Znaleziono 32 wyniki
- środa, 4 lut 2015, 21:42
- Forum: Przepisy na Piwo Domowe
- Temat: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy
- Odpowiedzi: 41
- Odsłony: 28980
Re: Domowa Wytwórnia Dębowa - gr000by warzy
Jak Ja widzę twoje specjały to tym bardziej muszę nawiedzić Cię na akademiku gr000by . Ja niestety dopiero 1 piwko zabutelkowane a drugie pracuje . Ale nie od razu Rzym zbudowano.
- poniedziałek, 19 sty 2015, 09:56
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Alcohol Spirit Kits - Whisky Prohibition
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3940
Re: Alcohol Spirit Kits - Whisky Prohibition
https://www.youtube.com/watch?v=ET4BxmtYq_M
To bardziej przypomina nasza cukrówkę sklarowaną węglem i żelatyną a następnie dodanie zaprawki.
To bardziej przypomina nasza cukrówkę sklarowaną węglem i żelatyną a następnie dodanie zaprawki.
- środa, 7 sty 2015, 07:31
- Forum: Kontrola procesu destylacji
- Temat: termometr radiowy
- Odpowiedzi: 43
- Odsłony: 15071
Re: termometr radiowy
Niestety ta płytka jest dostosowana pod termometry DS18B20 więc co dla niektórych dokładność rzędu 0,1 może być za mała. Tak naprawdę jedynie dobrym i w miarę rozwiązaniem będzie znaleźć osobę, która coś takiego wykona.
- środa, 31 gru 2014, 18:40
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino-nastaw zakończył swoją fermentację - co dalej?
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 5084
Re: Wino-nastaw zakończył swoją fermentację - co dalej?
Powiem tak. Dużo za dużo cukru. Taka prawda. Dla małej butli było 360+g/l + zawartość cukru z owoców. Takie ilości to przeżrą jedynie g-995. Chodź tak naprawdę to wygląda niczym przepis na dobrą cukrówkę gdzie ludzie używają podobne ilości cukru, ale na 100l nastawu. Wino to powinno mieć te 14-15%, ...
- czwartek, 25 gru 2014, 21:07
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Zaskoczyło mnie...
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 7157
Re: Zaskoczyło mnie...
Tak naprawdę daleko nie musimy szukać. Na przykład nie tak dawno temu sprawa u naszych sąsiadów z podrobionym alkoholem.
Przykleić banderole problemem nie jest.
Przykleić banderole problemem nie jest.
- środa, 24 gru 2014, 13:13
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Długość życia drożdży
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6316
Re: Długość życia drożdży
Pomijając to co powiedział kolega @Wald to w moim przypadku przy wiśniowym przez bardzo długi okres po skończonej pracy było czuć drożdże. Daj im trochę czasu a miło się odwzajemnią dobrym winem wiśniowym które według mnie jest bardzo przyjemne zwłaszcza grzane .
- sobota, 13 gru 2014, 12:55
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Złoty środek na owocówkę?
- Odpowiedzi: 196
- Odsłony: 96241
Re: Złoty środek na owocówkę?
Poprzez szybszy odbiór możesz regulować moc destylatu. Przy szybkim odbiorze zauważysz skok temperatury.
- środa, 10 gru 2014, 20:55
- Forum: Aspekty Estetyczne
- Temat: Sposoby na drukowanie etykiet...
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 35509
Re: Sposoby na drukowanie etykiet...
Najlepsze co może być to papier samoprzylepny etykietowy. Dobiera się rozmiar pod Siebie, tworzy etykietę i drukuje na domowej drukarce. Klej trzyma znakomicie a po skończeniu butelki aby odkleić starą etykietę wystarczy namoczyć z 3-4 minuty i delikatnie za pomocą nożyka schodzi w ciągu 10 sekund.
- środa, 3 gru 2014, 10:59
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 935371
Re: Aktualne ceny cukru
Gdyby ktoś był zainteresowany to cukier trzcinowy 1kg - 7,35 z vat w Selgrosie do 14 grudnai.
- wtorek, 4 lis 2014, 07:51
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Nastaw 1000L na T48
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 31038
Re: Nastaw 1000L na T48
Powiem dość ciekawy eksperyment. Chociaż bałbym się tego ugotowania. Mnie przy obecnych temperaturach potrafi się podnieść temperatura i to dość znacznie. Z drugiej strony przy takim powiększeniu na jedną paczkę i tylko pożywce w stylu przecier może okazać się, że nie będą tak chętnie cukru przerabi...
- środa, 8 paź 2014, 22:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 1224
- Odsłony: 616006
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Sam osobiście nie dawno zakończyłem destylacje zacieru na JD. Co prawda prawie nie doszła ona skutku ze względu na mocne zniechęcenie filtrowaniem, które zajęło mi prawie 4 dni. Co do samego wyniku, co prawda spodziewałem się całkiem innego zapachu, ale może on się zmieni z czasem (póki co słyszałem...
- sobota, 4 paź 2014, 23:03
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 11697
Re: syrop cukrowy - maksymalnie zagęszczony?
Syrop cukrowy robi się właśnie z 1kg cukru na 0,5 l wody. I to jest maksymalne chyba stężenie .
- sobota, 4 paź 2014, 16:11
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: to moje zbiory - tomanio27
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 9941
Re: to moje zbiory - tomanio27
Muszę przyznać że dość spora kolekcja. Jednakże najlepiej w niej wyglądają te beczki. Czy jesteś w stanie zdradzić jakiego typu whisky znajduje się w nich?
- sobota, 4 paź 2014, 13:47
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 249401
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Z tego co mi wiadomo nastaw z melasy nigdzie nie zejdzie do 0 blg gdyż w nastawie jest sporo innych rzeczy np. trójcukry które nasi koledzy nie jedzą o czym było wielokrotnie pisane.
- poniedziałek, 7 lip 2014, 21:45
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7587
[test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
Witam. Jako że postanowiłem zakupić beczkę, to postanowiłem i również sprawdzić jak te drożdże poradzą sobie z około 5 krotnie powiększonym nastawem a że chciałem być oszczędny to użyłem pojedynczej paczki drożdży. Producent przewiduje pojedyncza paczkę na 6 kg cukru uzupełnione 21 litrami wody, co ...
- środa, 2 lip 2014, 13:37
- Forum: Bimbrownia
- Temat: Palcohol - alkohol w proszku
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 15826
Re: Palcohol - alkohol w proszku
Coś takiego mnie nie przekonuje. Chociaż swego czasu u rosjan dało się kupić vódka w tubce w postaci żelu.
- wtorek, 24 cze 2014, 13:25
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy moje wino "zdechło"?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2850
Re: Czy moje wino "zdechło"?
Mało informacji ale z tego co widzę cukru mogło też nie być mało. Cukier z owoców + ciemny + miód. Jakie to były drożdze? Może nie wytrzymały ilości cukru.
- środa, 21 maja 2014, 14:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Młoda kukurydza na zacier
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11394
Re: Młoda kukurydza na zacier
O ile skrobia prawdopodobnie jest, to pytanie ile. Jak kolega gr000by zwrócił największą wydajność energetyczną ma dojrzala kukurydza. Jednakże może okazać się iż w takiej młodej może być 80% tego co w dojrzałej a może mieć całkiem ciekawy i niepowtarzalny smak. Jednakże są to tylko domysły więc nic...
- piątek, 2 maja 2014, 09:27
- Forum: Po Godzinach
- Temat: Kliknij "Lubie to" czyli pomoc dla znajomego
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1295
Kliknij "Lubie to" czyli pomoc dla znajomego
Witam. Może mały wstęp. Znajomy chce zabrać Matkę do teatru Roma. Niestety cena biletów jest praktycznie nieosiągalna dla osoby pracującej na pół etatu gdyż za pojedynczy wynosi 190zł. Jednakże jest możliwość wygranie podwójnego zaproszenia poprzez "mały" konkurs zdjęciowy. I tu się pojawi...
- niedziela, 13 kwie 2014, 12:06
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 935371
Re: Aktualne ceny cukru
@pokrec Myślę że nie znajdzie. Też tak myślałem i obdzwoniłem po kilkudziesięciu hurtowniach oraz producentów. I przy ilościach tirowych czyli 24 tony cena wyższa niż dyskontowa. Prawdopodobnie gdybym był odbiorcą masowym typu N tirów miesięcznie toby się opłacało ze względu na rabat. Inaczej nie. C...
- czwartek, 3 kwie 2014, 09:54
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 935371
Re: Aktualne ceny cukru
W Tesco Gliwice cukier 1.89 i bez limitu
- poniedziałek, 3 mar 2014, 08:55
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Aktualne ceny cukru
- Odpowiedzi: 2948
- Odsłony: 935371
Re: Aktualne ceny cukru
A w eurocash nie da się kupować tylko na firmę? Bo jeżeli da się detalicznie to faktycznie warto gdyż w Brazylii spalił się główny terminal cukrowy obsługujący 1/5 handlu światowego ze 180 tyś ton cukru a więc ceny mogą trochę iść w górę.
- niedziela, 23 lut 2014, 14:53
- Forum: Kotły
- Temat: Co to właściwie jest - kana na mleko?
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 9127
Re: Co to właściwie jest - kana na mleko?
Dla mnie jest blacha ocynkowana. Choć nie jestem na 100% pewny bo zdjęcia nie są idealne. Jaką strukturę ma blacha? Mimo wszystko przez rdzę nie użyłbym jej gdziekolwiek.
- niedziela, 2 lut 2014, 17:11
- Forum: Projekty aparatur
- Temat: Full automat destylacyjny
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 8919
Re: Full automat
Osobiście sam pracuje w wolnych chwilach nad podobnym projektem ale mnie osobiście 2 wejścia AI zajęły 2 czujniki temperatury PT100. Dodatkowo cena elektrozaworów ze stali nierdzewnej jest masakrycznie wysoka, dlatego nie ma możliwości aby wystarczyło Ci na to 1000 zł + nie wysterujesz ich bezpośred...
- poniedziałek, 13 sty 2014, 17:40
- Forum: Kotły
- Temat: Mój nowy kocioł z płaszczem z kega.
- Odpowiedzi: 37
- Odsłony: 15379
Re: Mój nowy kocioł z płaszczem z kega.
Nieźle to wygląda. Teraz można spokojnie psocić, nie martwiąc się przypalaniem czegokolwiek
- czwartek, 2 sty 2014, 22:01
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Psocenie w bloku
- Odpowiedzi: 91
- Odsłony: 33248
Re: Psocenie w bloku
Mimo wszystko, jeżeli wyrwało drzwi to wybuch musiał być całkiem niezły. Dobrze, że sprawdziłem najpierw szczelność kolumny na wodzie. Aby nie było offtop. U mnie w bloku nic nie czuć gdy psociłem. Jedynie delikatnie czuć, gdy wylewam resztki i na samym początku przed stabilizacją, gdy podniesie się...
- niedziela, 15 gru 2013, 23:37
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z wiórek kokosowych i jej konsystencja.
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3910
Re: Nalewka z wiórek kokosowych i jej konsystencja.
Taką jak ja piłem nalewkę z wiórek kokosowych robiło się właśnie na skondensowanym mleku niskosłodzonym, wódce a nie spirytusie oraz kokos który po jakiś miesiącu się wyciska i wywala. Nie ma co się dziwić że kokos nasiąkł. A mieszając wszystko naraz wszystko ładnie przesiąka aromatem i smakiem koko...
- niedziela, 8 gru 2013, 16:07
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: Drożdże nie przerobiły cukru
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 9302
Re: Drożdże nie przerobiły cukru
Wygląda na to że drożdże już zdychają z ilości %. Bo wyszło mi ogólnie że przerobiły 34 blg cukru czyli 18 % ok. (Nie mam tabeli pod ręką). Jeżeli chcesz totalnie to zatrzymać użyj siarki (nie polecam) albo poczekaj jeszcze aż totalnie zdechną.
- niedziela, 1 gru 2013, 12:26
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Fermentacja w niskiej temperaturze
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7725
Re: Fermentacja w niskiej temperaturze
Skąd takie informacje? Z opakowania 1kg drożdży. Jest na nim napisane, iż pracują one od 6 stopni i właśnie najlepiej, czyli z jak najmniejszą ilością niechcianych związków uzyskuje się przy 12 stopniach, a nie że najszybciej. Trochę źle to napisałem.
- sobota, 30 lis 2013, 22:44
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Fermentacja w niskiej temperaturze
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 7725
Re: Fermentacja w niskiej temperaturze
Nie koniecznie. Baynusy g995 najlepiej czują się z tego co wiem w umiarkowanej temperaturze ok 12 stopni. A pracują już od 6.
- sobota, 30 lis 2013, 22:38
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Projekt pierwszego sprzętu do psocenia.
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3488
Re: Projekt pierwszego sprzętu do psocenia.
Po pewnych przemyśleniach i wyliczeniach wysokości, wychodzi na to, że mam około 120 cm wysokości do wykorzystania, więc faktycznie aabratek będzie idealny. Czy faktycznie muszę wykorzystać aż taką grubą rurę? Nigdzie nie mogę takiej znaleźć z odbiorem w okolicy (chodź jak dla mnie może to wynikać z...
- środa, 27 lis 2013, 14:59
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Projekt pierwszego sprzętu do psocenia.
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3488
Projekt pierwszego sprzętu do psocenia.
Witam. Początkowym moim zamiarem była budowa mini stilla według Radiusa. Jednak ciut zniechęcony o konieczności częstego czyszczenia miedzi postanowiłem zbudować go ze stali nierdzewnej. Jednak jak wiadomo nie wszystkie elementy S/S mają idealne odpowiedniki z miedzi i na odwrót. Drugim mankamentem ...