[test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Zarkan
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 12 lis 2013, 21:18
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: Zarkan »

Witam.

Jako że postanowiłem zakupić beczkę, to postanowiłem i również sprawdzić jak te drożdże poradzą sobie z około 5 krotnie powiększonym nastawem a że chciałem być oszczędny to użyłem pojedynczej paczki drożdży.

Producent przewiduje pojedyncza paczkę na 6 kg cukru uzupełnione 21 litrami wody, co obiecuje ich przerób w ciągu 24h na 16%. Bardzo szybko jednak zwróciło moją uwagę stosunkowo wysoka masa samej paczki która wynosi 175gr, mając nadzieje, że większość stanowi pożywkę.

A więc do rzeczy nastaw początkowy 30kg cukru uzupełnione do ok 100 litrów nastawu całkowitego w celu zostawienia objętości na piane.
Temperatura startu 27 stopni.

Dzień 0 godzina 19:00 : Wsypanie drożdży i porządne wymieszanie

Dzień 0 godzina ok 22:00 (Nie pamiętam dokładnie która) : W nastawie pojawił się mocny zapach drożdżowy wraz z wysoką pianą

Dzień 1 godzina ok 11:00 : Jako że w nocy zapowiadali spadek do 5 stopni z niepokojem zajrzałem do nastawu, jednakże wbrew moim obawą nastaw pracował niezwykle intensywnie, ale bez nadmiernej piany.

Dzień 3 godzina ok 16:00 : Po kilku dniach wstępne test pokazały 7 blg. Jednakże test był ciut zafałszowany ze względu na zbyt intensywną prace, co nie pozwoliło na odgazowanie całkowicie próbki.

Dzień 5 godzina ok 10 : Nastaw praktycznie kończy pracę. Cukromierz wskazuje poniżej 0, jednakże nastaw wciąż pracuje.

Dzień 6 godzina ok 11 : Ciszaaaa. Nastaw zakończył prace i zaczyna klarować się. Trafi na rurkę w przyszłym tygodniu.

Jak widać, pomimo dość niekomfortowych warunków drożdże ukończyły pracę w niecały 6 dni, pomimo spadków w nocy do dość niskich temperatur. Same drożdże w czasie pracy nie podgrzewały się, pomimo małej izolacji termicznej, ale takiej która nieszczególnie pomagała. Mam nadzieję, że ten mały test tych drożdży przyda się komuś, a zwłaszcza tym, którym nie chcą sypać kilku paczek a chcą przerobić duże ilości cukru.

Postaram się opisać w przyszłym tygodniu efekty organoleptyczne po trafieniu na rurkę.
Awatar użytkownika

tomch150181
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 17 lip 2009, 13:13
Krótko o sobie: Co jest gorsze od ciepłej wódki? Brak wódki!
Ulubiony Alkohol: własny :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 4 razy
Kontakt:
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: tomch150181 »

Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.
www.sklep-masarski.pl - art. do wyrobów domowych zapraszam

jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: jwara99 »

Myślałem, że 24kg to max, bo Alcoteki 24 bujały się 2 tyg. Muszę zrobić jak kolega wyżej.

jwara99
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 20 lut 2013, 21:13
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: jwara99 »

No i zrobiłem jak wyżej, tyle, że 25 kg i jedna paczka - start 30oC i masakra, ponad 3 tyg męczyły się. Nie wiem czy przez to, że data przydatności miała 3 miesiące? Jan Okowita 24 poradził sobie w tydzień.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lut 2015, 19:10 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: Zygmunt »

Wysoka temperatura startu na pewno nie pomogła, spróbuj następnym razem drożdże dodawać w niższej.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: sokaar »

w jakiej beczcd to robiłes ten nastaw?
tomch150181 pisze:Według moich obserwacji double snak'e 24 jest bardzo dobry. Ja stosuję 2 paczki
na 45kg cukru i przerabia bardzo szybko, gdy nastaw ma 30 stopni rozsypuję grzybki na powierzchni i czekam 30 min aż wyrosną potem mieszam całość. Naprawdę bardzo udana seria drożdży także polecam.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: golec269 »

Witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post..
Zrobiłem nastaw na snake 24 z 30 kg cukru.
Blg startowe około 20.
Po 48 godzinach 13 -dopiero mierzyłem.
Dam znać kiedy zejdą poniżej 0 blg.
Na snake 48 taki sam nastaw pracował 3 tygodnie.
Pozdrawiam Mariusz

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: golec269 »

Witam.
Minęło 3 tygodnie od startu nastawu - jakie rezultaty?
Nastaw już zwalnia a cukromierz pokazuje -2 blg.
Myślę, że szybciej grzybki by dały radę, ale temperatura pomieszczenia 18 stopni spowolniła proces.
W tej chwili nastaw ma 20 stopni Celsjusza - może długo pracuje, ale jakość urobku jest dużo lepsza.
Często właśnie robię takie nastawy (ostatnio przerabiałem po 3 miesiącach fermentacji) i produkt finalny jest bardzo wysokiej jakości - w myśl przysłowia "powoli dalej zajdziesz" - pozdrawiam.
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test]Turbo Double Snake C24 a powiększony nastaw

Post autor: land75 »

Mam pytanie czy do tych powiększonych nastawów dodawaliście jakieś pożywki jeszcze ? Jeśli tak to jakie i kiedy od razu czy po paru dniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”