Witam.
Jako że postanowiłem zakupić beczkę, to postanowiłem i również sprawdzić jak te drożdże poradzą sobie z około 5 krotnie powiększonym nastawem a że chciałem być oszczędny to użyłem pojedynczej paczki drożdży.
Producent przewiduje pojedyncza paczkę na 6 kg cukru uzupełnione 21 litrami wody, co obiecuje ich przerób w ciągu 24h na 16%. Bardzo szybko jednak zwróciło moją uwagę stosunkowo wysoka masa samej paczki która wynosi 175gr, mając nadzieje, że większość stanowi pożywkę.
A więc do rzeczy nastaw początkowy 30kg cukru uzupełnione do ok 100 litrów nastawu całkowitego w celu zostawienia objętości na piane.
Temperatura startu 27 stopni.
Dzień 0 godzina 19:00 : Wsypanie drożdży i porządne wymieszanie
Dzień 0 godzina ok 22:00 (Nie pamiętam dokładnie która) : W nastawie pojawił się mocny zapach drożdżowy wraz z wysoką pianą
Dzień 1 godzina ok 11:00 : Jako że w nocy zapowiadali spadek do 5 stopni z niepokojem zajrzałem do nastawu, jednakże wbrew moim obawą nastaw pracował niezwykle intensywnie, ale bez nadmiernej piany.
Dzień 3 godzina ok 16:00 : Po kilku dniach wstępne test pokazały 7 blg. Jednakże test był ciut zafałszowany ze względu na zbyt intensywną prace, co nie pozwoliło na odgazowanie całkowicie próbki.
Dzień 5 godzina ok 10 : Nastaw praktycznie kończy pracę. Cukromierz wskazuje poniżej 0, jednakże nastaw wciąż pracuje.
Dzień 6 godzina ok 11 : Ciszaaaa. Nastaw zakończył prace i zaczyna klarować się. Trafi na rurkę w przyszłym tygodniu.
Jak widać, pomimo dość niekomfortowych warunków drożdże ukończyły pracę w niecały 6 dni, pomimo spadków w nocy do dość niskich temperatur. Same drożdże w czasie pracy nie podgrzewały się, pomimo małej izolacji termicznej, ale takiej która nieszczególnie pomagała. Mam nadzieję, że ten mały test tych drożdży przyda się komuś, a zwłaszcza tym, którym nie chcą sypać kilku paczek a chcą przerobić duże ilości cukru.
Postaram się opisać w przyszłym tygodniu efekty organoleptyczne po trafieniu na rurkę.
[test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
-
- Posty: 29
- Rejestracja: piątek, 17 lip 2009, 13:13
- Krótko o sobie: Co jest gorsze od ciepłej wódki? Brak wódki!
- Ulubiony Alkohol: własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 4 razy
- Kontakt:
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.
www.sklep-masarski.pl - art. do wyrobów domowych zapraszam
-
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
No i zrobiłem jak wyżej, tyle, że 25 kg i jedna paczka - start 30oC i masakra, ponad 3 tyg męczyły się. Nie wiem czy przez to, że data przydatności miała 3 miesiące? Jan Okowita 24 poradził sobie w tydzień.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lut 2015, 19:10 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
Wysoka temperatura startu na pewno nie pomogła, spróbuj następnym razem drożdże dodawać w niższej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 80
- Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
- Ulubiony Alkohol: browar
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
w jakiej beczcd to robiłes ten nastaw?
tomch150181 pisze:Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki
na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post..
Zrobiłem nastaw na snake 24 z 30 kg cukru.
Blg startowe około 20.
Po 48 godzinach 13 -dopiero mierzyłem.
Dam znać kiedy zejdą poniżej 0 blg.
Na snake 48 taki sam nastaw pracował 3 tygodnie.
Pozdrawiam Mariusz
Zrobiłem nastaw na snake 24 z 30 kg cukru.
Blg startowe około 20.
Po 48 godzinach 13 -dopiero mierzyłem.
Dam znać kiedy zejdą poniżej 0 blg.
Na snake 48 taki sam nastaw pracował 3 tygodnie.
Pozdrawiam Mariusz
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw
Witam.
Minęło 3 tygodnie od startu nastawu - jakie rezultaty?
Nastaw już zwalnia a cukromierz pokazuje -2 blg.
Myślę, że szybciej grzybki by dały radę, ale temperatura pomieszczenia 18 stopni spowolniła proces.
W tej chwili nastaw ma 20 stopni Celsjusza - może długo pracuje, ale jakość urobku jest dużo lepsza.
Często właśnie robię takie nastawy (ostatnio przerabiałem po 3 miesiącach fermentacji) i produkt finalny jest bardzo wysokiej jakości - w myśl przysłowia "powoli dalej zajdziesz" - pozdrawiam.
Minęło 3 tygodnie od startu nastawu - jakie rezultaty?
Nastaw już zwalnia a cukromierz pokazuje -2 blg.
Myślę, że szybciej grzybki by dały radę, ale temperatura pomieszczenia 18 stopni spowolniła proces.
W tej chwili nastaw ma 20 stopni Celsjusza - może długo pracuje, ale jakość urobku jest dużo lepsza.
Często właśnie robię takie nastawy (ostatnio przerabiałem po 3 miesiącach fermentacji) i produkt finalny jest bardzo wysokiej jakości - w myśl przysłowia "powoli dalej zajdziesz" - pozdrawiam.