Drodzy koledzy a może też i koleżanki
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
-
- Posty: 253
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
36 st to dużo, ale myślę że to max i będzie spadać temp. Gdyby utrzymywała się taka temp. przez kolejne 3-4 dni (lub rosła) to przenieś do chłodniejszego pomieszczenia, a pod koniec fermentacji możesz z powrotem przenieść do cieplejszego, żeby miał łatwiej odfermentować.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
Alcotec red, niby do 40* wytrzymują.
To już chyba będzie max. temp.
K.
To już chyba będzie max. temp.
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 09:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
Od niedawna przygotowując zacier sypię drożdże już w okolicach 40* by zapobiec ewentualnemu zakażeniu. Sypię jedynie na powierzchnię bez mieszania całości. Ostatnim razem przy ziemniakach na słodzie dosłownie po 10 minutach zacier wychodził z beczki do tego stopnia, że musiałem użyć antypiany
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 16:13
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji
Wielkie dzięki Panowie, temperatura dzień później zaczęła spadać, teraz utrzymuje się na poziomie 27 stopni. Na razie zostawiam i nic nie ruszam. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 11:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.