DOMOWY RUM - PRZEPISY
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Beczka leży w piwnicy pod domkiem jednorodzinnym. Stawiam na średnią wilgotność, max 60%. Co ucieknie, to ucieknie. Ale większość zostanie
A ogony już robiłem 2 lata temu na EERUM i faktycznie, alkohol zacny
A ogony już robiłem 2 lata temu na EERUM i faktycznie, alkohol zacny
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 cze 2021, 21:20 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Krótkie podsumowanie wydajności melasy z trzciny cukrowej. Przerobiłem 60 litrów, co daje wagowo 84 kg. Najpierw nastaw:
35 l wody
10 litrów lub 14 kg melasy
Drożdże Alcotec RUM
Temperatura otoczenia 23 *C, start w 28 *C, fermentacja 7 dni.
Klarowane klarem Alcoteca.
Destylacja na kolumnie półkowej z czterema półkami. Odbiór serca w granicach 84 - 87%.
Odlałem ~ 0,3 l przedgonów podczas każdej destylacji, tego nie biorę pod uwagę do zestawienia.
Do beczki poszło 23,5 litra o stężeniu 63% (mój udział) Wspólnik dolał tyle samo.
Ostatnia destylacja i destylacja "ogonów" wlana do czterech 5-litrowych dam. Stężenie alkoholu 45%. Wiórków nie dawałem, ma być biały rum. Co ciekawe, przedgonów podczas destylacji "ogonów" odlałem jakieś 0,5 litra. Sporo.
Na RERUM nic nie zostało, bo "ogony" destylowałem do ponad 98 *C w kotle.
Przeliczając całość uzyskanego alkoholu na spirytus 96%, wyszło 24,8 litra, co daje:
0,3 l z jednego kilograma,
0,41 l z jednego litra melasy z trzciny cukrowej.
35 l wody
10 litrów lub 14 kg melasy
Drożdże Alcotec RUM
Temperatura otoczenia 23 *C, start w 28 *C, fermentacja 7 dni.
Klarowane klarem Alcoteca.
Destylacja na kolumnie półkowej z czterema półkami. Odbiór serca w granicach 84 - 87%.
Odlałem ~ 0,3 l przedgonów podczas każdej destylacji, tego nie biorę pod uwagę do zestawienia.
Do beczki poszło 23,5 litra o stężeniu 63% (mój udział) Wspólnik dolał tyle samo.
Ostatnia destylacja i destylacja "ogonów" wlana do czterech 5-litrowych dam. Stężenie alkoholu 45%. Wiórków nie dawałem, ma być biały rum. Co ciekawe, przedgonów podczas destylacji "ogonów" odlałem jakieś 0,5 litra. Sporo.
Na RERUM nic nie zostało, bo "ogony" destylowałem do ponad 98 *C w kotle.
Przeliczając całość uzyskanego alkoholu na spirytus 96%, wyszło 24,8 litra, co daje:
0,3 l z jednego kilograma,
0,41 l z jednego litra melasy z trzciny cukrowej.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 19 sty 2020, 21:38
- Ulubiony Alkohol: rum
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nastaw na rum
4 kg cukru trzcinowego
2 L melasy
23 L wody
paczka drożdży TURBO RUM firmy Browin
Fermentacja
Po rozpuszczeniu wszystkiego i dolaniu wody czekam aż temperatura nastawu będzie miała 25-30 stopni i dodaję drożdże, całość mieszam, odstawiam na 2 tygodnie. Ubijam pianę z 1 białka, dodaję do zacieru, mieszam, odstawiam na tydzień.
Destylacja
Zbiornik 10 L, kolumna 100cm średnica 5 cm, bez wypełnienia, bez zimnych palców, bez odstojników, pełny odbiór destylatu. Wlewam jednorazowo max. 7 L i destyluję na małym ogniu z prędkością ~kropla/sek. Przedgon z każdej destylacji jest niewielki ok. 20 ml. Frakcję główną zbieram do momentu jak kapie 40%. Po wszystkich pierwszych destylacjach zbieram serce, rozcieńczam do 20% wodą i destyluję jeszcze raz na tych samych zasadach. Gotowy destylat rozcieńczam do 40%.
Maceracja
GOLD RUM na 1 L destylatu dodaję 10 g płatków amerykańskich lekko opiekanych. Po 36h odsączam i dodaję 20 g miodu na każdy litr.
DARK RUM na 1 L destylatu dodaję 10 g płatków amerykańskich mocno opiekanych. Po 48h odsączam i dodaję 20g karmelu na każdy litr.
ENJOY
4 kg cukru trzcinowego
2 L melasy
23 L wody
paczka drożdży TURBO RUM firmy Browin
Fermentacja
Po rozpuszczeniu wszystkiego i dolaniu wody czekam aż temperatura nastawu będzie miała 25-30 stopni i dodaję drożdże, całość mieszam, odstawiam na 2 tygodnie. Ubijam pianę z 1 białka, dodaję do zacieru, mieszam, odstawiam na tydzień.
Destylacja
Zbiornik 10 L, kolumna 100cm średnica 5 cm, bez wypełnienia, bez zimnych palców, bez odstojników, pełny odbiór destylatu. Wlewam jednorazowo max. 7 L i destyluję na małym ogniu z prędkością ~kropla/sek. Przedgon z każdej destylacji jest niewielki ok. 20 ml. Frakcję główną zbieram do momentu jak kapie 40%. Po wszystkich pierwszych destylacjach zbieram serce, rozcieńczam do 20% wodą i destyluję jeszcze raz na tych samych zasadach. Gotowy destylat rozcieńczam do 40%.
Maceracja
GOLD RUM na 1 L destylatu dodaję 10 g płatków amerykańskich lekko opiekanych. Po 36h odsączam i dodaję 20 g miodu na każdy litr.
DARK RUM na 1 L destylatu dodaję 10 g płatków amerykańskich mocno opiekanych. Po 48h odsączam i dodaję 20g karmelu na każdy litr.
ENJOY
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów.” - Albert Einstein.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robisz nastaw - nie zacier. Ogólnie plan poprawny, tylko użyłbym wolniejszych drożdży - nie turbo.
Nie za bardzo wiem po co piana z białka? Chyba że jaja sobie robisz Jeśli do klarowania, to nie ma potrzeby, trochę osadu z drożdży będzie na dnie wiadra. Pierwsze odpędy robiłbym szybciej i do zera%. Przy drugiej destylacji odebrałbym przedgon na małej mocy, może być kropelkowo. Początek serca w oddzielne buteleczki - po kilku dniach i powąchaniu zdecydujesz czy dolać do serca czy do przedgonów. Przy rumie szybko pojawia się wg mnie zapach pogonów. Ale to chyba zależy od surowca - melasy. I też możesz wczesne pogony zbierać w oddzielne naczynka - później zdecydujesz co z nimi zrobić. Np. nalewkę malinową, truskawkową czy wiśniową - wiśniak na rumie Mam kolegę Pietro, który lubi wyraziste smaki i aromaty - i jak nazbieram, to wysyłam do Niego.
Nie za bardzo wiem po co piana z białka? Chyba że jaja sobie robisz Jeśli do klarowania, to nie ma potrzeby, trochę osadu z drożdży będzie na dnie wiadra. Pierwsze odpędy robiłbym szybciej i do zera%. Przy drugiej destylacji odebrałbym przedgon na małej mocy, może być kropelkowo. Początek serca w oddzielne buteleczki - po kilku dniach i powąchaniu zdecydujesz czy dolać do serca czy do przedgonów. Przy rumie szybko pojawia się wg mnie zapach pogonów. Ale to chyba zależy od surowca - melasy. I też możesz wczesne pogony zbierać w oddzielne naczynka - później zdecydujesz co z nimi zrobić. Np. nalewkę malinową, truskawkową czy wiśniową - wiśniak na rumie Mam kolegę Pietro, który lubi wyraziste smaki i aromaty - i jak nazbieram, to wysyłam do Niego.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 sie 2021, 11:10 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 19 sty 2020, 21:38
- Ulubiony Alkohol: rum
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Żadnych jaj sobie nie robię. Przeczytałem na tym forum jak można naturalnymi sposobami wyklarować dobrze osad, jeden z tych sposobów mówił o ubijaniu piany z białka. Zrobiłem eksperyment. Pierwsza partia była destylowana bez wyklarowania białkiem a druga z. Różnica była wyczuwalna więc od tamtej pory zawsze tak robię. Co do pomysłu żeby pierwszą destylację ciągnąć do zera - tym sposobem do drugiej destylacji dołączamy głębokie pogony. Po co? Destylacja polega na oczyszczeniu. Rozumiem jednak też, że dużo osób tak robi. Spoko, każdy robi wg uznania, ale ja zawsze kładę nacisk na jakość a nie na ilość.
Jeśli chodzi o tempo destylacji, z zawodu jestem chemikiem i wiem, że powolne grzanie i kapanie daje nam dokładną destylację, może niepotrzebnie przy pierwszym gonieniu, może to zboczenie zawodowe, nie wiem.
Niektórych może zdziwić ilość płatków dębowych na daną objętość destylatu. Uważam, że lepszy trunek wychodzi, gdy jest więcej płatków, ale krótszy czas maceracji. Ekstrahujemy wtedy więcej substancji aromatycznych, a krótki czas nie pozwala na dodanie do destylatu głębszych aromatów z płatków.
Z końcowego produktu można zrobić ciekawą nalewkę: 1L destylatu, 2 kg wiśni drylowanych, 1 kg cukru trzcinowego. Po wydrylowaniu odlewamy sok który się wytrącił (trunek będzie mocniejszy a wiśnia i tak puści później sok). Wypiłem ostatnio dosłownie 100 ml, alkohol był słabo wyczuwalny a po 15 minutach poczułem efekty mocno "w nogach".
Jeśli chodzi o tempo destylacji, z zawodu jestem chemikiem i wiem, że powolne grzanie i kapanie daje nam dokładną destylację, może niepotrzebnie przy pierwszym gonieniu, może to zboczenie zawodowe, nie wiem.
Niektórych może zdziwić ilość płatków dębowych na daną objętość destylatu. Uważam, że lepszy trunek wychodzi, gdy jest więcej płatków, ale krótszy czas maceracji. Ekstrahujemy wtedy więcej substancji aromatycznych, a krótki czas nie pozwala na dodanie do destylatu głębszych aromatów z płatków.
Z końcowego produktu można zrobić ciekawą nalewkę: 1L destylatu, 2 kg wiśni drylowanych, 1 kg cukru trzcinowego. Po wydrylowaniu odlewamy sok który się wytrącił (trunek będzie mocniejszy a wiśnia i tak puści później sok). Wypiłem ostatnio dosłownie 100 ml, alkohol był słabo wyczuwalny a po 15 minutach poczułem efekty mocno "w nogach".
Ostatnio zmieniony sobota, 28 sie 2021, 13:26 przez vichy93, łącznie zmieniany 1 raz.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów.” - Albert Einstein.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Poczytałem troszkę ten temat i cos nastawiłem.
7kg melasy od rybaka
2kg cukru trzcinowego
3kg cukru królewskiego
~40l wody Drożdże Coobra rum yest na melase
Wynik 21Blg (brakło cukru w spiżarni), jutro jeszcze dosypie do zestawu cukru tylko zastanawiam się jakiego zwykły czy trzcinowy. W przepisach jest stosowanie zwykłego lub dodam oba po 1 kg. Jak wystartuje dam znać rano co się urodzi. Nie zabijcie mnie za własne modyfikacje przepisu lub poprawcie.
7kg melasy od rybaka
2kg cukru trzcinowego
3kg cukru królewskiego
~40l wody Drożdże Coobra rum yest na melase
Wynik 21Blg (brakło cukru w spiżarni), jutro jeszcze dosypie do zestawu cukru tylko zastanawiam się jakiego zwykły czy trzcinowy. W przepisach jest stosowanie zwykłego lub dodam oba po 1 kg. Jak wystartuje dam znać rano co się urodzi. Nie zabijcie mnie za własne modyfikacje przepisu lub poprawcie.
-
- Posty: 236
- Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: woj.mazowieckie
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Osobiście nie używam cukru buraczanego do rumu. Rzeczywiście melasa jest bardzo aromatyczna ale ja dodaję wtedy bayanusy żeby fermentacja trwała dłużej i więcej aromatów zostało w końcowym produkcie. Moim zdaniem pierwszy nastaw dobrze jest zrobić bez zwykłego cukru i zobaczyć czego można się spodziewać. Dopiero potem eksperymentować.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Cukier biały można użyć, ale już do gęstego dundru. Wtedy alko z takiego nastawu będzie miał aromat rumu (taki wyrób rumo podbny) .
K.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 wrz 2021, 12:37 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Chciałem zrobić rum przypominający Captain Morgan. Nastaw 25 L 3 kg melasy 4 kg cukru, destylowane 2 razy, rozcieńczone do 40%, zaprawione płatkami mocno opalonymi 10g/L, macerowane 24 h, dodane 20g miodu i 20g karmelu na 1 L. Zrobiłem driny z CM i tego co wyszło i moim zdaniem CM jest mniej aromatyczny niż mój i o wiele bardziej słodki. Czy przy następnym macerowaniu zmniejszyć ilość płatków i czas? Albo może zrobić kolumnę węglowa między destylacjami żeby było mniej aromatu? Więcej miodu i karmelu czy jeszcze jakoś inaczej to można zaprawić?
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 paź 2021, 23:25 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ale to co ten aromat jest lepszy jak CM skoro tak to żadnych kolumn węglowych wyczyści ci aromat całkiem. Ja czekam cierpliwie na moją beczkę już fermentuje chyba ze 3 tygodnie....
Jednak patrząc po moim poście to mija miesiąc i jeszcze w beczce cos buzuje cukromierz stoi na 2blg czekam dalej.
Jednak patrząc po moim poście to mija miesiąc i jeszcze w beczce cos buzuje cukromierz stoi na 2blg czekam dalej.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 paź 2021, 21:47 przez Balibar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Wczoraj zakończyłem pierwszy mój rum. Po wczorajszej degustacji jestem bardzo zaskoczony drink jest tak aromatyczny , szwagier nie mógł uwierzyć że to rum zrobiony w domu. Jak teraz jest dobry to jaki on będzie za kilka lat jak dotrwa. Trzeba kupować cukier trzcinowy i nastawiać kolejny raz.
Z 45l wyszło mi jakieś 8l gotowego produktu o mocy około 70%
Z 45l wyszło mi jakieś 8l gotowego produktu o mocy około 70%
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Mój plan na zimową aurę:
Nastaw 1
23,32L wody
6,66L melasy
Drożdże bayanus g-995
Nastaw 2
17,5L wody
5L melasy
Cukier trzcinowy do 25 BLG
Drożdże bayanus g-995
Nastaw 3
Dunder z 2 nastawów
Cukier trzcinowy do 25BLG
Drożdże bayanus g-995
Urobek z 1 i 2 nastawu pójdzie do leżakowania, część postarzę dębem a część czysty pozostawię.
Potem z 3 nastawu zrobię Cnadian Spiced i kokosowy.
Nastaw 1
23,32L wody
6,66L melasy
Drożdże bayanus g-995
Nastaw 2
17,5L wody
5L melasy
Cukier trzcinowy do 25 BLG
Drożdże bayanus g-995
Nastaw 3
Dunder z 2 nastawów
Cukier trzcinowy do 25BLG
Drożdże bayanus g-995
Urobek z 1 i 2 nastawu pójdzie do leżakowania, część postarzę dębem a część czysty pozostawię.
Potem z 3 nastawu zrobię Cnadian Spiced i kokosowy.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Jak już padł temat drożdży mam pytanie? Co sądzicie o drożdżach alcoteka do rumu?Pytam głownie praktyków .
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lis 2021, 19:51 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Spokojnie przerabiają jedną porcją 12 kg melasy. Fermentacja nie jest gwałtowna, w niczym nie przypomina reakcji turbo. Produkt końcowy, cóż, moja ocena jest subiektywna, ale mnie bardzo smakuje
Robiłem tylko na nich, nie mam porównania do innych drożdży.seneka pisze:Co sądzicie o drożdżach alcoteka do rumu?
Spokojnie przerabiają jedną porcją 12 kg melasy. Fermentacja nie jest gwałtowna, w niczym nie przypomina reakcji turbo. Produkt końcowy, cóż, moja ocena jest subiektywna, ale mnie bardzo smakuje
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rum Cukier dajemy do podbicia %
Ja dawałem na 12.5kg melasy 2kg cukru
I zastanawiam się czy to jest jeszcze rum
Ja dawałem na 12.5kg melasy 2kg cukru
I zastanawiam się czy to jest jeszcze rum
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Nie do końca się z tym zgodzę.. Melasa jest odpadem powstałym przy rektyfikacji cukru i była wykorzystywana do produkcji taniego rumu dla mas (a dokładniej dla czarnych niewolników w koloniach).
Idealny rum powstaje z soku z trzciny cukrowej ale wiele destylarni wytwarza go właśnie z cukru trzcinowego (z tego co pamietam nazywają to Pure Cane Sugar)
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Idealny rum powstaje z soku z trzciny cukrowej ale wiele destylarni wytwarza go właśnie z cukru trzcinowego (z tego co pamietam nazywają to Pure Cane Sugar)
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
No to po co kupować malasę męczyć się z nią jak można cukier trzcinowy nastawić i mamy rum
Mi chodzi o jak największy bukiet smakowy dlatego daję mało cukru
To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich tylko czy to dalej jest owocówka
Mi chodzi o jak największy bukiet smakowy dlatego daję mało cukru
To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich tylko czy to dalej jest owocówka
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Powtarzam tylko to, co zasłyszałem zwiedzając destylarnie m.in w Dominikanie i na Mauritiusie.
Nie wiem (to tylko przypuszczenia) może destylarniom łatwiej jest kupić gotowy cukier trzcinowy (ale koniecznie nierafinowany) niż pozyskiwać sok trzcinowy, chociaż z czystego soku też produkują - ale tylko ten najdroższy rum, a melasa jako odpad idzie do ponownej obróbki...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
No nie tak samo. Masz cukier jabłkowy lub śliwkowy? Nie. Nie można porównywać cukru trzcinowego (nierafinowanego-w którym jest jakiś % melasy) dodawanego do melasy, z dodawaniem cukru z buraka do śliwek czy innych owoców, bo zawsze będzie jechać burakiem (na marginesie: biały cukier sypię tylko do kawy )Góral bagienny pisze:...To tak samo jak z owocami, można doładować cukru do nich tylko czy to dalej jest owocówka
Powtarzam tylko to, co zasłyszałem zwiedzając destylarnie m.in w Dominikanie i na Mauritiusie.
Nie wiem (to tylko przypuszczenia) może destylarniom łatwiej jest kupić gotowy cukier trzcinowy (ale koniecznie nierafinowany) niż pozyskiwać sok trzcinowy, chociaż z czystego soku też produkują - ale tylko ten najdroższy rum, a melasa jako odpad idzie do ponownej obróbki...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robiłem różne eksperymenty z dundrami - rumowym również. Na 45 l pachnącego dundru rumowego wlewałem ok. 5l czystego spirytusu i destylowałem. Uzyskany trunek miał delikatny posmak rumu i za taki uchodził. Ze śliwką podobnie, ale jak było więcej dolanego spirytusu, to aromaty słabsze.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Ok. A jeżeli będę robił nastawy tylko z melasy jak radzi @Góral, to dalej bawić się z dundrem?
Rum ma być do kilkuletniego starzenia w m-beczce i zależy mi na jak najwiekszym aromacie.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Rum ma być do kilkuletniego starzenia w m-beczce i zależy mi na jak najwiekszym aromacie.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lis 2021, 18:04 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem