Prosty zacier na szybko
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Znalazłem coś takiego na stronie pewnego sklepu z destylacja. Czy to ogóle się uda?
Dwie puszki ekstraktu słodu (2 x 1,4 = 3,4kg) rozpuść w gorącej wodzie
Dodaj ok. 3kg cukru lub glukozy tak aby docelowa ilość płynu wynosiła 25L
Podgrzej ciecz do temperatury ok. 25 stopni Celsiusza, dodaj drożdże Alcotec Whisky Distillers
W celu prawidłowej fermentacji odstaw na 7 dni
Po upływie 7 dni sklaruj płyn środkiem klarującym, polecamy Alcotec Turbo Klar 24h
Ciecz musi zostać poddana destylacji a następnie leżakowaniu – polecamy użyć dla podkreślenia smaku i koloru płatki dębowe
Co o tym myślicie?
Od razu zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak zrobić prosty zacier z ziarna np. żyto. Kolega doradził abym zrobił tak.
Ziarno rozsypać na tacy polać lekko woda aby ziarno spęczniało i pościło pęd. Następnie do beczki dolać wody i cukru + drożdże +fermentacja= destylacja. Mam pojemnik 50 l proszę podajcie ile czego dać aby to się udało. Mówił ,że tak robiła jego babka i się udawało.
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość i szczegółowe porady. Mój sprzęt to pot still miedziany z deflegmatorem. Pozdrawiam
Dwie puszki ekstraktu słodu (2 x 1,4 = 3,4kg) rozpuść w gorącej wodzie
Dodaj ok. 3kg cukru lub glukozy tak aby docelowa ilość płynu wynosiła 25L
Podgrzej ciecz do temperatury ok. 25 stopni Celsiusza, dodaj drożdże Alcotec Whisky Distillers
W celu prawidłowej fermentacji odstaw na 7 dni
Po upływie 7 dni sklaruj płyn środkiem klarującym, polecamy Alcotec Turbo Klar 24h
Ciecz musi zostać poddana destylacji a następnie leżakowaniu – polecamy użyć dla podkreślenia smaku i koloru płatki dębowe
Co o tym myślicie?
Od razu zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak zrobić prosty zacier z ziarna np. żyto. Kolega doradził abym zrobił tak.
Ziarno rozsypać na tacy polać lekko woda aby ziarno spęczniało i pościło pęd. Następnie do beczki dolać wody i cukru + drożdże +fermentacja= destylacja. Mam pojemnik 50 l proszę podajcie ile czego dać aby to się udało. Mówił ,że tak robiła jego babka i się udawało.
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość i szczegółowe porady. Mój sprzęt to pot still miedziany z deflegmatorem. Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prosty zacier na szybko
Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 07:41 przez bombel6622, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Po co chcesz dodawać cukier? W procesie zacierania skrobia zawarta w zbożu zmienia się pod działaniem enzymów ze słodu w fermentowalne cukry proste (głównie maltozę). Cukier tylko popsuł by smak destylatu zbożowego.bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Prosty zacier na szybko
A tłumaczyć nikomu tu nie trzeba, że wódka ze zboża nijak smakowo ma się do tej z cukru. Oczywiście z pozytywnym wskazaniem na zbożową
Zapewne są tacy co sądzą, że bez cukru wydajność zboża jest za niska by w ogóle zacierać i gotować. Nic bardziej błędnego! Wczoraj dyskutowałem z osobą która uważa tak właśnie. Dopiero gdy obrazowo wytłumaczyłem, że 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. Uwierzył chyba tylko dlatego, że ma do mnie zaufanieDoody pisze:Po co chcesz dodawać cukier?
A tłumaczyć nikomu tu nie trzeba, że wódka ze zboża nijak smakowo ma się do tej z cukru. Oczywiście z pozytywnym wskazaniem na zbożową
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 91
- Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Chyba nawet więcej. Można osiągnąć wydajność nawet do 80 procent.psotamt pisze: 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 20:21 przez radius, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 20:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Taka moja mieszanka: jęczmień 7 kg, kukurydza 4 kg, żyto 1 kg. Załamujecie mnie
A mnie wydawało się, że gdy z 12 kg śruty wyciągnąłem 5,1 litra odpędu 78% to już dobry wynik...ogurek pisze:tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
Taka moja mieszanka: jęczmień 7 kg, kukurydza 4 kg, żyto 1 kg. Załamujecie mnie
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Może spójrzmy na wartość energetyczną:
Skrobia ziemniaczana - 3360 kcal
Cukier - 3867 kcal
Mąka kukurydziana - 3697 kcal
Mąka pszenna - 3697 kcal
To są wartości dla tego, co z ziarna najlepsze wyjęte. Należy pamiętać też o tym, że każda śruta zawiera do 10% wody. Tego drożdże i enzymy nie chcą. Są jeszcze składniki mineralne, których na cukier nie da się zamienić. Łuska z ziarna w 90*C też nie podda się obróbce.
Też uważam, że 80% wyjąć ze zboża w odniesieniu do cukru to absurd. Może obróbka termiczna parą pod ciśnieniem i w temperaturze > 200*C podniesie lekko wydajność, ale nie aż tyle.
Skrobia ziemniaczana - 3360 kcal
Cukier - 3867 kcal
Mąka kukurydziana - 3697 kcal
Mąka pszenna - 3697 kcal
To są wartości dla tego, co z ziarna najlepsze wyjęte. Należy pamiętać też o tym, że każda śruta zawiera do 10% wody. Tego drożdże i enzymy nie chcą. Są jeszcze składniki mineralne, których na cukier nie da się zamienić. Łuska z ziarna w 90*C też nie podda się obróbce.
Też uważam, że 80% wyjąć ze zboża w odniesieniu do cukru to absurd. Może obróbka termiczna parą pod ciśnieniem i w temperaturze > 200*C podniesie lekko wydajność, ale nie aż tyle.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Prosty zacier na szybko
Słód ma chyba więcej... podstawowe ok 80% ekstraktu... dla potwierdzenia analiza ze słodowni w Bydgoszczy Inną kwestią jest ile z ekstraktu uda się ze słodu w trakcie zacierania wydobyć - wydajność zacieru - ta faktycznie sięga 70-85% co przekłada się na fakt, że z kilograma słodu uzyskuje się jakiej 550-650g ekstraktu.radius pisze:@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Prosty zacier na szybko
Tylko, że ekstraktywność nie jest równoznaczna z wydajnością. Dopiero na podstawie esktraktywności wylicza się wydajność, ale to już na pewno, jako piwowar, wiesz
No i w końcu o jakiej wydajności mówimy? Zacierania, fermentacji czy alkoholowej z kilograma zboża?
I jeszcze taki mały cytacik;
No i w końcu o jakiej wydajności mówimy? Zacierania, fermentacji czy alkoholowej z kilograma zboża?
I jeszcze taki mały cytacik;
Skrobia jest u zbóż głównym dostarczycielem glukozy, którą następnie drożdże fermentują do etanolu. Obrazuje to poniższy zapis:
(C6H10O5)n → hydroliza → n C6H12O6 → fermentacja → 2CO2↑ + 2C2H5OH.
Na podstawie równania stechiometrycznego teoretycznie z 1 g skrobi można otrzymać 0,568 g etanolu. W praktyce nie jest możliwe osiągnięcie 100% wydajności tego procesu między innymi z uwagi na ubytki glukozy podczas etapu wzrostu drożdży.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 23:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Prosty zacier na szybko
Właśnie to napisałem... a przynajmniej wydaje mi się, że to napisałem...
Nie zgadzało mi się tylko, podana przez ciebie ilość skrobi (ekstraktu) w słodzie...
Nie zgadzało mi się tylko, podana przez ciebie ilość skrobi (ekstraktu) w słodzie...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe