...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Zacier na grochu.

Postautor: Remua » poniedziałek, 22 sie 2011, 15:36

Witam wszystkich po długiej ciszy na forum.

Ostatnio w sieci znalazłem przepis na księżycówkę. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie jej czas pracy. Mam pytanie czy korzystał ktoś z tego przepisu, czy może wystąpił błąd w opisie, czy też może połączenie grochu i mleka ma tak duże znaczenie na pracę drożdży, w procesie przerabiania cukru?
Użyjemy 5 kg cukru, 5 dag drożdży, 1 litra mleka, 1 kg grochu, i 15 litrów ciepłej wody. Składniki mieszamy, wlewamy do nich ciepłą wodę i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie destylujemy. To, co otrzymamy – to będzie właśnie księżycówka.
Wychylylybymy ?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5309
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 22 sie 2011, 17:02

Ściema. Podobne "bimbrownicze" mity to np. fermentacja w 2h w pralce frani :P

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: Remua » poniedziałek, 22 sie 2011, 17:36

Tak też myślałem.

Kto by sam cukier nastawiał i czekał 2 tygodnie, jeśli można by popołudniu nastawić, a na rano organki, a wieczorem na poczęstunek.
Wychylylybymy ?


COBYR
Zacier z grochem

Postautor: COBYR » niedziela, 2 wrz 2012, 15:43

Nastawiłem coś wg przepisu kolegi , który już troche działa w temacie .
5 kg cukru
50 dkg drożdży babuni
0,5 grochu łuskanego .
Podobno po 7 dniach do kotła i cheja na 96% wydatek ok 2,5 - 3 litrów .
Czy tak będzie poinformuje już wkrótce :)


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: rozrywek » niedziela, 2 wrz 2012, 21:14

Z tego przepisu zgadza mi się jedynie "15L ciepłęj wody"
I weź tu bądź mądry i bez komentarza się obejdź, a sam sobie obiecałem...

Jak bym do nastawu nie ZACIERU wpieprzył pół kilo drożdży to też by mi to przerobiło w 7 dni.
Koledze który już działa w TEMACIE doradzam użyć 1 Kg drożdży. Skróci to proces do 2 dni i o 5 dni wcześniej się urżniecie.
Z grochu będzie grochówka, a mleko zostawicie na zsiadłe....
Ciekawe który pierwszy rozwali łeb biegnąc do kibla.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: wiking » niedziela, 2 wrz 2012, 21:42

Ja za dawnych czasów stosowałem 5kg cukru, 15l wody, 1kg grochu i nic więcej. Po dwóch tygodniach fermentacji do gara i jazda. Nawet dawało się to wypić, na pewno było to lepsze od berbeluchy na drożdżach babuni.


COBYR
Re: Zacier na grochu.

Postautor: COBYR » poniedziałek, 3 wrz 2012, 07:11

Dzięki za podpowiedzi , a co "prostego" zaproponujecie na następny raz .
Nie jestem aptekarzem , nie mam papierków lakmusowych itp .....


pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 19:20
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: pogezan » poniedziałek, 3 wrz 2012, 07:28

wiking pisze: na pewno było to lepsze od berbeluchy na drożdżach babuni.

Taki sam przepis dostałem ostatnio od sąsiada. Mówił że tak robił wódeczke w czasach studenckich; woda z cukrem (4:1), "sklepowe" opakowanie grochu czyli 1 kg i dosłownie szczypta drożdży. Ale z tego co opowiadał nie miała być to mieszanka turbo, ale bardzo ograniczało smród drożdzy i smak destylatu zupełnie inny, czyli to o czym napisał kolega wiking.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: radius » poniedziałek, 3 wrz 2012, 07:34

Potwierdzam słowa kol. wikinga. Za starych, dobrych, socjalistycznych czasów :D, również robiłem nastawy bez drożdży, z łuskanym groszkiem właśnie w takich proporcjach. Bimberek nie walił w nos drożdżmi, był "lepszy" do przełknięcia :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: wiking » poniedziałek, 3 wrz 2012, 12:41

@COBYR, spróbuj skiełkować ziarno żyta lub pszenżyta, po owym skiełkowaniu pozostaje tylko dodać wodę z cukrem i ani szczypty drożdży. Fermentacja jest naprawdę burzliwa a destylat wychodzi bardzo dobry.


COBYR
Re: Zacier na grochu.

Postautor: COBYR » poniedziałek, 3 wrz 2012, 13:11

Dziękuję za podpowiedzi wszystkim , nie jestem prymasem w tej dziedzinie a lajkonikiem :D
Cała zabawa wzięła się z ciekawości jak to się robi i oczekiwania czy wyjddzie mi coś do spożycia czy paliwo "lotnicze".
Dziękuję za podpowiedzi - i czekam na więcej :)


infuat
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 19 lis 2017, 11:18
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: infuat » sobota, 30 gru 2017, 10:58

Polecam nastaw cukrowy na grochu,po 10 dniach gotowy do gotowania a efekt jest zadowalający.

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: wiking » sobota, 30 gru 2017, 21:58

złoty szpadel.jpg
Brawo!!! :klaszcze:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


rastro
650
Posty: 684
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: rastro » sobota, 30 gru 2017, 22:57

No gdzieś te pierwsze trzydzieści postów trzeba napisać ;). Aż dziw bierze, że któryś z modów przepuścił :P
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 31 gru 2017, 03:03

Luzik! ;)
Warto czasem odświeżyć ponadczasowy wg mnie temat, aby sprawdzić czy są nowe trendy.
Pozdrawiam,
Waldek


jpiwek
150
Posty: 169
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: jpiwek » niedziela, 31 gru 2017, 10:03

Po 10 dniach to można mieć gotowe trzy nastawy bez grochu na turbo drożdżach...

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: radius » niedziela, 31 gru 2017, 10:16

A po godzinie, litr gorzały z najbliższego marketu :problem: Co to w ogóle za porównanie? :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


piotr1310
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 08:32
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: piotr1310 » niedziela, 31 gru 2017, 18:36

Ja od lat robię zacier na grochu tylko troche inaczej tak mnie nauczył mój dziadek:
Paczkę grochu łuskanego zalewam gotującą wodą,odstawiam w bardzo ciepłe miejsce na dobę (u mnie jest to piec co W kotłowni) aż zrobi się gęsta piana.Na drugi dzień sypie do fermentora 8 kg cukru,leję do 40 litrów wody i dodaję 10dkg drożdzy babuni, groch i odstawiam na dwa trzy tygodnie do fermentacji. Trunek wychodzi zacny i w smaku super.Raz zrobiłem na turbo drożdżach nie podeszła mi.


infuat
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 19 lis 2017, 11:18
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: infuat » niedziela, 31 gru 2017, 21:50

Entuzjastom turbo drożdży polecam spróbować a później krytykować, dodam że sam używam turbo drożdży, lecz na nich takiego przyjemnego smaku nie otrzymałem i moi znajomi to potwierdzają i wiem że forum rządzi się swoimi prawem ,marketing itp.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier na grochu.

Postautor: wiking » poniedziałek, 1 sty 2018, 08:06

@infuat, nie uruchamiaj się :punk: . Ja za dawnych lat przerobiłem parę kilo grochu i wtedy mi to smakowało, ale teraz powiedziałbym
fuj fuj fuj jak mawia Geslerka. Tak dla jasności, to do nastawu na grochu nie dodaje się już żadnych drożdży.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość