Torfowanie wody do domowej whisky.
-
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Torfowanie wody do domowej whisky.
Jest jeszcze opcja aby te wędzone drewienka używać do innych destylatów lubię wild turkey 8 yo i tak pomyślałem żeby kukurydzianke zrobic z dymkiem
Można nawet strony albo link? Z góry dziękujęDoody pisze:Powiem Ci Mańku, że ostatnio ze słodu wędzonego "strong" udało mi się zrobić na prawdę "niezłą zadymę" Przypomina Laphroaiga
Jest jeszcze opcja aby te wędzone drewienka używać do innych destylatów lubię wild turkey 8 yo i tak pomyślałem żeby kukurydzianke zrobic z dymkiem
Bimber forever !!!
-
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
DziękI za pw i podpowiedź odnośnie fermentacji, miałem wykorzystać platki dębowe ale doszedłem do wniosku że zapchają mini wędzarke. Znalazłem trochę klonu i zrobiłem szczapki w tym momencie gotują się już kilka godzin. Chcę całkiem pozbawić je smaku aby oddawał tylko smak torfu(o ile dobrze myślę).
Bimber forever !!!
-
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Czy ta twoja instalacja torfująca przypomina nieco fajkę wodną? Już wyjaśniam to moje shishowe skojarzenie. Gdyby tak dym pochodzący z żarzenia się torfu przepuścić przez wodę, to można by uzyskać niesamowite rezultaty. Później zacieranie na takiej wędzonej wodzie. Ciekawe, co by z tego się wypędziło.