Witam
Przymierzam się do zrobienia zacieru, ale to będzie mój pierwszy raz, dlatego nie chcę zepsuć coś na starcie.
Mam ze 40 kg. słodu i chcę go jakoś wykorzystać (i oczywiście sporo pszenicy i kukurydzy trochę mniej)
Proporcje jakie chcę zastosować:
6 kg. słodu jęczmiennego zmielonego
12 kg. kukurydzy zmielona trochę grubo (ale mogę zmielić drobniej w razie potrzeby)
2 kg. pszenicy mielona
64 l. wody
Sprzęt: zbiornik z płaszczem olejowym i mieszadłem około 100l
W tym zbiorniku chcę zacierać, fermentować i destylować całość bez filtracji.
Drożdże myślałem nad D-53 (czy dobry wybór nie mam pojęcia).
A teraz trochę pytań.
Jak to zacierać podpowie ktoś?
Pierwsze zagotować kukurydzę potem dodać pszenicy i na końcu słodu?
Czy trzeba pilność pH (korygować np. kwaskiem cytrynowym)?
Destylować jak leci całość i potem na kolumnę półkową, a może od razu półkowa?
Potem filtracja przez węgiel, a może nie trzeba?
Starzenie w szkle ze szczapami dębowymi ewentualnie inne dodatki, beczki dębowe odpadają.
A może szkoda zachodu i lepiej na kolumnę?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10
Zobacz ten temat, tam masz sporo odpowiedzi dotyczących zacierania
jak-zrobic-zacier-z-pszenicy-t1928.html
Ja nie zakwaszam i odpukać, jeszcze nie miałem zakażenia.
Jeżeli chcesz mieć więcej smaków i aromatów, to tylko półkowa.
Zrobiłem kiedyś samą pszenicę, puściłem na aabratka na spirytus. Po rozrobieniu wyszła bardzo łagodna i przyjemna wódka, ale to półkowa daje więcej smaków, tylko starzenie dłuższe.
Starzenie - tutaj już musisz sam się pobawić i zobaczyć co Ci pasuje, możliwości i szczapek wiele.
jak-zrobic-zacier-z-pszenicy-t1928.html
Niektórzy zakwaszają, inni nie- są różne szkoły.Czy trzeba pilność pH (korygować np. kwaskiem cytrynowym)?
Ja nie zakwaszam i odpukać, jeszcze nie miałem zakażenia.
Dlaczego raz pułkowa a raz półkowa?Destylować jak leci całość i potem na kolumnę pułkową, a może od razu półkowa?
Jeżeli chcesz mieć więcej smaków i aromatów, to tylko półkowa.
Zrobiłem kiedyś samą pszenicę, puściłem na aabratka na spirytus. Po rozrobieniu wyszła bardzo łagodna i przyjemna wódka, ale to półkowa daje więcej smaków, tylko starzenie dłuższe.
Nie trzeba, jak to zrobisz porządnie, żaden węgiel nie jest potrzebny, a tylko wyczyści smaki.Potem filtracja przez węgiel, a może nie trzeba?
Starzenie - tutaj już musisz sam się pobawić i zobaczyć co Ci pasuje, możliwości i szczapek wiele.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3971
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10
Słodu dałbym więcej dla pewności zacierania, czyli około 40% całego wkładu. Kukurydzę zmiel drobno - podniesie Ci to wydajność. Ja zakwaszam. Możesz dodać na ta ilość 5 łyżek stołowych kwasku. Słód wsypujesz jak zacier osiągnie 65 stopni, a kwasek 15-20 minut później.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3009
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 305 razy
Re: Zacier słód jęczmienny 30, kukurydza 60, pszenica 10
Szkoda, bo nic beczki nie zastąpi. Mam jedną z nieszczelnym kranikiem - kawałeczek zaślepionego wężyka silikonowego na kranik i po kłopocie A w drugiej, starej po piwie wstawiony był drewniany - no to out i zaczopowane.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek