Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Wilu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 16:13
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Wilu »

Drodzy koledzy a może też i koleżanki :D
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć ;) na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: tomhas »

36 st to dużo, ale myślę że to max i będzie spadać temp. Gdyby utrzymywała się taka temp. przez kolejne 3-4 dni (lub rosła) to przenieś do chłodniejszego pomieszczenia, a pod koniec fermentacji możesz z powrotem przenieść do cieplejszego, żeby miał łatwiej odfermentować.
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: stefunk »

Na takie okazje dobrze mieć zamrożone butelki z wodą
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: Kamal »

Alcotec red, niby do 40* wytrzymują. ;)
To już chyba będzie max. temp. ;)
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 09:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: moszeusz »

Swoją szosą - zwykłe alcoteci 48 turbo pure dają radę spokojnie koło 36 stopni.

użytkownik usunięty
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: użytkownik usunięty »

Od niedawna przygotowując zacier sypię drożdże już w okolicach 40* by zapobiec ewentualnemu zakażeniu. Sypię jedynie na powierzchnię bez mieszania całości. Ostatnim razem przy ziemniakach na słodzie dosłownie po 10 minutach zacier wychodził z beczki do tego stopnia, że musiałem użyć antypiany ;)

Autor tematu
Wilu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 16:13
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Post autor: Wilu »

Wielkie dzięki Panowie, temperatura dzień później zaczęła spadać, teraz utrzymuje się na poziomie 27 stopni. Na razie zostawiam i nic nie ruszam. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 11:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”