Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Wilu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 15:13
Załączniki
Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: Wilu » czwartek, 15 paź 2020, 15:43

Drodzy koledzy a może też i koleżanki :D
Potrzebuje szybkiej rady co do temperatury nastawu.
Mianowicie : wczoraj nastawiłem cukrówke 100l z dodatkiem ok 15kg winogrona (pogniecionego tłuczkiem).
Dodałem drożdże t48 3paczki. Wstawiłem beczkę do kotłowni a tam panuje 28-30 stopni. Nastaw ma aktualnie 35-36 stopni i dość intensywnie pracuje. Moje pytanie brzmi : czy temp nastawu nie za wysoka? Może postawić do chłodniejszego miejsca np. Garazu (13-15stopni) i jak długo temp nastawu (35') będzie się utrzymywać? Nie chce przedobrzyć ;) na wszystkie pytania z góry dziękuję. Jestem początkującym w tym temacie. Tzn wcześniej robiłem tylko na drożdżach babuni i to latem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: tomhas » czwartek, 15 paź 2020, 21:30

36 st to dużo, ale myślę że to max i będzie spadać temp. Gdyby utrzymywała się taka temp. przez kolejne 3-4 dni (lub rosła) to przenieś do chłodniejszego pomieszczenia, a pod koniec fermentacji możesz z powrotem przenieść do cieplejszego, żeby miał łatwiej odfermentować.

Awatar użytkownika

stefunk
50
Posty: 83
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: stefunk » czwartek, 15 paź 2020, 21:33

Na takie okazje dobrze mieć zamrożone butelki z wodą

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2207
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: Kamal » piątek, 16 paź 2020, 08:43

Alcotec red, niby do 40* wytrzymują. ;)
To już chyba będzie max. temp. ;)
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 paź 2020, 08:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: moszeusz » piątek, 16 paź 2020, 09:01

Swoją szosą - zwykłe alcoteci 48 turbo pure dają radę spokojnie koło 36 stopni.


Feti
300
Posty: 314
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: Feti » piątek, 16 paź 2020, 09:16

Od niedawna przygotowując zacier sypię drożdże już w okolicach 40* by zapobiec ewentualnemu zakażeniu. Sypię jedynie na powierzchnię bez mieszania całości. Ostatnim razem przy ziemniakach na słodzie dosłownie po 10 minutach zacier wychodził z beczki do tego stopnia, że musiałem użyć antypiany ;)
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim


Autor tematu
Wilu
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 15:13
Załączniki
Re: Maksymalna Temperatura nastawu podczas fermentacji

Postautor: Wilu » poniedziałek, 19 paź 2020, 09:03

Wielkie dzięki Panowie, temperatura dzień później zaczęła spadać, teraz utrzymuje się na poziomie 27 stopni. Na razie zostawiam i nic nie ruszam. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 10:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości