Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

wieku
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: wieku » czwartek, 16 wrz 2021, 09:19

I nie masz żadnych niechcianych aromatów ? Ile czasu fermentujesz ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 16 wrz 2021, 09:29

Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna :)
Ja zostawiam około 30% pestek do gotowania.
Fermentuje z pestkami, po przefermentowaniu cedzę przez wiadro z dziurami Fi 8mm.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6555
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: radius » czwartek, 16 wrz 2021, 09:48

wieku pisze:I nie masz żadnych niechcianych aromatów ?

A co to są te "niechciane" aromaty :scratch:
Góral ma rację;
Góral bagienny pisze:Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna

Fermentuję na drożdżach BC S-103 ok. 2-3 tygodnie, w zależności od tego ile drożdży użyję i jakie jest początkowe BLG :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


wieku
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: wieku » czwartek, 16 wrz 2021, 10:07

A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6555
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: radius » czwartek, 16 wrz 2021, 11:00

To są drożdże dedykowane do miodów i ruszają nawet przy wysokim Blg. Mój trójniak fermentował na nich przy początkowym Blg = 35 :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


michal278
1650
Posty: 1675
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: michal278 » czwartek, 16 wrz 2021, 11:02

Jak za dużo pestek to ewentualnie delikatny posmak migdała. Ale to tak delikatny że naprawdę trudno odszukać go.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 16 wrz 2021, 12:24

wieku pisze:A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

1kg cukru na 10kg owoców to każde drożdże przerobią :D
Ja owoce jadę na Bayanusach i jestem zadowolony :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Pawlik67
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Pawlik67 » sobota, 18 wrz 2021, 09:03

Witam.
Mam zamiar pierwszy raz w życiu robić śliwowicę. Mam 40 litrową beczkę, ile śliwek powonieniem kupić?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » sobota, 18 wrz 2021, 09:10

25-30kg więcej wyjdzie na spacer :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Pawlik67
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Pawlik67 » sobota, 18 wrz 2021, 10:55

Nie doczekałem sie odpowiedzi wiec zabrałem beczkę na targ i kazałem cala zasypać. Jak dojechałem do do domu to już sie uleżało i mona by dosypać jeszcze e 2 kilo. zobaczę ile bedzie objętościowo po wydrylowaniu pestek. Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?

Awatar użytkownika

defacto
1450
Posty: 1494
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Piwo bezalkoholowe, kawa
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: defacto » sobota, 18 wrz 2021, 13:42

Serwus
Pawlik67 pisze: Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?

Nie zacier a nastaw to jest.
Gdy nastawu do beczki zbyt dużo nalejesz, pod wplywem CO2, wydzielanego przez żarłoczne drożdże, owocowa pulpa, jako żywo na posadce znaleźć się może. Straty będą. Uważać trzeba.
Myślę, że niemniej jak 20% wysokości fermentora, pustego zostawić musisz bez konieczności szczelnego dokręcania wieka.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Pawlik67
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Pawlik67 » sobota, 18 wrz 2021, 19:34

jak zmiksowałem śliwki to konsystencja nastawu przypominała gęste powidła śliwkowe. Chciałem robić "ortodoksa", ale takiej pulpy nie przegotuje bez płaszcza. Wlałem litr wody, ale dalej jest gęste. Co myślicie, mogę wlać kilka litrów wody żeby było rzadsze?

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: .Gacek » sobota, 18 wrz 2021, 20:07

Jeżeli chcesz zrobić prawdziwego ortodoxa to generalnie powinieneś zrobić i fermentować nastaw tylko z owoców z dodatkiem pektoenzymu i użyć dobrych drożdży. Możesz pomyśleć o tym aby lekko zwiększyć wydajność i dosypać trochę cukru do nastawu. Utarła się opinia, że 1 kg cukru na 10 kg owoców to optymalny zabieg, ja czasem dodaję ciut więcej...
Co do dolewania wody to uważam, że możesz ją dodać bezpośrednio przed destylacją i nie będzie to miało żadnego wpływu na urobek.
Pozdrawiam Gacek.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 19 wrz 2021, 00:05

@ Pawlik67 Ja drożdże zaczną pracować to nastaw będzie rzadszy :ok:
Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


rastro
1700
Posty: 1730
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: rastro » niedziela, 19 wrz 2021, 07:59

Pewnie dodatek pekto-enzymu też nie zaszkodzi i również spowoduje że nastaw stanie się rzadszy...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Pawlik67
150
Posty: 183
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Pawlik67 » niedziela, 19 wrz 2021, 09:51

Dziękuje za podpowiedzi.
Na cukrze i zwiększeniu wydajności mi specjalnie nie zależy, najwyżej bede miał mało towaru końcowego. W tym roku traktuje to jako eksperyment. Bardziej martwi mnie jak to przegotuje, zaraz sprawdzę jak wygląda nastaw po nocy. Pakto enzymów niestety nie posiadam. Myślicie ze mogę dodać je jeszcze za parę dni jak kurier dowiezie , czy to już bedzie po zawodach?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 19 wrz 2021, 09:55

Śmiało możesz je dodać :ok:
Byle nie po zakończeniu fermentacji :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wieku
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: wieku » niedziela, 19 wrz 2021, 10:27

Góral bagienny pisze:Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:


W jakim celu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1700
Posty: 1717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 19 wrz 2021, 11:44

Żeby drożdże to suche z góry też przerobiły ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wieku
100
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Postautor: wieku » niedziela, 19 wrz 2021, 14:24

Ja to boje się tam zaglądać aby nie zakazić tego i nie powstała pleśń.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość