WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Czy to można bezpiecznie wypić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2023, 10:03 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 264
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: WYNIKI
Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego. Sporo też octanu etylu, więc razem świadczy to o tym, że nie postarałes sie przy odbiorze przedgonów albo masz tam jakiś odstojnik.
Dla porównania mój wynik z Katowic:
Dla porównania mój wynik z Katowic:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Na aabratku.
Chodzi mi o to czy to jest bardziej "zdrowsze" (wiem alkohol jest nie zdrowy) niż wódka typu zubrowka?
Chodzi mi o to czy to jest bardziej "zdrowsze" (wiem alkohol jest nie zdrowy) niż wódka typu zubrowka?
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2023, 10:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
- defacto
- Posty: 2208
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 212 razy
- Otrzymał podziękowanie: 259 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
- Doody
- Posty: 3320
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 265 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Zasada jest taka, że cukrówki gotujemy co najmniej 2 razy, lub metodą 2 i pół.
Pozdrawiam
Darek
Darek
- defacto
- Posty: 2208
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 212 razy
- Otrzymał podziękowanie: 259 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@Pery321
Czyli, że niemasz się czego wstydzić.
Wlej to do kotła, wymieszaj z wodą i przegotuj raz jeszcze. Wyniki cię zaskoczą. Czy mógłbyś określić, jaka była moc nastawu i jak długo stabilizowałeś?
Jeśli nie pamiętasz temperatury startu, podasz parametry nastawu?
Czyli, że niemasz się czego wstydzić.
Wlej to do kotła, wymieszaj z wodą i przegotuj raz jeszcze. Wyniki cię zaskoczą. Czy mógłbyś określić, jaka była moc nastawu i jak długo stabilizowałeś?
Jeśli nie pamiętasz temperatury startu, podasz parametry nastawu?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Moc nastawu okolo 16/17% blg -3 stabilizacja okolo 30min
To co nie można tego pić jest to szkodliwe ?
To co nie można tego pić jest to szkodliwe ?
- defacto
- Posty: 2208
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 212 razy
- Otrzymał podziękowanie: 259 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Mamy toPery321 pisze:Moc nastawu okolo 16/17% blg -3 stabilizacja okolo 30min

Uważam, że przesadziłeś z cukrem. Ten nastaw miał moc. Jeśli dowalisz cukru, drożdże "srać" będą substancjami ubocznymi. Otrzymasz więcej - byle jakiego alkoholu po sfermentowaniu. Po wtóre sądzę, że zbyt krótko stabilizowaleś kolumnę. Taki wsad należy dłużej wygotowywać.
Przyznaj się - ile cukru było?

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
- defacto
- Posty: 2208
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 212 razy
- Otrzymał podziękowanie: 259 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
~21.5°Blg. Bardzo dobrze 

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 423
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 130 razy
- Otrzymał podziękowanie: 80 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Taki stosunek cukru do wody daje BLG początkowe na poziomie 21,4 i stężenie procentowe w pełni odfermentowanego cukru 14 procent. Skąd wziąłeś wynik 16-17%?
Może jednak 15 kg cukru DOPEŁNIŁEŚ do 55 l, wtedy alkoholu byłoby tam 16%, a BLG początkowe 24,6?
Może jednak 15 kg cukru DOPEŁNIŁEŚ do 55 l, wtedy alkoholu byłoby tam 16%, a BLG początkowe 24,6?
-
- Posty: 264
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
1 gotowanie Thor 76mm.defacto pisze:Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję
- Saziru
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
defacto pisze:Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję
1rektyfikacja , pot still z refluksem zewnętrznym , kolumna fi28 zasypana na odcinku 1,2 m sprężynkami

Vino pellite curas – winem odpędźcie troski 

- defacto
- Posty: 2208
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 06:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 212 razy
- Otrzymał podziękowanie: 259 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

Mogłem bardziej doprecyzować to pytanie.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Zamykam temat prosze administratora o usunięcie tego postu bardzo bym prosił.
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
jpiwek pisze:Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego
Panowie, rzeczywiście to będze aż tak kacogenne ze względu na przekroczoną normę aldehydu octowego?moszeusz pisze:Nie o trujesz się, ale może Cię głowa potem boleć i to intensywnie.
@jpwiek, na tym Twoim zdjęciu z WSSE Z Katowic widzę ostatnią kolumnę z normami Dopuszczalne stężenie (*). Wiesz może jakie jest źródło tych norm? Tam jest jakaś gwiazdka w nawiasie, może to jakiś przypis?
-
- Posty: 190
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
To jest tak, jeden nawali się jak szpadel, prześpi się i rano wstaje rześki i wypoczęty, inny wypije 2 kieliszki wódki i na drugi dzień umiera. Sprawa osobnicza, natomiast zawartość różnych "dodatków" w alkoholu raczej przyczyni się do większego prawdopodobieństwa kaca.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ta przebadana próbka z postu Perry321zawiera 1,19 g/hl aldehydu octowego (w alkoholu 100%). Ponieważ próbka zawiera 96,11% vol alkoholu, to stężenie aldehydu w tej próbce jest ciut mniejsze niż podane 1,19g/hl - ale to nie ma aż takiego znaczenia.
Policzę zgrubnie (pomijamy zjawiska kontrakcji i inne - jeżeli występują). Chodzi mi o to, że litr takiego spirytusu ma tylko (albo aż) 0,0119g aldehydu octowego i około 961ml etanolu. Gęstość etanolu to 0,79g/ml, więc ten etanol ma masę 759g. W wątrobie podczas rozkładu etanolu na aldehyd octowy, z jednego mola etanolu (46,07g) powstaje jeden mol aldehydu (44,05g) (wg informacji z https://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehyd_octowy). Z 759g etanolu powstanie 726g aldehydu. Wynika stąd wniosek, że ta zawartość 0,0119g aldehydu w tej próbce to jakiś mega mały ułamek tego aldehydu, który powstanie z przerobu etanolu. Żeby zrekompensować ten nadmiar aldehydu, to Perry321 zamiast wypić litr tego spirytusu spokojnie może wypić 999ml.
Ja to widzę w ten sposób. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Chętnie bym zobaczył wyniki badania destylatów smakowych (whiskey, rum, burbon, wódki zbożowe, itp.) oferowanych w sprzedaży (czyli z banderolą, bo tam mogą one podlegać jakimś normom) lub takich trunków smakowych naszej własnej produkcji (które uchodzą za smaczne). Trzeba by przeszukać różne fora; może ktoś takowe gdzieś załączył. Ciekawe czy są też gdzieś jakieś normy dotyczące jakości takich trunków oferowanych w sprzedaży?
Policzę zgrubnie (pomijamy zjawiska kontrakcji i inne - jeżeli występują). Chodzi mi o to, że litr takiego spirytusu ma tylko (albo aż) 0,0119g aldehydu octowego i około 961ml etanolu. Gęstość etanolu to 0,79g/ml, więc ten etanol ma masę 759g. W wątrobie podczas rozkładu etanolu na aldehyd octowy, z jednego mola etanolu (46,07g) powstaje jeden mol aldehydu (44,05g) (wg informacji z https://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehyd_octowy). Z 759g etanolu powstanie 726g aldehydu. Wynika stąd wniosek, że ta zawartość 0,0119g aldehydu w tej próbce to jakiś mega mały ułamek tego aldehydu, który powstanie z przerobu etanolu. Żeby zrekompensować ten nadmiar aldehydu, to Perry321 zamiast wypić litr tego spirytusu spokojnie może wypić 999ml.
Ja to widzę w ten sposób. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Chętnie bym zobaczył wyniki badania destylatów smakowych (whiskey, rum, burbon, wódki zbożowe, itp.) oferowanych w sprzedaży (czyli z banderolą, bo tam mogą one podlegać jakimś normom) lub takich trunków smakowych naszej własnej produkcji (które uchodzą za smaczne). Trzeba by przeszukać różne fora; może ktoś takowe gdzieś załączył. Ciekawe czy są też gdzieś jakieś normy dotyczące jakości takich trunków oferowanych w sprzedaży?
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 sty 2023, 00:49 przez witas, łącznie zmieniany 1 raz.