Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
Pery321
5
Załączniki
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?

Postautor: Pery321 » niedziela, 22 sty 2023, 23:22

witas super odpowiedź. Dziękuję za tak szczegółowe wytłumaczenie. A tak jeszcze napomknę piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)

profimator_1200x350
Awatar użytkownika

defacto
2000
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
Załączniki

Postautor: defacto » poniedziałek, 23 sty 2023, 05:45

Cześć :ok:
Pery321 pisze:.. piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)

Musisz sie przygotować na różne odpowiedzi, nie tylko pozytywne i chwalące. Po za tym, nikt nie napisał, że nie możesz tego pić. Jesteś dorosły i wiesz co robić. Wszystko jest dla ludzi.
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby :read:.
Pozdrawiam.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Autor tematu
Pery321
5
Załączniki

Postautor: Pery321 » czwartek, 26 sty 2023, 22:36

defacto pisałem juz ze to jest po pierwszym gotowaniu nie po 2 czy 3 . Oglądałem wyniki ludzi na różnych forach, i maja wyniki 10 razy gorsze wiec myślę ze jak na lajka jest bardzo dobrze. I tu kolega wyżej napisał te śladowe ilości sa nie szkodliwe nawet w sanepidzie powiedzieli ze nie ma tam nic szkodliwego i można spożywać ;)

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » piątek, 27 sty 2023, 11:08

Cześć.
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Autor tematu
Pery321
5
Załączniki

Postautor: Pery321 » piątek, 27 sty 2023, 11:17

Defacto okej, dzięki za podpowiedzi miłego dnia życzę trzymaj sie ;)

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » sobota, 28 sty 2023, 06:23

Dziękuję. Nie ma za co :ok: Pozdrawiam

modemik
10
Załączniki

Postautor: modemik » poniedziałek, 30 sty 2023, 00:26

Podbije ten temat ponieważ moje pytanie jest związane z badaniami.

1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/

2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.

Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 sty 2023, 07:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » poniedziałek, 30 sty 2023, 08:27

Cześć.
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?

HeniekStarr
400
Załączniki

Postautor: HeniekStarr » poniedziałek, 30 sty 2023, 09:00

Ad1. Wyślij na dane somsiada, co ma Passata w TDi i go nie lubisz. A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » poniedziałek, 30 sty 2023, 09:40

Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności? :problem:

witas
30
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki

Postautor: witas » poniedziałek, 30 sty 2023, 10:03

modemik pisze:Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/

Widziałem ten ich formularz zgłoszeniowy. Życzą sobie podać numer pesel, a według mnie to jest zbyteczne.

HeniekStarr pisze:A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.

Zgadza się. To, że dajesz próbkę do analizy nie oznacza, że sam ją wydestylowałeś.
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.

defacto pisze:Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności? :problem:

Chodzi ci o zawartość alkoholu czy może o błąd pomiaru? Rzeczywiście rozbieżne. Obydwa pochodzą z WSSE Katowice? Wynik kol. Perry321 zawiera kolumnę zakres pomiarowy a wynik kol. jpiwek ma kolumnę z dopuszczalnym stężeniem. Może jeden z nich badanie robił dawno temu a drugi niedawno? Może próbki były badana na różnych aparatach?

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 30 sty 2023, 12:20

modemik pisze: Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.

Nie szkoda węgla? Surówkę węglem traktować. Można, ale wungiel do wywalenia potem.
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:55 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » poniedziałek, 30 sty 2023, 12:23

@witas
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?

modemik
10
Załączniki

Postautor: modemik » wtorek, 31 sty 2023, 23:52

@rozrywek

Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.

Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.

Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.

Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest

Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:56 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

defacto
2000
Załączniki

Postautor: defacto » środa, 1 lut 2023, 05:52

Cześć
modemik pisze:Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie.

Przyda Ci się cukromierz i staraj się stosować mniejsze ilości cukru- 22°Blg.
modemik pisze:Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent....

Kolego, im wyższe stężenie cukru w nastawie, tym gorsze warunki pracy drożdży i niestety gorszy produkt końcowy. Następnym razem, popełnij nastaw z mniejszą ilością cukru np.22l/6kg i przekonaj się sam :)

modemik
10
Załączniki

Postautor: modemik » czwartek, 2 lut 2023, 13:15

Prawdę mówiąc to używałem tych drożdży bo wyczytałem bardzo dobre opinie na ich temat co wysokoprocentowych cukrowek. No i wiadomo większe stężenie więcej alko z 25l - a roboty tyle samo. Następnym razem spróbuję zrobić na minimalna ilość cukru z przepisu i zobaczę jaka będzie różnica. A z ciekawości wyśle próbki na badania. Ciekawe co pokażą

[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lut 2023, 13:20 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”