Zacier skwaśniał
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
Witam kolegów zacier mam kwaśny już pisze jak robiłem
Kukurydza śruta 9 kg jęczmień śruta 1kg żyto śruta 1 kg
Słód jęczmienny torfowy 2.5 kg 38 litrów wody
Woda zagotowana do 75 stopni dałem wszystkie sruty oprócz słodu gotowałem w 75 stopniach 2 godziny później dodałem alfa-amelaze otrzymałem temperaturę 1.5 godziny ładnie się upłynniło ostygło do 62 stopni dałem słód trzymałem temperaturę przez 2 godziny 18 BLG po ostygnięciu do 28 zadałem drożdże coobra whyski ładnie fermentowało przez 10 dni ostatni sprawdzam otwieram fermentator wącham nie pachnie alkoholem próbuje kwaśny jak cholera jak cytryna
To nie jest mój pierwszy zacier nigdy nie miałem takiego przypadku da się to uratować
szkoda mi śruty i czasu spędzonego przy tym
Pomożecie dzięki
Pozdrawiam Krzysiek
Kukurydza śruta 9 kg jęczmień śruta 1kg żyto śruta 1 kg
Słód jęczmienny torfowy 2.5 kg 38 litrów wody
Woda zagotowana do 75 stopni dałem wszystkie sruty oprócz słodu gotowałem w 75 stopniach 2 godziny później dodałem alfa-amelaze otrzymałem temperaturę 1.5 godziny ładnie się upłynniło ostygło do 62 stopni dałem słód trzymałem temperaturę przez 2 godziny 18 BLG po ostygnięciu do 28 zadałem drożdże coobra whyski ładnie fermentowało przez 10 dni ostatni sprawdzam otwieram fermentator wącham nie pachnie alkoholem próbuje kwaśny jak cholera jak cytryna
To nie jest mój pierwszy zacier nigdy nie miałem takiego przypadku da się to uratować
szkoda mi śruty i czasu spędzonego przy tym
Pomożecie dzięki
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał
Ok tylko czekam na nową kolumnę i zbiornik w płaszczu i będę puszczał. Zobaczę co będzie i dam znać. Mam tego 34 litry. Miałem tylko jedną paczkę drożdży a ta paczka jest na 25L. Zdawałem sobie sprawę z tego, że jest mało drożdży. ale dłużej fermentował. Po zamieszaniu teraz bardzo szybko się klaruje.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 21:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier skwaśniał
Wystaw zacier na zewnątrz - są niskie temperatury - może przetrzyma. A jak trochę się zakazi, to destylat może nawet zyskać
Trochę szkoda zacieru na dziewiczy proces. Dynio dobrze radzi z cukrówką. Nastawiaj z paru kilogramów, żeby przepłukać rury.
Trochę szkoda zacieru na dziewiczy proces. Dynio dobrze radzi z cukrówką. Nastawiaj z paru kilogramów, żeby przepłukać rury.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 sty 2024, 02:19 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier skwaśniał
Nastaw cukrówkę na drożdżach turbo żeby przeczyścić sprzęt
Skoro masz mieć zbiornik z płaszczem to po co dokładałeś sobie roboty i filtrowałeśKrzysiek89 pisze: ↑sobota, 6 sty 2024, 22:21 Wyparowała i resztę pewnie w śrucie wszystko przed zadaniem drożdży było filtrowane więc nie ma szans odzyskać tyle samo płynu.
Nastaw cukrówkę na drożdżach turbo żeby przeczyścić sprzęt
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier skwaśniał
Surówka na whisky 85% ?
Strasznie ją wykastrowałeś
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Strasznie ją wykastrowałeś
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sty 2024, 19:50 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier skwaśniał
Jakiś wyjątkowy szacunek do tych słów?
A dlaczego "litrów", "surówka" i "pułkowa" z dużej litery?Krzysiek89 pisze: ↑wtorek, 9 sty 2024, 10:32 Witam kolegów zrobiłem, tak jak mówiliście zrobiłem surówkę i jestem bardzo zdziwiony i bardzo zadowolony, bo z tego 34 Litrów zacieru wyszło aż 4 l 85 procentowego trunku, więc ta Surówka czeka na nową kolumnę Pułkową
Dziękuję pozdrawiam
Jakiś wyjątkowy szacunek do tych słów?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sty 2024, 23:07 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy