Zacier skwaśniał

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krzysiek89 »

Witam kolegów zacier mam kwaśny już pisze jak robiłem
Kukurydza śruta 9 kg jęczmień śruta 1kg żyto śruta 1 kg
Słód jęczmienny torfowy 2.5 kg 38 litrów wody
Woda zagotowana do 75 stopni dałem wszystkie sruty oprócz słodu gotowałem w 75 stopniach 2 godziny później dodałem alfa-amelaze otrzymałem temperaturę 1.5 godziny ładnie się upłynniło ostygło do 62 stopni dałem słód trzymałem temperaturę przez 2 godziny 18 BLG po ostygnięciu do 28 zadałem drożdże coobra whyski ładnie fermentowało przez 10 dni ostatni sprawdzam otwieram fermentator wącham nie pachnie alkoholem próbuje kwaśny jak cholera jak cytryna
To nie jest mój pierwszy zacier nigdy nie miałem takiego przypadku da się to uratować
szkoda mi śruty i czasu spędzonego przy tym
Pomożecie dzięki
Pozdrawiam Krzysiek
koncentraty wina

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: wawaldek11 »

Mierzyłeś Blg?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Doody »

Prawidłowy smak zacieru po zakończonej fermentacji.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

BLG na dzień dzisiejszy +5 i stoi tak już 3 dni

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: wawaldek11 »

Wsztystko w normie - na rurki i będzie Pan zadowolony :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

Ok tylko czekam na nową kolumnę i zbiornik w płaszczu i będę puszczał. Zobaczę co będzie i dam znać. Mam tego 34 litry. Miałem tylko jedną paczkę drożdży a ta paczka jest na 25L. Zdawałem sobie sprawę z tego, że jest mało drożdży. ale dłużej fermentował. Po zamieszaniu teraz bardzo szybko się klaruje.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 21:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Doody »

Może wydajność nie powali Cię na kolana ale i tak trzeba destylować.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

A ile mogę z tych 34 litrów wyciągnąć czy jest sens.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Góral bagienny »

:scratch: A gdzie reszta zacieru jak wlałeś 38l wody?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

Wyparowała i resztę pewnie w śrucie wszystko przed zadaniem drożdży było filtrowane więc nie ma szans odzyskać tyle samo płynu.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: dynio »

Nie czekaj tylko destyluj, bo się zepsuje

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

Nie mam na czym destylowac czekam. Na sprzęt wcześniej wypożyczałem zwykły aabratek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: dynio »

No to może nie doczekać sprzętu.... Najpierw trzeba było odebrać sprzęt, "przemyć" go cukrówka, a dopiero potem brać się za zacieranie

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: wawaldek11 »

Wystaw zacier na zewnątrz - są niskie temperatury - może przetrzyma. A jak trochę się zakazi, to destylat może nawet zyskać :ok:
Trochę szkoda zacieru na dziewiczy proces. Dynio dobrze radzi z cukrówką. Nastawiaj z paru kilogramów, żeby przepłukać rury.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 sty 2024, 02:19 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Góral bagienny »

Krzysiek89 pisze: sobota, 6 sty 2024, 22:21 Wyparowała i resztę pewnie w śrucie wszystko przed zadaniem drożdży było filtrowane więc nie ma szans odzyskać tyle samo płynu.
Skoro masz mieć zbiornik z płaszczem to po co dokładałeś sobie roboty i filtrowałeś :scratch:
Nastaw cukrówkę na drożdżach turbo żeby przeczyścić sprzęt :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

Filtrowałem bo nie wiedziałem że będę kupował nowy sprzęt
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Góral bagienny »

:ok: Zacier z kukurydzy podgrzewaj do wyższej temperatury , ja podgrzewam do 90 stopni, większy uzysk będziesz miał.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Doody »

Możesz zrobić odpęd ns pożyczonym aabratku, wykorzystując tylko kocioł, katalizator i głowicę.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: dynio »

Dokładnie. Skoro masz przediltrowane, zrób odpęd na surówkę, a z nią spokojnie poczekasz na nowy sprzęt.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
Krzysiek89
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:01
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Krzysiek89 »

Witam kolegów zrobiłem, tak jak mówiliście zrobiłem surówkę i jestem bardzo zdziwiony i bardzo zadowolony, bo z tego 34 Litrów zacieru wyszło aż 4 l 85 procentowego trunku, więc ta Surówka czeka na nową kolumnę Pułkową

Dziękuję pozdrawiam
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: dynio »

Surówka na whisky 85% ?

Strasznie ją wykastrowałeś

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sty 2024, 19:50 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: jakis1234 »

Krzysiek89 pisze: wtorek, 9 sty 2024, 10:32 Witam kolegów zrobiłem, tak jak mówiliście zrobiłem surówkę i jestem bardzo zdziwiony i bardzo zadowolony, bo z tego 34 Litrów zacieru wyszło aż 4 l 85 procentowego trunku, więc ta Surówka czeka na nową kolumnę Pułkową
Dziękuję pozdrawiam
A dlaczego "litrów", "surówka" i "pułkowa" z dużej litery?
Jakiś wyjątkowy szacunek do tych słów?
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 sty 2024, 23:07 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: HeniekStarr »

Mnie tam bardziej intryguje, dlaczego pułkowa? A nie kompanijna czy od razu armijna? Moderator nie był w wojsku?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier skwaśniał

Post autor: Doody »

Heniek czepiasz się. Może stanowi własność 6 pułku haubicoarmat :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”