami dębowymi ewentualnie inne dodatki, beczki dębowe odpadają.
A może szkoda zachodu i lepiej na kolumnę?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sie 2023, 21:38 przez geoorge, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10

Post autor: jakis1234 »

Zobacz ten temat, tam masz sporo odpowiedzi dotyczących zacierania
jak-zrobic-zacier-z-pszenicy-t1928.html
Czy trzeba pilność pH (korygować np. kwaskiem cytrynowym)?
Niektórzy zakwaszają, inni nie- są różne szkoły.
Ja nie zakwaszam i odpukać, jeszcze nie miałem zakażenia.
Destylować jak leci całość i potem na kolumnę pułkową, a może od razu półkowa?
Dlaczego raz pułkowa a raz półkowa?
Jeżeli chcesz mieć więcej smaków i aromatów, to tylko półkowa.
Zrobiłem kiedyś samą pszenicę, puściłem na aabratka na spirytus. Po rozrobieniu wyszła bardzo łagodna i przyjemna wódka, ale to półkowa daje więcej smaków, tylko starzenie dłuższe.
Potem filtracja przez węgiel, a może nie trzeba?
Nie trzeba, jak to zrobisz porządnie, żaden węgiel nie jest potrzebny, a tylko wyczyści smaki.
Starzenie - tutaj już musisz sam się pobawić i zobaczyć co Ci pasuje, możliwości i szczapek wiele.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
geoorge
50
Posty: 63
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10

Post autor: geoorge »

jakis1234 Dzięki z półką pojechałem :oops:
Beczek unikam bo ze 2 razy kranik był nieszczelny i wyciekło wszystko, to znów bardzo łatwo przedębić. Dlatego postanowiłem do beczek nie wracać.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10

Post autor: Doody »

Słodu dałbym więcej dla pewności zacierania, czyli około 40% całego wkładu. Kukurydzę zmiel drobno - podniesie Ci to wydajność. Ja zakwaszam. Możesz dodać na ta ilość 5 łyżek stołowych kwasku. Słód wsypujesz jak zacier osiągnie 65 stopni, a kwasek 15-20 minut później.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10

Post autor: wawaldek11 »

geoorge pisze: piątek, 25 sie 2023, 08:49 Beczek unikam bo ze 2 razy kranik był nieszczelny i wyciekło wszystko, to znów bardzo łatwo przedębić. Dlatego postanowiłem do beczek nie wracać.
Szkoda, bo nic beczki nie zastąpi. Mam jedną z nieszczelnym kranikiem - kawałeczek zaślepionego wężyka silikonowego na kranik i po kłopocie :ok: A w drugiej, starej po piwie wstawiony był drewniany - no to out i zaczopowane.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”