Turbo X-Pure 48H Browin
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin
@HalinaMalina - tu masz dobry punkt wyjścia, szczególnie w przypisach .
https://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces
https://www.yeastgenome.org/
Dobrą firmę od drożdży można poznać, że udostępnia porządną dokumentację (zresztą w każdej branży to działa). Takich firm jest jak na lekarstwo - cała reszta pewnie po prostu nakleja własne etykiety. A firmy, które zaopatrują duże destylarnie czy browary nie muszą się reklamować nam maluczkim, niektóre pewnie nawet strony internetowej nie mają.
To, że Ethanol Red jest używany w gorzelniach to bardzo prawdopodobne
https://leaf-lesaffre.com/wp-content/up ... _th_v3.pdf
https://www.milkthefunk.com/wiki/Saccharomyces
https://www.yeastgenome.org/
Dobrą firmę od drożdży można poznać, że udostępnia porządną dokumentację (zresztą w każdej branży to działa). Takich firm jest jak na lekarstwo - cała reszta pewnie po prostu nakleja własne etykiety. A firmy, które zaopatrują duże destylarnie czy browary nie muszą się reklamować nam maluczkim, niektóre pewnie nawet strony internetowej nie mają.
To, że Ethanol Red jest używany w gorzelniach to bardzo prawdopodobne
https://leaf-lesaffre.com/wp-content/up ... _th_v3.pdf
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 gru 2023, 10:43 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin
Ja dlatego zawsze polecam firmę LeMag i ich wyroby http://www.centrumfermentacji.pl/. Drożdże do win, miodów pitnych, wszelkich zbóż. Moim zdaniem wiodąca firma w tej branży.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin
Dzięki, dobrze wiedzieć . Fajny wybór mają.
Z ciekawostek na temat Red Ethanol, co mi się w oczy rzuciło z broszury - zalecana dawka to 300 mln komórek / ml czyli 10x więcej niż normalnie daje się np. do piwa. I profesjonalne drożdże do bioetanolu w dopracowanych warunkach idą do 18% w 72h. Gdyby dało się w 48h bez robienia syfu to by zrobili. Widać jaką bzdurą są drożdże Turbo 48.
Z ciekawostek na temat Red Ethanol, co mi się w oczy rzuciło z broszury - zalecana dawka to 300 mln komórek / ml czyli 10x więcej niż normalnie daje się np. do piwa. I profesjonalne drożdże do bioetanolu w dopracowanych warunkach idą do 18% w 72h. Gdyby dało się w 48h bez robienia syfu to by zrobili. Widać jaką bzdurą są drożdże Turbo 48.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 gru 2023, 11:57 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Turbo X-Pure 48H Browin
Duża dawka drożdży w "domowych" warunkach też dobra nie będzie - może pójdzie szybko, ale czy czysto? W winie, za dużo drożdży da drożdżowy posmak, tutaj wydaje mi się, że też tak może być - ale przemysłowy spirytus idzie później na rektyfikację, więc chyba czystością wyrobu nikt się do końca nie przejmuje.
Ostatnio zmieniony środa, 20 gru 2023, 08:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Turbo X-Pure 48H Browin
No tak, tutaj idzie o czas - zawartość alkoholu spowalnia pracę i trzeba dać 10x więcej aby skończyło w 72h. A czas to pieniądz
Przy whisky itp ilość alkoholu jest ograniczona tym co się za wyciągnąć z zacieru - 4 dni fermentacji przy normalnej dawce i fajrant. A jak destylarnia idzie na ilość czystego to robią co mogą aby było jak najwięcej / najszybciej / najtaniej.
Załączam wykres jak zwalnia fermentacja. Ostatnie 2% fermentuje tyle czasu co pierwsze 10%.
Przy innych drożdżach pewnie jest znacznie gorzej/dłużej.
Przy whisky itp ilość alkoholu jest ograniczona tym co się za wyciągnąć z zacieru - 4 dni fermentacji przy normalnej dawce i fajrant. A jak destylarnia idzie na ilość czystego to robią co mogą aby było jak najwięcej / najszybciej / najtaniej.
Załączam wykres jak zwalnia fermentacja. Ostatnie 2% fermentuje tyle czasu co pierwsze 10%.
Przy innych drożdżach pewnie jest znacznie gorzej/dłużej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 20 gru 2023, 12:23 przez tanczacy-z-drozdzami, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy