Turbo X-Pure 48H Browin

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: marian.naworski »

Jeśli dobrze pamiętam że Fermentum Mobile w swojej ofercie ma drożdże - W Szkocką Krate . Kiedyś nawet mieli opis tych drodzy pod względem zacierów . I jeśli dobrze pamiętam to są one używane w Szkockich destylarniach . Ale ile w tym prawdy...

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

@HalinaMalina - tu masz dobry punkt wyjścia, szczególnie w przypisach :).

https://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces

https://www.yeastgenome.org/

Dobrą firmę od drożdży można poznać, że udostępnia porządną dokumentację (zresztą w każdej branży to działa). Takich firm jest jak na lekarstwo - cała reszta pewnie po prostu nakleja własne etykiety. A firmy, które zaopatrują duże destylarnie czy browary nie muszą się reklamować nam maluczkim, niektóre pewnie nawet strony internetowej nie mają.

To, że Ethanol Red jest używany w gorzelniach to bardzo prawdopodobne :)
https://leaf-lesaffre.com/wp-content/up ... _th_v3.pdf
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 gru 2023, 10:43 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: Doody »

Ja dlatego zawsze polecam firmę LeMag i ich wyroby http://www.centrumfermentacji.pl/. Drożdże do win, miodów pitnych, wszelkich zbóż. Moim zdaniem wiodąca firma w tej branży.
Pozdrawiam
Darek

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Dzięki, dobrze wiedzieć :). Fajny wybór mają.

Z ciekawostek na temat Red Ethanol, co mi się w oczy rzuciło z broszury - zalecana dawka to 300 mln komórek / ml czyli 10x więcej niż normalnie daje się np. do piwa. I profesjonalne drożdże do bioetanolu w dopracowanych warunkach idą do 18% w 72h. Gdyby dało się w 48h bez robienia syfu to by zrobili. Widać jaką bzdurą są drożdże Turbo 48.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 gru 2023, 11:57 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.

HalinaMalina
20
Posty: 23
Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
Ulubiony Alkohol: Bourbon
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: HalinaMalina »

Duża dawka drożdży w "domowych" warunkach też dobra nie będzie - może pójdzie szybko, ale czy czysto? W winie, za dużo drożdży da drożdżowy posmak, tutaj wydaje mi się, że też tak może być - ale przemysłowy spirytus idzie później na rektyfikację, więc chyba czystością wyrobu nikt się do końca nie przejmuje.
Ostatnio zmieniony środa, 20 gru 2023, 08:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

No tak, tutaj idzie o czas - zawartość alkoholu spowalnia pracę i trzeba dać 10x więcej aby skończyło w 72h. A czas to pieniądz :D

Przy whisky itp ilość alkoholu jest ograniczona tym co się za wyciągnąć z zacieru - 4 dni fermentacji przy normalnej dawce i fajrant. A jak destylarnia idzie na ilość czystego to robią co mogą aby było jak najwięcej / najszybciej / najtaniej.

Załączam wykres jak zwalnia fermentacja. Ostatnie 2% fermentuje tyle czasu co pierwsze 10%.

Przy innych drożdżach pewnie jest znacznie gorzej/dłużej.
page_ethanol-red_graphique.png.webp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 20 gru 2023, 12:23 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: marian.naworski »

Potwierdza to wykres czerwonej Coobry , w 2 dni z 25blg do zera.
2020-11-29-1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

O, ciekawe - mając dwa wykresy widać (na oko, nie chce mi się liczyć), że zjazd w prędkości fermentacji zaczyna się w okolicach 8% ABV
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”