Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
@mirek-swirek przeważnie robiłem z 10kg i zostawało jakieś 3l. Ostatnio musiałem szybko puścić gotowanie, bo akurat miałem wolny dzień i brak perspektywy gotowania w ciągu najbliższych kilkunastu dni. Wlałem po raz pierwszy towar bez klarowania - czyli całość zacieru. Bałem się, czy nie dojdzie do przypalenia grzałek, ale nie. Zero przypaleń.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Teraz dodaję turbo drożdży jak do cukrówki i problem zniknął. Na dnie 6-7 litrów osadu i reszta wyklarowana.
Jak zacierałem pierwszy raz skrobię i dodałem drożdży do zacierów, też miałem na dnie 3 wiadra kisielu.mirek-swirek pisze:Mi zostało jakieś 20l budyniu w beczce.
Teraz dodaję turbo drożdży jak do cukrówki i problem zniknął. Na dnie 6-7 litrów osadu i reszta wyklarowana.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
@kondon tym razem szło na rektyfikację, czyli na maxa dwie grzałki 1,5 i 2. potem chyba tylko 2kW, albo kombinacja jedna max a druga tak żeby było 2,2kW. Nie pamiętam.
Nie wyczuwam różnicy w smaku. Ale muszę poczekać z dwa miesiące i porównam do wcześniejszych butelek.
Nie wyczuwam różnicy w smaku. Ale muszę poczekać z dwa miesiące i porównam do wcześniejszych butelek.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Mi ewidentnie coś nie pykło przy zacieraniu. Może temperatura uciekła bo termometr był do dyyy. Drożdże użyłem Moskva Style SpirytfermDoody pisze:Jak zacierałem pierwszy raz skrobię i dodałem drożdży do zacierów, też miałem na dnie 3 wiadra kisielu.mirek-swirek pisze:Mi zostało jakieś 20l budyniu w beczce.
Teraz dodaję turbo drożdży jak do cukrówki i problem zniknął. Na dnie 6-7 litrów osadu i reszta wyklarowana.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Nie sprawdzałem. Kolega piwowar pożyczył refraktometr, a spławika nie mam już od dawna.
Wiadomo, że schrzanilem zacieranie pocieszam się, że i tak wyszło mi 7,5 litra serca więc to jak dla mnie picie na jakieś 10 lat. Ciekaw byłem tylko, ile osadu powinno być żeby wiedzieć jak bardzo schrzanilem .
Wiadomo, że schrzanilem zacieranie pocieszam się, że i tak wyszło mi 7,5 litra serca więc to jak dla mnie picie na jakieś 10 lat. Ciekaw byłem tylko, ile osadu powinno być żeby wiedzieć jak bardzo schrzanilem .
Ostatnio zmieniony środa, 28 kwie 2021, 12:18 przez mirek-swirek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2593
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Z tym niezbyt dużo, to trochę zależy, co kto rozumie przez niezbyt .
Ja miałem z 20 kg skrobi, ładne kilka litrów osadu, ale na dnie. Kisielu nie było.
Pewnie można było z tego osadu jeszcze trochę płynu wyciągnąć, ale mi się nie chciało bawić.
Ja miałem z 20 kg skrobi, ładne kilka litrów osadu, ale na dnie. Kisielu nie było.
Pewnie można było z tego osadu jeszcze trochę płynu wyciągnąć, ale mi się nie chciało bawić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Pierwsza walka z krochmalem za mną. Bez sentymentów dzielenia na małe porcje, jak w opisie autora tematu na lenia woda, skrobia, wiertarka, enzymy . Co do antypiany warto dać, trochę się pieni bez, a z antypianą lustro. Tym bardziej że miałem przeterminowaną od lipca trzeba zużyć. Co do Blg trochę ponad 21 na refraktometrze. Żeby poprawić nastrój po zadaniu drożdży wymieszaniu włożyłem spławik Gomaru no to jest wynik Blg 25 i mordka się śmieje.
Pozytywnie zaskoczyła mnie skrobia mało się pyli, krochmal po zadaniu enzymów pięknie się uwadnia. Dobre Blg, wiadomo jak ma wyjść pyszne to oby jak najwięcej. Do tej pory same plusy.
Pozytywnie zaskoczyła mnie skrobia mało się pyli, krochmal po zadaniu enzymów pięknie się uwadnia. Dobre Blg, wiadomo jak ma wyjść pyszne to oby jak najwięcej. Do tej pory same plusy.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
U mnie też było sporo osadu z ćwiartki 16l. Na gotowo 0.33 z kg netto z przodami tyłami 0.42 brutto. Podobnie do kojimirek-swirek pisze: Wiadomo, że schrzanilem zacieranie pocieszam się, że i tak wyszło mi 7,5 litra serca więc to jak dla mnie picie na jakieś 10 lat. Ciekaw byłem tylko, ile osadu powinno być żeby wiedzieć jak bardzo schrzanilem .
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Skoro tematem jest pyra, to nie może zabraknąć Poznańskiego Muzeum Pyry:
https://muzeumpyry.pl/
https://muzeumpyry.pl/
I love the smell of bimber in the morning.
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Jutro bedzie 4 tygodnie jak zrobilem zacier, 25kg skrobi, i wody w beczce bylo tyle ze wyszlo mi 23blg, mieszadlo chodzilo caly dzien, ogolnie chyba dobrze, drozdze usw6 i do dzisiaj spadlo z 23 do 15blg, i caly czas widac ze cos sie dzieje. Drozdze uwodnione wczesniej, pozywka dana, ph zmierzone, temp tez mierzona non stop, i takie cyrki
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Nefahrius główna kwestia:
- jakie drożdże
- ile drożdży
- jaka temperatura
Ja właśnie mam zatarte 25 kg w beczce 80. Zacierałem 29 maja czyli 10 dni temu a BLG jest 10, drożdżaki żwawo pracują. Dlaczego tak długo? Bo wrzuciłem całe 25 kg (trochę za dużo) i BLG wyszło 26 (też za dużo). Dałem 2 paczki Black Label i zostawiłem w temp 14,5 *. Bez grzałki. Niech wolno przerabia. Słychać i widać, że drożdżaki walczą, ale BLG spada wyjątkowo wolno.
Ale mam czas
- jakie drożdże
- ile drożdży
- jaka temperatura
Ja właśnie mam zatarte 25 kg w beczce 80. Zacierałem 29 maja czyli 10 dni temu a BLG jest 10, drożdżaki żwawo pracują. Dlaczego tak długo? Bo wrzuciłem całe 25 kg (trochę za dużo) i BLG wyszło 26 (też za dużo). Dałem 2 paczki Black Label i zostawiłem w temp 14,5 *. Bez grzałki. Niech wolno przerabia. Słychać i widać, że drożdżaki walczą, ale BLG spada wyjątkowo wolno.
Ale mam czas
I love the smell of bimber in the morning.
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Drozdze usw6 - uwodnione i reakcja byla, ale uzywam ich do innych zacierow i wszystko w pare dni przerabiaja, dawka wedlog producenta i to ta gorna granica 50g, i dodawalem juz drugi raz tyle samo, ale bez wiekszego efektu, temp 22° z termostatem, zacier napowietrzony przed dodaniem drozdzy, pozywka activit, tez mi sie w sumie nie spieszy, ale dziwne tylko ze tak dlugo to trwa
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Coś z tego będziesz miał, ale jak czytasz forum -browin nie jest polecaną marką.. oryginał wg kolegi Skir na Black Label idzie.borova19 pisze:Zostawie sobie to w spokoju do samoczynnego sklarowania. Nic nie będę mieszał.
Mam czerwone i czarne turbogromy ile ich dać? 2 paczki?
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Rozumiem, ale tylko to na szybkości miałem dostępne!
Ponawiam pytanie, 2 paczki wystarczą na 20 kg? Czy liepiej dać 3?
Ponawiam pytanie, 2 paczki wystarczą na 20 kg? Czy liepiej dać 3?
Ostatnio zmieniony czwartek, 10 cze 2021, 19:57 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 193
- Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
- Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
- Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
Filtruje się skrobię czy wystarczy tylko zlać to co wyklarowane bo jutro zmierzę się z tym problemem .
A ja się obawiałem że słabo mi drożdże pracująpsotamt pisze:Zacier ze skrobi ziemniaczanej nie pieni się podczas fermentacji.
Wystarczy parę centymetrów lustra zacieru od krawędzi beczki.
Filtruje się skrobię czy wystarczy tylko zlać to co wyklarowane bo jutro zmierzę się z tym problemem .
-
Autor tematu - Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej
osad na dnie, a reszta do gotowania
nie ma potrzeby filtracji. klarowanie tylko pod kątem lepszej jakości trunku.Marian_jl pisze: Filtruje się skrobię czy wystarczy tylko zlać to co wyklarowane bo jutro zmierzę się z tym problemem .
osad na dnie, a reszta do gotowania
I love the smell of bimber in the morning.