Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
bombel6622
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Prosty zacier na szybko

Postautor: bombel6622 » środa, 17 paź 2018, 18:35

Witam. Znalazłem coś takiego na stronie pewnego sklepu z destylacja. Czy to ogóle się uda?


Dwie puszki ekstraktu słodu (2 x 1,4 = 3,4kg) rozpuść w gorącej wodzie
Dodaj ok. 3kg cukru lub glukozy tak aby docelowa ilość płynu wynosiła 25L
Podgrzej ciecz do temperatury ok. 25 stopni Celsiusza, dodaj drożdże Alcotec Whisky Distillers
W celu prawidłowej fermentacji odstaw na 7 dni
Po upływie 7 dni sklaruj płyn środkiem klarującym, polecamy Alcotec Turbo Klar 24h
Ciecz musi zostać poddana destylacji a następnie leżakowaniu – polecamy użyć dla podkreślenia smaku i koloru płatki dębowe

Co o tym myślicie?
Od razu zapytam bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Jak zrobić prosty zacier z ziarna np. żyto. Kolega doradził abym zrobił tak.
Ziarno rozsypać na tacy polać lekko woda aby ziarno spęczniało i pościło pęd. Następnie do beczki dolać wody i cukru + drożdże +fermentacja= destylacja. Mam pojemnik 50 l proszę podajcie ile czego dać aby to się udało. Mówił ,że tak robiła jego babka i się udawało.
Jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość i szczegółowe porady. Mój sprzęt to pot still miedziany z deflegmatorem. Pozdrawiam


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbyszek T
50
Posty: 99
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: Zbyszek T » środa, 17 paź 2018, 20:48

Z ekstraktu słodowego wyjdzie całkiem dobry nastaw.

Co do prostego zacieru - zamów słód jęczmienny pilzneński na allgro, rozmieszaj z woda 70*C, 1 kg słodu na 3 l wody, zostaw do ostygnięcia, dodaj drożdże - i jest zacier jęczmienny na whisky.


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: arkdom » środa, 17 paź 2018, 23:26

To chyba będzie najdroższy nastaw na świecie.


Autor tematu
bombel6622
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: bombel6622 » czwartek, 18 paź 2018, 06:21

Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 06:41 przez bombel6622, łącznie zmieniany 2 razy.


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: arkdom » czwartek, 18 paź 2018, 11:30

bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru? A jeśli chce zrobić z ziarna żyta tak jak pisałem wcześniej to na 50 l wody ile dać ziarna?

Na kg ziarna daje się 3-3,5l wody

Awatar użytkownika

Doody
1350
Posty: 1367
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: Doody » czwartek, 18 paź 2018, 13:53

bombel6622 pisze:Słody mają być ześrutowane te z allegro i ile dać cukru?

Po co chcesz dodawać cukier? W procesie zacierania skrobia zawarta w zbożu zmienia się pod działaniem enzymów ze słodu w fermentowalne cukry proste (głównie maltozę). Cukier tylko popsuł by smak destylatu zbożowego.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: psotamt » czwartek, 18 paź 2018, 15:39

Doody pisze:Po co chcesz dodawać cukier?
Zapewne są tacy co sądzą, że bez cukru wydajność zboża jest za niska by w ogóle zacierać i gotować. Nic bardziej błędnego! Wczoraj dyskutowałem z osobą która uważa tak właśnie. Dopiero gdy obrazowo wytłumaczyłem, że 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. Uwierzył chyba tylko dlatego, że ma do mnie zaufanie :mrgreen:
A tłumaczyć nikomu tu nie trzeba, że wódka ze zboża nijak smakowo ma się do tej z cukru. Oczywiście z pozytywnym wskazaniem na zbożową :D
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


Autor tematu
bombel6622
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: bombel6622 » czwartek, 18 paź 2018, 18:02

Nie uzyskałem jeszcze odpowiedzi na pytanie czy słód jęczmienny ma być ześrutowany? I czy inne zboża też trzeba śrutować czy można tylko potrzymać w wodzie aby zmiękły ziarna i pękły?


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: arkdom » czwartek, 18 paź 2018, 18:21

psotamt pisze: 12 kg śruty ze zboża dobrze zatare, to jakby zrobić nastaw z jakiś 7 kg cukru. :D

Chyba nawet więcej. Można osiągnąć wydajność nawet do 80 procent.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 19:21 przez radius, łącznie zmieniany 3 razy.


ogurek
30
Posty: 48
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: ogurek » czwartek, 18 paź 2018, 18:42

Tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 19:15 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta poprzedzającego
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.


Autor tematu
bombel6622
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: bombel6622 » czwartek, 18 paź 2018, 18:55

Zboże i słód jęczmienny ma być ześrutowany?


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: arkdom » czwartek, 18 paź 2018, 18:59

Trzeba ześrutować.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 19:17 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: psotamt » czwartek, 18 paź 2018, 19:09

ogurek pisze:tylko trzeba chcieć poszukać wiedzy ...
A mnie wydawało się, że gdy z 12 kg śruty wyciągnąłem 5,1 litra odpędu 78% to już dobry wynik... :scratch:
Taka moja mieszanka: jęczmień 7 kg, kukurydza 4 kg, żyto 1 kg. Załamujecie mnie :(
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5170
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: radius » czwartek, 18 paź 2018, 19:42

@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%
SPIRITUS FLAT UBI VULT


wawaldek11
1850
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 18 paź 2018, 20:00

Czy 1 kg skrobi = 1 kg cukru?
Pozdrawiam,
Waldek


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: arkdom » czwartek, 18 paź 2018, 20:05

@radius, może i tak, chyba pomyliłem z ekstraktywnością. Chociaż w pliku-kalkulatorze ściągniętym z piwo.org ktoś wpisał 80%, pewnie zbyt wielki optymista ;)
@psotamt wydajność liczona jako ilość uzyskanego cukru, a nie alkoholu.

Awatar użytkownika

psotamt
350
Posty: 357
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: psotamt » czwartek, 18 paź 2018, 20:17

Może spójrzmy na wartość energetyczną:
Skrobia ziemniaczana - 3360 kcal
Cukier - 3867 kcal
Mąka kukurydziana - 3697 kcal
Mąka pszenna - 3697 kcal
To są wartości dla tego, co z ziarna najlepsze wyjęte. Należy pamiętać też o tym, że każda śruta zawiera do 10% wody. Tego drożdże i enzymy nie chcą. Są jeszcze składniki mineralne, których na cukier nie da się zamienić. Łuska z ziarna w 90*C też nie podda się obróbce.
Też uważam, że 80% wyjąć ze zboża w odniesieniu do cukru to absurd. Może obróbka termiczna parą pod ciśnieniem i w temperaturze > 200*C podniesie lekko wydajność, ale nie aż tyle.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell

Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 653
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: manowar » czwartek, 18 paź 2018, 21:27

radius pisze:@arkdom, z tą 80% wydajnością to chyba lekko przesadziłeś ;)
Zawartość skrobi w zbożach;
ryż – 66-73%
gryka – 70-71%
mąka – 60-70%
kukurydza – 58-67%
proso – 59-65%
pszenica – 57-65%
żyto – 55-58%
słód suchy – 54-58%
ziemniaki – ok. 13-25%


Słód ma chyba więcej... podstawowe ok 80% ekstraktu... dla potwierdzenia analiza ze słodowni w Bydgoszczy
Bez tytułu.jpg


Inną kwestią jest ile z ekstraktu uda się ze słodu w trakcie zacierania wydobyć - wydajność zacieru - ta faktycznie sięga 70-85% co przekłada się na fakt, że z kilograma słodu uzyskuje się jakiej 550-650g ekstraktu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5170
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: radius » czwartek, 18 paź 2018, 21:48

Tylko, że ekstraktywność nie jest równoznaczna z wydajnością. Dopiero na podstawie esktraktywności wylicza się wydajność, ale to już na pewno, jako piwowar, wiesz 8-)
No i w końcu o jakiej wydajności mówimy? Zacierania, fermentacji czy alkoholowej z kilograma zboża?
I jeszcze taki mały cytacik;
Skrobia jest u zbóż głównym dostarczycielem glukozy, którą następnie drożdże fermentują do etanolu. Obrazuje to poniższy zapis:
(C6H10O5)n → hydroliza → n C6H12O6 → fermentacja → 2CO2↑ + 2C2H5OH.
Na podstawie równania stechiometrycznego teoretycznie z 1 g skrobi można otrzymać 0,568 g etanolu. W praktyce nie jest możliwe osiągnięcie 100% wydajności tego procesu między innymi z uwagi na ubytki glukozy podczas etapu wzrostu drożdży.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 paź 2018, 22:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 653
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Prosty zacier na szybko

Postautor: manowar » czwartek, 18 paź 2018, 21:55

Właśnie to napisałem... a przynajmniej wydaje mi się, że to napisałem...
Nie zgadzało mi się tylko, podana przez ciebie ilość skrobi (ekstraktu) w słodzie...
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości