Zacier się nie wyklarował

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
Iwo1234
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 10:12
Podziękował: 1 raz

Post autor: Iwo1234 »

Tym razem chyba coś poszło nie tak, po 7 dniach do zacieru dodałem klar ale zacier w ogóle sie nie wyklarował.
Postanowiłem przepuscić to przez destylarkę. Po dwukrotnej destylacji alkometr pokazuje ok 70 % ale w smaku alkohol jest slodkawy i "niekopiący" czy to możliwe że w alkoholu jest nadal cukier?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: rozrywek »

Z czego ten zacier?
Co zacierałeś?
Aż się boję odpowiedzi.

Co do klarowania, to nie da się sklarować hmmm zacieru, ( zapewne nastawu) kiedy jeszcze pracuje i nie skończyło fermentować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Psotnik84
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Psotnik84 »

Na początek WITAM! Czy coś w tym stylu.
Po 7-miu dniach od czego dodałeś klar? Chyba nie od zadania drożdzy? :scratch: Napisz co to za zacier? Z czego zrobiony? Jakie proporcje?
Mierzyłeś BLG zanim dodałeś klar? Zlewałeś znad osadu?
Alkohol 70% - nie kopiący :hahaha: wytłumacz mi proszę co to znaczy? Bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałem :scratch:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: wingrul »

Może wyszedł wyjątkowo dobry bimber i nie trzepie muzgownicy... Takie wyciągam wnioski :D

Procent to nie wszystko
Jakość nastawu, zacieru, procesu ma znaczenie.
Podaj troszke informacji.
Awatar użytkownika

Psotnik84
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Psotnik84 »

wingrul pisze:Może wyszedł wyjątkowo dobry bimber i nie trzepie muzgownicy... Takie wyciągam wnioski :D

No jeżeli mi wychodziłby tak zacny trunek który miałby 70% i nie kopał, to rzucam to hobby i zaczynam zbierać znaczki :hahaha: :pije:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 07:42 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1191
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 178 razy
Otrzymał podziękowanie: 397 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: psotamt »

Iwo1234 pisze:Postanowiłem przepuscić to przez destylarkę.
Przedstaw jeszcze to urządzenie, bo jestem bardzo ciekaw tego sprzętu.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
Iwo1234
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 10:12
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Iwo1234 »

Witam! Nastaw był z cukru i drożdży turbo 48, 20 litrow wody i 9 kg cukru. Co się mogło stać jeżeli nastaw nie skonczył pracować? Nie zlałem znad osadu.

użytkownik usunięty
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: użytkownik usunięty »

Również witam :ok:
Iwo1234 pisze:... czy to możliwe że w alkoholu jest nadal cukier?
To nie możliwe.
Chyba, że sobie dosłodzisz- jak nalewkę.

Nie rozumiem, co to znaczy, że tym razem poszło coś nie tak?
Czyli wcześniej było okej?
Środek klarujacy dodajemy, po całkowitym zakończeniu fermentacji.
Gdy nastaw samoczynnie zrzuci osad, należy go wtedy zlać, do drugiego fermentora, odgazować poprzez energiczne, dokładne wymieszanie i dopiero wtedy dodać środka klarujacego.
Natomiast, gdy w nastawie jest jeszcze zalegający, nie sfermentowany cukier i dodatkowo jest on wysycony CO², klarowanie jakimikolwiek środkami klarujacymi może okazać się, całkowicie bezskuteczne.
Powodem takiego stanu rzeczy, może być, zbyt wysokie °Blg, może zbyt wysoka temperatura pracy nastawu.
Drożdże nie przerabiają do końca cukru, ponieważ startując z wysokiego poziomu, padają od nadmiaru alkoholu, które notabene, same wyprodukowały. W ten sposób pozostaje nie przerobiony cukier, który utrudnia klarowanie.
Iwo1234 pisze:Co się mogło stać jeżeli nastaw nie skonczył pracować?
20l wody i 9kg cukru - 31°Blg. Mniej cukru, nawet o 33%. Bedzie :ok:
Jeśli nastaw nie skończył pracować, widocznie miał jeszcze cukier. Pracował sobie....

rastro
2500
Posty: 2618
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: rastro »

O panie... pewnie turbo 48 z Biowinu... nawet na nich jest napisane, że jak chcesz te 9 kg cukru to trzeba go dawać na raty... a i tak w praktyce nie wyrobią się w tydzień jeżeli w ogóle.

A jeżeli nastaw nie skończył pracować to posłałeś 1-2kg cukru w kanał...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Psotnik84
100
Posty: 101
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Psotnik84 »

Czy posiadasz balingomierz(cukromierz)? To podstawa. Po tych rzeczonych 7 dniach sprawdzasz zawartość cukru w nastawie, i odrazu wiesz czy fermentacja się zakończyła. Jeżeli pokazuje ci na plus to zostawiasz jeszcze niech pracuje.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: kiwitom23 »

Iwo1234 pisze:20 litrow wody i 9 kg cukru.
No to ładnie dowaliłeś, ja na 50 litrów wody daję CO NAJWYŻEJ 12 kg, a i to uważam za wiele. Drożdże się posklejały między sobą w tym cukrze ;)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Autor tematu
Iwo1234
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 10:12
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Iwo1234 »

Postepowałem zgodnie z tym co było napisane na opakowaniu drożdży, czyli po dwukrotnej destylacji nie ma możliwości że bimber zawiera cukier? Czy to w ogóle nie nadaje sie do picia?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2624
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 456 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: jakis1234 »

Na opakowaniu drożdży nie zawsze piszą jak zrobić dobrze,
Po destylacji bimber już cukru nie zawiera, jeżeli był jakiś nieprzerobiony to został w dundrze, czyli w tej wodzie, która Ci została po destylacji.
Napisz coś więcej, na jakim sprzęcie robiłeś, ile wyszło, jak przebiegał proces?
Jeżeli dobrze przeprowadziłeś destylację, to jak najbardziej nadaje się do picia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 13:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: kiwitom23 »

Sprawdź BLG dundru w temperaturze 20*C i jak będzie ponad zero, to możesz dosypać do niego trochę cukru, ale z umiarem, tak żeby nie było więcej niż 22 BLG i zrobić następny nastaw. Tym sposobem wykorzystasz ten nieprzerobiony cukier.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 15:06 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

użytkownik usunięty
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: użytkownik usunięty »

Ciekawe, jak smakuje taki bimberek po "dwukrotnym" gotowaniu tego samego wsadu...ten drugi bimberek :read:

rastro
2500
Posty: 2618
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: rastro »

Iwo1234 pisze:Postepowałem zgodnie z tym co było napisane na opakowaniu drożdży....
Znaczy cukier dałeś cały na raz czy robiłeś to na dwie trzy raty?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
Iwo1234
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2022, 10:12
Podziękował: 1 raz
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Iwo1234 »

Rastro, cały naraz

rastro
2500
Posty: 2618
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: rastro »

No to grubo... nawet na tych biowińskich widziałęm tabelkę żeby na start dać ~6-7kg (raczej sześć, ale nie pamiętam) i później lub nawet na dwie rarty, z adnotacją że i tak fermentacja będzie trwała znacznie dłużej niż 2-3 dni.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

To ja mam większy problem.
Beczka 200 l, 46 kg cukru, dwie paczki drożdży Starowar i wszystko robione zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie pierwszy raz ) i zacier przefermentował i alkoholu O a na Blg -2 i niestety się nie klaruje, cały czas mętny już od 2 miesięcy.
Dodawałem dwie zamrożone butle 2 l i nadal nic.
Jest to jeszcze do uratowania ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2956
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 553 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: Góral bagienny »

Alkoholu 0 :D a skąd wiesz :D
Zacier to z zboża z cukru nastaw :ok:
Ostatnio zmieniony sobota, 18 maja 2024, 13:22 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: zask »

miloszmalutki pisze: sobota, 18 maja 2024, 09:55 ... i wszystko robione zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie pierwszy raz ) i zacier przefermentował i alkoholu O a na Blg -2 i niestety się nie klaruje, cały czas mętny już od 2 miesięcy.
Jak nastawiałem cukier 25kg cukru i woda do objętości 100l, problem z nie dofermentowaniem jak u Ciebie pojawił mi się tylko jak dodałem drożdże w temp powyżej 30°C. Burzliwie startowały tym samym podnosząc jeszcze temp i tworząc tym samym dla siebie stresujące środowisko do pracy. Od chwili kiedy dodawałem drożdże w temp ~20°C wolniej startowały, dłużej fermentowały ale zawsze do końca i samo się klarowało.

Teraz to po prostu rektyfikuj na kolumnie dwa razy.

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

Może i faktycznie temperatura za wysoka była, ale w granicach 25°, nie wyższa.
Czyli na kolumnę i dwa razy przepuścić?
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2024, 16:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

A nie zatka się kolumna, to jest dosyć mętne. Co by mi to nie pierdykło bo chaty nie ma.

HeniekStarr
600
Posty: 648
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 184 razy
Otrzymał podziękowanie: 125 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: HeniekStarr »

Ile wsadu wlewasz zwykle do kotła? Wlej nieco mniej niż zwykle, skoro masz obawy.
Próbowałeś klarować jakimś duoklarem?

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

Nie, mam z alkoteca extra klar ale nie próbowałem. Martwi mnie ten blg. W innej beczce pokazuje pięknie -4, -5 a tutaj +5. Jak sprawdzam alkoholomierzem to w beczce z blg -4 mam około 18-19% a w tej mętnej 0.

HeniekStarr
600
Posty: 648
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 184 razy
Otrzymał podziękowanie: 125 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: HeniekStarr »


boxer1981228
1050
Posty: 1052
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 264 razy
Otrzymał podziękowanie: 183 razy
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: boxer1981228 »

miloszmalutki pisze: sobota, 18 maja 2024, 09:55 cały czas mętny już od 2 miesięcy.
Jak mętny to znaczy że pracuje i drożdże nie umarły. Jak padną na pewno zacznie się klarować. Cierpliwości. A jak nie masz to na rury, uzyskasz po prostu mniej alkoholu bo nie został przerobiony cały cukier. Nie nic się nie zapcha, spokojnie puszczaj.

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

Ok. Dzięki za podpowiedzi. Rozlałem te 200 l na cztery 50 i powiem wam że zaczął się powoli klarować. Zostawiam to w spokoju a o efektach zapewne napiszę.

miloszmalutki
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 18 maja 2024, 09:43
Re: Zacier się nie wyklarował

Post autor: miloszmalutki »

Powoli się klaruje , w pojemnikach 50l idzie to szybciej ( nie wiem czy to ma znaczenie ) a może przyszedł ten czas. Cierpliwość chyba popłaca. Pomiary blg się poprawiają ale jeszcze nie są zadowalające.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”