WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
-
- Posty: 331
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Re: WYNIKI
Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego. Sporo też octanu etylu, więc razem świadczy to o tym, że nie postarałes sie przy odbiorze przedgonów albo masz tam jakiś odstojnik.
Dla porównania mój wynik z Katowic:
Dla porównania mój wynik z Katowic:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Na aabratku.
Chodzi mi o to czy to jest bardziej "zdrowsze" (wiem alkohol jest nie zdrowy) niż wódka typu zubrowka?
Chodzi mi o to czy to jest bardziej "zdrowsze" (wiem alkohol jest nie zdrowy) niż wódka typu zubrowka?
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2023, 10:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@Pery321
Czyli, że niemasz się czego wstydzić.
Wlej to do kotła, wymieszaj z wodą i przegotuj raz jeszcze. Wyniki cię zaskoczą. Czy mógłbyś określić, jaka była moc nastawu i jak długo stabilizowałeś?
Jeśli nie pamiętasz temperatury startu, podasz parametry nastawu?
Czyli, że niemasz się czego wstydzić.
Wlej to do kotła, wymieszaj z wodą i przegotuj raz jeszcze. Wyniki cię zaskoczą. Czy mógłbyś określić, jaka była moc nastawu i jak długo stabilizowałeś?
Jeśli nie pamiętasz temperatury startu, podasz parametry nastawu?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Uważam, że przesadziłeś z cukrem. Ten nastaw miał moc. Jeśli dowalisz cukru, drożdże "srać" będą substancjami ubocznymi. Otrzymasz więcej - byle jakiego alkoholu po sfermentowaniu. Po wtóre sądzę, że zbyt krótko stabilizowaleś kolumnę. Taki wsad należy dłużej wygotowywać.
Przyznaj się - ile cukru było?
Mamy toPery321 pisze:Moc nastawu okolo 16/17% blg -3 stabilizacja okolo 30min
Uważam, że przesadziłeś z cukrem. Ten nastaw miał moc. Jeśli dowalisz cukru, drożdże "srać" będą substancjami ubocznymi. Otrzymasz więcej - byle jakiego alkoholu po sfermentowaniu. Po wtóre sądzę, że zbyt krótko stabilizowaleś kolumnę. Taki wsad należy dłużej wygotowywać.
Przyznaj się - ile cukru było?
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Taki stosunek cukru do wody daje BLG początkowe na poziomie 21,4 i stężenie procentowe w pełni odfermentowanego cukru 14 procent. Skąd wziąłeś wynik 16-17%?
Może jednak 15 kg cukru DOPEŁNIŁEŚ do 55 l, wtedy alkoholu byłoby tam 16%, a BLG początkowe 24,6?
Może jednak 15 kg cukru DOPEŁNIŁEŚ do 55 l, wtedy alkoholu byłoby tam 16%, a BLG początkowe 24,6?
-
- Posty: 117
- Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
1rektyfikacja , pot still z refluksem zewnętrznym , kolumna fi28 zasypana na odcinku 1,2 m sprężynkami
defacto pisze:Dzień dobry.
Nie znam się na wynikach ale chciałbym się dowiedzieć od kolegów, po ilu procesach są Wasze produkty?
Dziękuję
1rektyfikacja , pot still z refluksem zewnętrznym , kolumna fi28 zasypana na odcinku 1,2 m sprężynkami
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@jpwiek, na tym Twoim zdjęciu z WSSE Z Katowic widzę ostatnią kolumnę z normami Dopuszczalne stężenie (*). Wiesz może jakie jest źródło tych norm? Tam jest jakaś gwiazdka w nawiasie, może to jakiś przypis?
jpiwek pisze:Gorsze rzeczy ludzie pija, ale będzie kacogenne. Bardzo przekroczony aldehyd octowy, który powoduje własnie syndrom dnia następnego
Panowie, rzeczywiście to będze aż tak kacogenne ze względu na przekroczoną normę aldehydu octowego?moszeusz pisze:Nie o trujesz się, ale może Cię głowa potem boleć i to intensywnie.
@jpwiek, na tym Twoim zdjęciu z WSSE Z Katowic widzę ostatnią kolumnę z normami Dopuszczalne stężenie (*). Wiesz może jakie jest źródło tych norm? Tam jest jakaś gwiazdka w nawiasie, może to jakiś przypis?
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
To jest tak, jeden nawali się jak szpadel, prześpi się i rano wstaje rześki i wypoczęty, inny wypije 2 kieliszki wódki i na drugi dzień umiera. Sprawa osobnicza, natomiast zawartość różnych "dodatków" w alkoholu raczej przyczyni się do większego prawdopodobieństwa kaca.
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ta przebadana próbka z postu Perry321zawiera 1,19 g/hl aldehydu octowego (w alkoholu 100%). Ponieważ próbka zawiera 96,11% vol alkoholu, to stężenie aldehydu w tej próbce jest ciut mniejsze niż podane 1,19g/hl - ale to nie ma aż takiego znaczenia.
Policzę zgrubnie (pomijamy zjawiska kontrakcji i inne - jeżeli występują). Chodzi mi o to, że litr takiego spirytusu ma tylko (albo aż) 0,0119g aldehydu octowego i około 961ml etanolu. Gęstość etanolu to 0,79g/ml, więc ten etanol ma masę 759g. W wątrobie podczas rozkładu etanolu na aldehyd octowy, z jednego mola etanolu (46,07g) powstaje jeden mol aldehydu (44,05g) (wg informacji z https://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehyd_octowy). Z 759g etanolu powstanie 726g aldehydu. Wynika stąd wniosek, że ta zawartość 0,0119g aldehydu w tej próbce to jakiś mega mały ułamek tego aldehydu, który powstanie z przerobu etanolu. Żeby zrekompensować ten nadmiar aldehydu, to Perry321 zamiast wypić litr tego spirytusu spokojnie może wypić 999ml.
Ja to widzę w ten sposób. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Chętnie bym zobaczył wyniki badania destylatów smakowych (whiskey, rum, burbon, wódki zbożowe, itp.) oferowanych w sprzedaży (czyli z banderolą, bo tam mogą one podlegać jakimś normom) lub takich trunków smakowych naszej własnej produkcji (które uchodzą za smaczne). Trzeba by przeszukać różne fora; może ktoś takowe gdzieś załączył. Ciekawe czy są też gdzieś jakieś normy dotyczące jakości takich trunków oferowanych w sprzedaży?
Policzę zgrubnie (pomijamy zjawiska kontrakcji i inne - jeżeli występują). Chodzi mi o to, że litr takiego spirytusu ma tylko (albo aż) 0,0119g aldehydu octowego i około 961ml etanolu. Gęstość etanolu to 0,79g/ml, więc ten etanol ma masę 759g. W wątrobie podczas rozkładu etanolu na aldehyd octowy, z jednego mola etanolu (46,07g) powstaje jeden mol aldehydu (44,05g) (wg informacji z https://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehyd_octowy). Z 759g etanolu powstanie 726g aldehydu. Wynika stąd wniosek, że ta zawartość 0,0119g aldehydu w tej próbce to jakiś mega mały ułamek tego aldehydu, który powstanie z przerobu etanolu. Żeby zrekompensować ten nadmiar aldehydu, to Perry321 zamiast wypić litr tego spirytusu spokojnie może wypić 999ml.
Ja to widzę w ten sposób. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Chętnie bym zobaczył wyniki badania destylatów smakowych (whiskey, rum, burbon, wódki zbożowe, itp.) oferowanych w sprzedaży (czyli z banderolą, bo tam mogą one podlegać jakimś normom) lub takich trunków smakowych naszej własnej produkcji (które uchodzą za smaczne). Trzeba by przeszukać różne fora; może ktoś takowe gdzieś załączył. Ciekawe czy są też gdzieś jakieś normy dotyczące jakości takich trunków oferowanych w sprzedaży?
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 sty 2023, 00:49 przez witas, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby .
Pozdrawiam.
Musisz sie przygotować na różne odpowiedzi, nie tylko pozytywne i chwalące. Po za tym, nikt nie napisał, że nie możesz tego pić. Jesteś dorosły i wiesz co robić. Wszystko jest dla ludzi.Pery321 pisze:.. piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby .
Pozdrawiam.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
defacto pisałem juz ze to jest po pierwszym gotowaniu nie po 2 czy 3 . Oglądałem wyniki ludzi na różnych forach, i maja wyniki 10 razy gorsze wiec myślę ze jak na lajka jest bardzo dobrze. I tu kolega wyżej napisał te śladowe ilości sa nie szkodliwe nawet w sanepidzie powiedzieli ze nie ma tam nic szkodliwego i można spożywać
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć.
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Podbije ten temat ponieważ moje pytanie jest związane z badaniami.
1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 sty 2023, 07:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć.
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.
Widziałem ten ich formularz zgłoszeniowy. Życzą sobie podać numer pesel, a według mnie to jest zbyteczne.modemik pisze: Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
Zgadza się. To, że dajesz próbkę do analizy nie oznacza, że sam ją wydestylowałeś.HeniekStarr pisze: A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.
Chodzi ci o zawartość alkoholu czy może o błąd pomiaru? Rzeczywiście rozbieżne. Obydwa pochodzą z WSSE Katowice? Wynik kol. Perry321 zawiera kolumnę zakres pomiarowy a wynik kol. jpiwek ma kolumnę z dopuszczalnym stężeniem. Może jeden z nich badanie robił dawno temu a drugi niedawno? Może próbki były badana na różnych aparatach?defacto pisze:Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.
Nie szkoda węgla? Surówkę węglem traktować. Można, ale wungiel do wywalenia potem.modemik pisze: Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:55 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@witas
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@rozrywek
Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.
Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.
Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.
Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest
Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki
Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.
Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.
Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.
Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest
Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:56 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć
Przyda Ci się cukromierz i staraj się stosować mniejsze ilości cukru- 22°Blg.modemik pisze: Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie.
Kolego, im wyższe stężenie cukru w nastawie, tym gorsze warunki pracy drożdży i niestety gorszy produkt końcowy. Następnym razem, popełnij nastaw z mniejszą ilością cukru np.22l/6kg i przekonaj się sammodemik pisze:Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent....
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Prawdę mówiąc to używałem tych drożdży bo wyczytałem bardzo dobre opinie na ich temat co wysokoprocentowych cukrowek. No i wiadomo większe stężenie więcej alko z 25l - a roboty tyle samo. Następnym razem spróbuję zrobić na minimalna ilość cukru z przepisu i zobaczę jaka będzie różnica. A z ciekawości wyśle próbki na badania. Ciekawe co pokażą
[mod: nie cytujemy całych postów]
[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lut 2023, 13:20 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Witajcie.
W końcu udało mi się zrobić parę próbek do testów. W załączeniu wyniki prób chromatograficznych.
Aparatura: pot stil z deflegmatorem
Próbki były z następujących roztworów:
1. Nastaw na kompotach drożdże winne bayanuss po 1 destylacji
2. Nastaw na cukrze 9kg +19l wody xdrozdze xpure po 1 destylacji
3. Pogony (odbiór z 2 destylacji od 70 procent do 20 procent) po 1 destylacji
4. Pkt2. lekko rozcieńczony po przefiltrowaniu przez węgiel
5. Pkt 4 po 2 destylacji
6. Pkt 1 po 2 destylacji
Wedle norm wszystko jest niby ok. Zastanawia mnie fakt że po drugiej destylacji wszędzie wzrosła liczba zanieczyszczeń. Domyślam się że to kwestia tylko zwiększenia procentów w roztworze (odjęcie wody zapewne z częścią zanieczyszczeń).
Ciekawe jestem waszych opinii na temat wyników. Do spożycia przeznaczam to co po 2 destylacji.
W końcu udało mi się zrobić parę próbek do testów. W załączeniu wyniki prób chromatograficznych.
Aparatura: pot stil z deflegmatorem
Próbki były z następujących roztworów:
1. Nastaw na kompotach drożdże winne bayanuss po 1 destylacji
2. Nastaw na cukrze 9kg +19l wody xdrozdze xpure po 1 destylacji
3. Pogony (odbiór z 2 destylacji od 70 procent do 20 procent) po 1 destylacji
4. Pkt2. lekko rozcieńczony po przefiltrowaniu przez węgiel
5. Pkt 4 po 2 destylacji
6. Pkt 1 po 2 destylacji
Wedle norm wszystko jest niby ok. Zastanawia mnie fakt że po drugiej destylacji wszędzie wzrosła liczba zanieczyszczeń. Domyślam się że to kwestia tylko zwiększenia procentów w roztworze (odjęcie wody zapewne z częścią zanieczyszczeń).
Ciekawe jestem waszych opinii na temat wyników. Do spożycia przeznaczam to co po 2 destylacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 kwie 2023, 11:24 przez modemik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 405
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Tak z czystej ciekawości zapytam - ile zapłaciłeś za tyle próbek?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 kwie 2023, 10:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 823
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
- Kontakt:
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@AAmatorek zobacz na, stronie sanepidu masz cennik
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
I mają taki fajny plakat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 kwie 2023, 22:38 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.