Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Zarkan
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 12 lis 2013, 21:18
Załączniki
[test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: Zarkan » poniedziałek, 7 lip 2014, 20:45

Witam.

Jako że postanowiłem zakupić beczkę, to postanowiłem i również sprawdzić jak te drożdże poradzą sobie z około 5 krotnie powiększonym nastawem a że chciałem być oszczędny to użyłem pojedynczej paczki drożdży.

Producent przewiduje pojedyncza paczkę na 6 kg cukru uzupełnione 21 litrami wody, co obiecuje ich przerób w ciągu 24h na 16%. Bardzo szybko jednak zwróciło moją uwagę stosunkowo wysoka masa samej paczki która wynosi 175gr, mając nadzieje, że większość stanowi pożywkę.

A więc do rzeczy nastaw początkowy 30kg cukru uzupełnione do ok 100 litrów nastawu całkowitego w celu zostawienia objętości na piane.
Temperatura startu 27 stopni.

Dzień 0 godzina 19:00 : Wsypanie drożdży i porządne wymieszanie

Dzień 0 godzina ok 22:00 (Nie pamiętam dokładnie która) : W nastawie pojawił się mocny zapach drożdżowy wraz z wysoką pianą

Dzień 1 godzina ok 11:00 : Jako że w nocy zapowiadali spadek do 5 stopni z niepokojem zajrzałem do nastawu, jednakże wbrew moim obawą nastaw pracował niezwykle intensywnie, ale bez nadmiernej piany.

Dzień 3 godzina ok 16:00 : Po kilku dniach wstępne test pokazały 7 blg. Jednakże test był ciut zafałszowany ze względu na zbyt intensywną prace, co nie pozwoliło na odgazowanie całkowicie próbki.

Dzień 5 godzina ok 10 : Nastaw praktycznie kończy pracę. Cukromierz wskazuje poniżej 0, jednakże nastaw wciąż pracuje.

Dzień 6 godzina ok 11 : Ciszaaaa. Nastaw zakończył prace i zaczyna klarować się. Trafi na rurkę w przyszłym tygodniu.

Jak widać, pomimo dość niekomfortowych warunków drożdże ukończyły pracę w niecały 6 dni, pomimo spadków w nocy do dość niskich temperatur. Same drożdże w czasie pracy nie podgrzewały się, pomimo małej izolacji termicznej, ale takiej która nieszczególnie pomagała. Mam nadzieję, że ten mały test tych drożdży przyda się komuś, a zwłaszcza tym, którym nie chcą sypać kilku paczek a chcą przerobić duże ilości cukru.

Postaram się opisać w przyszłym tygodniu efekty organoleptyczne po trafieniu na rurkę.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

tomch150181
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 17 lip 2009, 12:13
Krótko o sobie: Co jest gorsze od ciepłej wódki? Brak wódki!
Ulubiony Alkohol: własny :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: podlaskie
Kontakt:
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: tomch150181 » środa, 24 wrz 2014, 19:42

Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.
www.sklep-masarski.pl - art. do wyrobów domowych zapraszam


jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: jwara99 » poniedziałek, 26 sty 2015, 11:06

Myślałem, że 24kg to max, bo Alcoteki 24 bujały się 2 tyg. Muszę zrobić jak kolega wyżej.


jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: jwara99 » wtorek, 24 lut 2015, 15:21

No i zrobiłem jak wyżej, tyle, że 25 kg i jedna paczka - start 30oC i masakra, ponad 3 tyg męczyły się. Nie wiem czy przez to, że data przydatności miała 3 miesiące? Jan Okowita 24 poradził sobie w tydzień.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lut 2015, 19:10 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5311
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: Zygmunt » piątek, 27 lut 2015, 15:47

Wysoka temperatura startu na pewno nie pomogła, spróbuj następnym razem drożdże dodawać w niższej.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


sokaar
50
Posty: 79
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 09:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: sokaar » piątek, 27 lut 2015, 18:16

w jakiej beczcd to robiłes ten nastaw?

tomch150181 pisze:Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki
na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: golec269 » piątek, 27 lut 2015, 21:30

Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post..
Zrobiłem nastaw na snake 24 z 30 kg cukru.
Blg startowe około 20.
Po 48 godzinach 13 -dopiero mierzyłem.
Dam znać kiedy zejdą poniżej 0 blg.
Na snake 48 taki sam nastaw pracował 3 tygodnie.
Pozdrawiam Mariusz


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: golec269 » sobota, 21 mar 2015, 22:51

Witam.
Minęło 3 tygodnie od startu nastawu - jakie rezultaty?
Nastaw już zwalnia a cukromierz pokazuje -2 blg.
Myślę, że szybciej grzybki by dały radę, ale temperatura pomieszczenia 18 stopni spowolniła proces.
W tej chwili nastaw ma 20 stopni Celsjusza - może długo pracuje, ale jakość urobku jest dużo lepsza.
Często właśnie robię takie nastawy (ostatnio przerabiałem po 3 miesiącach fermentacji) i produkt finalny jest bardzo wysokiej jakości - w myśl przysłowia "powoli dalej zajdziesz" - pozdrawiam.

Awatar użytkownika

land75
50
Posty: 54
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 13:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Postautor: land75 » piątek, 8 mar 2019, 11:54

Mam pytanie czy do tych powiększonych nastawów dodawaliście jakieś pożywki jeszcze ? Jeśli tak to jakie i kiedy od razu czy po paru dniach.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości