Prosty zacier na szybko

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam. Znalazłem coś takiego na stronie pewnego sklepu z destylacja. Czy to ogóle się uda?


Dwie puszki ekstraktu słodu (2 x 1,4 = 3,4kg) rozpuść w gorącej wodzie
Dodaj ok. 3kg cukru lub glukozy tak aby docelowa ilość płynu wynosiła 25L
Podgrzej ciecz do temperatury ok. 25 stopni Celsiusza, dodaj drożdże Alcotec Whisky Distillers
W celu prawidłowej fermentacji odstaw na 7 dni
Po upływie 7 dni sklaruj płyn środkiem klarującym, polecamy Alcotec Turbo Klar 24h
Ciecz musi zostać poddana destylacji a następnie leżakowaniu – polecamy użyć dla podkreślenia smaku i koloru płatki dębowe

Co o tym myślicie?
Od razu zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak zrobić prosty zacier z ziarna np. żyto. Kolega doradził abym zrobił tak.
Ziarno rozsypać na tacy polać lekko woda aby ziarno spęczniało i pościło pęd. Następnie do beczki dolać wody i cukru + drożdże +fermentacja= destylacja. Mam pojemnik 50 l proszę podajcie ile czego dać aby to się udało. Mówił ,że tak robiła jego babka i się udawało.
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość i szczegółowe porady. Mój sprzęt to pot still miedziany z deflegmatorem. Pozdrawiam

Zbyszek T
200
Posty: 246
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: Zbyszek T »

Z ekstraktu słodowego wyjdzie całkiem dobry nastaw.

Co do prostego zacieru - zamów słód jęczmienny pilzneński na allgro, rozmieszaj z woda 70*C, 1 kg słodu na 3 l wody, zostaw do ostygnięcia, dodaj drożdże - i jest zacier jęczmienny na whisky.

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

To chyba będzie najdroższy nastaw na świecie.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: bombel6622 »

Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 07:41 przez bombel6622, łącznie zmieniany 2 razy.

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?
Na kg ziarna daje się 3-3,5l wody
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: Doody »

bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru?
Po co chcesz dodawać cukier? W procesie zacierania skrobia zawarta w zbożu zmienia się pod działaniem enzymów ze słodu w fermentowalne cukry proste (głównie maltozę). Cukier tylko popsuł by smak destylatu zbożowego.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: psotamt »

Doody pisze:Po co chcesz dodawać cukier?
Zapewne są tacy co sądzą, że bez cukru wydajność zboża jest za niska by w ogóle zacierać i gotować. Nic bardziej błędnego! Wczoraj dyskutowałem z osobą która uważa tak właśnie. Dopiero gdy obrazowo wytłumaczyłem, że 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. Uwierzył chyba tylko dlatego, że ma do mnie zaufanie :mrgreen:
A tłumaczyć nikomu tu nie trzeba, że wódka ze zboża nijak smakowo ma się do tej z cukru. Oczywiście z pozytywnym wskazaniem na zbożową :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: bombel6622 »

Nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi na pytanie czy słód jęczmienny ma być ześrutowany? I czy inne zboża też trzeba śrutować czy można tylko potrzymać w wodzie aby zmiękły ziarna i pękły?

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

psotamt pisze: 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. :D
Chyba nawet więcej. Można osiągnąć wydajność nawet do 80 procent.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 20:21 przez radius, łącznie zmieniany 3 razy.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: ogurek »

Tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 20:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: bombel6622 »

Zboże i słód jęczmienny ma być ześrutowany?

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

Trzeba ześrutować.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 20:17 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: psotamt »

ogurek pisze:tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
A mnie wydawało się, że gdy z 12 kg śruty wyciągnąłem 5,1 litra odpędu 78% to już dobry wynik... :scratch:
Taka moja mieszanka: jęczmień 7 kg, kukurydza 4 kg, żyto 1 kg. Załamujecie mnie :(
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: radius »

@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2890
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: wawaldek11 »

Czy 1 kg skrobi = 1 kg cukru?
Pozdrawiam,
Waldek

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

@radius, może i tak, chyba pomyliłem z ekstraktywnością. Chociaż w pliku-kalkulatorze ściągniętym z piwo.org ktoś wpisał 80%, pewnie zbyt wielki optymista ;)
@psotamt wydajność liczona jako ilość uzyskanego cukru, a nie alkoholu.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1180
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 393 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: psotamt »

Może spójrzmy na wartość energetyczną:
Skrobia ziemniaczana - 3360 kcal
Cukier - 3867 kcal
Mąka kukurydziana - 3697 kcal
Mąka pszenna - 3697 kcal
To są wartości dla tego, co z ziarna najlepsze wyjęte. Należy pamiętać też o tym, że każda śruta zawiera do 10% wody. Tego drożdże i enzymy nie chcą. Są jeszcze składniki mineralne, których na cukier nie da się zamienić. Łuska z ziarna w 90*C też nie podda się obróbce.
Też uważam, że 80% wyjąć ze zboża w odniesieniu do cukru to absurd. Może obróbka termiczna parą pod ciśnieniem i w temperaturze > 200*C podniesie lekko wydajność, ale nie aż tyle.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: manowar »

radius pisze:@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%
Słód ma chyba więcej... podstawowe ok 80% ekstraktu... dla potwierdzenia analiza ze słodowni w Bydgoszczy
Bez tytułu.jpg
Inną kwestią jest ile z ekstraktu uda się ze słodu w trakcie zacierania wydobyć - wydajność zacieru - ta faktycznie sięga 70-85% co przekłada się na fakt, że z kilograma słodu uzyskuje się jakiej 550-650g ekstraktu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: radius »

Tylko, że ekstraktywność nie jest równoznaczna z wydajnością. Dopiero na podstawie esktraktywności wylicza się wydajność, ale to już na pewno, jako piwowar, wiesz 8-)
No i w końcu o jakiej wydajności mówimy? Zacierania, fermentacji czy alkoholowej z kilograma zboża?
I jeszcze taki mały cytacik;
Skrobia jest u zbóż głównym dostarczycielem glukozy, którą następnie drożdże fermentują do etanolu. Obrazuje to poniższy zapis:
(C6H10O5)n → hydroliza → n C6H12O6 → fermentacja → 2CO2↑ + 2C2H5OH.
Na podstawie równania stechiometrycznego teoretycznie z 1 g skrobi można otrzymać 0,568 g etanolu. W praktyce nie jest możliwe osiągnięcie 100% wydajności tego procesu między innymi z uwagi na ubytki glukozy podczas etapu wzrostu drożdży.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 23:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: manowar »

Właśnie to napisałem... a przynajmniej wydaje mi się, że to napisałem...
Nie zgadzało mi się tylko, podana przez ciebie ilość skrobi (ekstraktu) w słodzie...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Prosty zacier na szybko

Post autor: arkdom »

Robiłem dzisiaj piwo. Moje pierwsze z zacieraniem. Uzyskałem wydajność 69%.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”