Zacier się nie wyklarował
Tym razem chyba coś poszło nie tak, po 7 dniach do zacieru dodałem klar ale zacier w ogóle sie nie wyklarował.
Postanowiłem przepuscić to przez destylarkę. Po dwukrotnej destylacji alkometr pokazuje ok 70 % ale w smaku alkohol jest slodkawy i "niekopiący" czy to możliwe że w alkoholu jest nadal cukier?
Postanowiłem przepuscić to przez destylarkę. Po dwukrotnej destylacji alkometr pokazuje ok 70 % ale w smaku alkohol jest slodkawy i "niekopiący" czy to możliwe że w alkoholu jest nadal cukier?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
Na początek WITAM! Czy coś w tym stylu.
Po 7-miu dniach od czego dodałeś klar? Chyba nie od zadania drożdzy? Napisz co to za zacier? Z czego zrobiony? Jakie proporcje?
Mierzyłeś BLG zanim dodałeś klar? Zlewałeś znad osadu?
Alkohol 70% - nie kopiący wytłumacz mi proszę co to znaczy? Bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałem
Po 7-miu dniach od czego dodałeś klar? Chyba nie od zadania drożdzy? Napisz co to za zacier? Z czego zrobiony? Jakie proporcje?
Mierzyłeś BLG zanim dodałeś klar? Zlewałeś znad osadu?
Alkohol 70% - nie kopiący wytłumacz mi proszę co to znaczy? Bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałem
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
No jeżeli mi wychodziłby tak zacny trunek który miałby 70% i nie kopał, to rzucam to hobby i zaczynam zbierać znaczki
wingrul pisze:Może wyszedł wyjątkowo dobry bimber i nie trzepie muzgownicy... Takie wyciągam wnioski
No jeżeli mi wychodziłby tak zacny trunek który miałby 70% i nie kopał, to rzucam to hobby i zaczynam zbierać znaczki
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 07:42 przez Psotnik84, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Re: Zacier się nie wyklarował
Również witam
Chyba, że sobie dosłodzisz- jak nalewkę.
Nie rozumiem, co to znaczy, że tym razem poszło coś nie tak?
Czyli wcześniej było okej?
Środek klarujacy dodajemy, po całkowitym zakończeniu fermentacji.
Gdy nastaw samoczynnie zrzuci osad, należy go wtedy zlać, do drugiego fermentora, odgazować poprzez energiczne, dokładne wymieszanie i dopiero wtedy dodać środka klarujacego.
Natomiast, gdy w nastawie jest jeszcze zalegający, nie sfermentowany cukier i dodatkowo jest on wysycony CO², klarowanie jakimikolwiek środkami klarujacymi może okazać się, całkowicie bezskuteczne.
Powodem takiego stanu rzeczy, może być, zbyt wysokie °Blg, może zbyt wysoka temperatura pracy nastawu.
Drożdże nie przerabiają do końca cukru, ponieważ startując z wysokiego poziomu, padają od nadmiaru alkoholu, które notabene, same wyprodukowały. W ten sposób pozostaje nie przerobiony cukier, który utrudnia klarowanie.
Jeśli nastaw nie skończył pracować, widocznie miał jeszcze cukier. Pracował sobie....
To nie możliwe.Iwo1234 pisze:... czy to możliwe że w alkoholu jest nadal cukier?
Chyba, że sobie dosłodzisz- jak nalewkę.
Nie rozumiem, co to znaczy, że tym razem poszło coś nie tak?
Czyli wcześniej było okej?
Środek klarujacy dodajemy, po całkowitym zakończeniu fermentacji.
Gdy nastaw samoczynnie zrzuci osad, należy go wtedy zlać, do drugiego fermentora, odgazować poprzez energiczne, dokładne wymieszanie i dopiero wtedy dodać środka klarujacego.
Natomiast, gdy w nastawie jest jeszcze zalegający, nie sfermentowany cukier i dodatkowo jest on wysycony CO², klarowanie jakimikolwiek środkami klarujacymi może okazać się, całkowicie bezskuteczne.
Powodem takiego stanu rzeczy, może być, zbyt wysokie °Blg, może zbyt wysoka temperatura pracy nastawu.
Drożdże nie przerabiają do końca cukru, ponieważ startując z wysokiego poziomu, padają od nadmiaru alkoholu, które notabene, same wyprodukowały. W ten sposób pozostaje nie przerobiony cukier, który utrudnia klarowanie.
20l wody i 9kg cukru - 31°Blg. Mniej cukru, nawet o 33%. BedzieIwo1234 pisze:Co się mogło stać jeżeli nastaw nie skonczył pracować?
Jeśli nastaw nie skończył pracować, widocznie miał jeszcze cukier. Pracował sobie....
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
O panie... pewnie turbo 48 z Biowinu... nawet na nich jest napisane, że jak chcesz te 9 kg cukru to trzeba go dawać na raty... a i tak w praktyce nie wyrobią się w tydzień jeżeli w ogóle.
A jeżeli nastaw nie skończył pracować to posłałeś 1-2kg cukru w kanał...
A jeżeli nastaw nie skończył pracować to posłałeś 1-2kg cukru w kanał...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
Czy posiadasz balingomierz(cukromierz)? To podstawa. Po tych rzeczonych 7 dniach sprawdzasz zawartość cukru w nastawie, i odrazu wiesz czy fermentacja się zakończyła. Jeżeli pokazuje ci na plus to zostawiasz jeszcze niech pracuje.
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
No to ładnie dowaliłeś, ja na 50 litrów wody daję CO NAJWYŻEJ 12 kg, a i to uważam za wiele. Drożdże się posklejały między sobą w tym cukrzeIwo1234 pisze:20 litrow wody i 9 kg cukru.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
Na opakowaniu drożdży nie zawsze piszą jak zrobić dobrze,
Po destylacji bimber już cukru nie zawiera, jeżeli był jakiś nieprzerobiony to został w dundrze, czyli w tej wodzie, która Ci została po destylacji.
Napisz coś więcej, na jakim sprzęcie robiłeś, ile wyszło, jak przebiegał proces?
Jeżeli dobrze przeprowadziłeś destylację, to jak najbardziej nadaje się do picia.
Po destylacji bimber już cukru nie zawiera, jeżeli był jakiś nieprzerobiony to został w dundrze, czyli w tej wodzie, która Ci została po destylacji.
Napisz coś więcej, na jakim sprzęcie robiłeś, ile wyszło, jak przebiegał proces?
Jeżeli dobrze przeprowadziłeś destylację, to jak najbardziej nadaje się do picia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 13:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
Sprawdź BLG dundru w temperaturze 20*C i jak będzie ponad zero, to możesz dosypać do niego trochę cukru, ale z umiarem, tak żeby nie było więcej niż 22 BLG i zrobić następny nastaw. Tym sposobem wykorzystasz ten nieprzerobiony cukier.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 15:06 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
Znaczy cukier dałeś cały na raz czy robiłeś to na dwie trzy raty?Iwo1234 pisze:Postepowałem zgodnie z tym co było napisane na opakowaniu drożdży....
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier się nie wyklarował
No to grubo... nawet na tych biowińskich widziałęm tabelkę żeby na start dać ~6-7kg (raczej sześć, ale nie pamiętam) i później lub nawet na dwie rarty, z adnotacją że i tak fermentacja będzie trwała znacznie dłużej niż 2-3 dni.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett