Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy

Post autor: .Gacek »

Carl pisze:
.Gacek pisze:Końcówkę procesu możesz śmiało pompować na mocnym refluksie aby wyciągnąć jeszcze sporo alkoholu
A ja mam takie pytanie - co jest bardziej korzystne i dlaczego:
a) zwiększyć reflux i wyciągnąć większy %, czy
b) ciągnąć do końca na PS i to co poniżej 55% dodać do następnej destylacji?
Wybaczcie proszę, że cytuję cytat.
Większość kolegów postawiła sprawę jasno i wybrała opcję B. Oczywiście wiadomo dlaczego, destylat owocowy jest wyśmienity i każdy chce go jak najwięcej uzbierać aby mieć zapas do następnego sezonu.
Kiedyś robiłem tak samo i zbierałem każdą setkę podczas destylacji.
Teraz się już trochę pogubiłem, zbyt dużo butelek nie wiadomo z czym, część opisana, część nie... Zrobił się wielki kipisz i docelowo wszystko podczas sprzątania poszło do rektyfikacji z późnym przedgonem.
Teraz już wiem, że jeżeli nie potrafię utrzymać porządku w bimbroforni to ciągnę dalej na spirytus owocowy, następnie rozcieńczam na 45-50% i mam wódeczkę owocową pierwszego sortu.
Oczywiście zdarza się, że przeciągnę. Nie pierwszy i nie ostatni raz. Wtedy w zależności od jakości idzie do tzw "śmieci" czyli do ponownego przerobu lub dla podsklepowej elity aby mi nikt dzieci idących do szkoły nie zaczepiał.
Pozdrawiam Gacek.
promocja
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Carl pisze:
.Gacek pisze:Końcówkę procesu możesz śmiało pompować na mocnym refluksie aby wyciągnąć jeszcze sporo alkoholu
A ja mam takie pytanie - co jest bardziej korzystne i dlaczego:
a) zwiększyć reflux i wyciągnąć większy %, czy
b) ciągnąć do końca na PS i to co poniżej 55% dodać do następnej destylacji?



Wystukane z Tapatalka
Niestety nie mogę się zgodzić. Z mojej praktyki ( podkreślam z mojej ) wynika, że masz dwa wyjścia:

1) końcówkę ciągniesz na PS / półkowej - tutaj pomimo tego, że niby wg termometru/papugi leci jeszcze smakowo dobry i czysty destylat, to już niestety zanieczyszczony pogonami, które są ostre i śmierdzące. Tego nie przeskoczysz na destylacie <96%.

2) końcówkę ciągniesz na zasypowej - wtedy bez sensu jest w ogóle robić smakówkę, bo wycinasz prawie cały smak z destylatu i pomimo, że masz jeszcze możliwość oddzielić % od syfu, to nie wydobędziesz smaku. Lepiej już zrobić sobie spirytus z cukru i rozmieszać z destylatem z owoców. Brzmi brutalnie, ale myślę, że to lepszy sposób.

Chcesz uzyskać .....-icę? Oddziel to co dobre od tego co niedobre, a wszelkie pogony zmagazynuj w dymionie na przyszły rok. Zawierają sporo smaku i sporo % i szkoda ich przerabiać na wódkę. Dodasz je w przyszłym roku do nastawu przy gotowaniu.

Ile osób, tyle zdań. To jest moje, ja tak robię i uważam, że to dobra, szkocka metoda.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Szlumf »

Ja na półkowej, kołpakowej bez dodatków (bufor, OOB), końcówkę od ok. 94C w głowicy ciągnę do wody odwarowej do buteleczek 100-200ml. Po minimum 2 dniach w otwartych butelkach dobieram do serca na zapach i smak. Zdarza się, że najwięcej aromatu ma właśnie woda odwarowa.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Carl »

MASaKrA_Domingo,
tylko opcja 1), żadne tam na zasypowej. A że od jakiegoś momentu leci zanieczyszczone pogonami, to taki "urok" destylacji ;)

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Zbyszek T »

Ja w tym roku próbuję takie śliwki - takie jakby ciemne mirabelki (ałycze) - w smaku bardziej słodkie, bardziej kwaśne i bardziej cierpkie od ałyczy... Taka tarnino-mirabelka.

Jest urodzaj, aż gałęzie się do ziemi uginają:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Zbyszku, zdecydowanie zdaj nam relację! Pomogłem kumplowi zebrać mirabelkę w tym roku, też zobaczymy, co z tego będzie.

@Carl - no tak, ale jak sobie zasmrodzisz destylat pogonami, które smierdzą i są ostre, to nie jest to "taka tradycja", tylko "taki błąd w sztuce".
Niestety - w naszym hobby nie można być pazernym i jak trzeba, to czasem ostro ciąć.
Ostatnio zmieniony środa, 1 wrz 2021, 23:11 przez MASaKrA_Domingo, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: michal278 »

To są właśnie mirabelki. Ałycza jest żółta.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: ogurek »

Ostatnio zmieniony czwartek, 2 wrz 2021, 13:59 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: FRUTTI »

No to i w tym roku poszło do beczki 250 kg śliwek 15 kg cukru i 20l wody. Teraz tylko czekać urlopu i ogień !

makbet69
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: makbet69 »

Panowie a kto podrzuci przepis na nastaw na śliwowice z tłoczonego soku na zimno ?

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

Sok+drożdże (ew. trochę cukru 1 kg/10 kg owoców. 10 kg owoców, teoretycznie 7-8l soku. ) i czekać.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

makbet69
10
Posty: 18
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2021, 16:17
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: makbet69 »

Masz jakieś konkretne drożdże na myśli ?

KRWI
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 4 lip 2020, 10:24
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: KRWI »

Ja zdecydowanie polecam Safspirit FD-3 - moim zdaniem najlepsze do śliweczki

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Z uwagi na fakt, że tym razem moje źródełko na węgierki wyschło, zaopatrzę się w odmianę Damaszka. Ktoś robił? Jakie porównanie do węgierek?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

Takie pytanie czy ktoś destylował węgierkę z pestkami ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

Tak zawsze pestki gotuję :) ale nie wszystkie, :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

Tak mniej więcej procentowo 50%, 30% ?
Dziś po wydrylowaniu 100 kg mam dość :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803

Moskit81
200
Posty: 242
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 02:06
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Moskit81 »

Jest sens drylować? Ja przed gotowaniem odcedziłem pestki przez wiaderko powiercone wiertłem fi12, 16 było za duże pestki przelatywały. Podobno plastikowa skrzyneczka na warzywa i przelewanie do plastikowego kalfasa budowlaneg też działa
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 wrz 2021, 05:49 przez Moskit81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: nemeto »

Ja też drylowalem, a to dlatego żeby śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Gotowanie będzie bez pestek.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: radius »

Ja śliwek nie dryluję, fermentuję całość i tak samo destyluję. Kocioł z płaszczem, gęstwa do środka i jazda... :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

I nie masz żadnych niechcianych aromatów ? Ile czasu fermentujesz ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna :)
Ja zostawiam około 30% pestek do gotowania.
Fermentuje z pestkami, po przefermentowaniu cedzę przez wiadro z dziurami Fi 8mm.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: radius »

wieku pisze:I nie masz żadnych niechcianych aromatów ?
A co to są te "niechciane" aromaty :scratch:
Góral ma rację;
Góral bagienny pisze:Śliwowica gotowana z pestkami jest bardziej aromatyczna
Fermentuję na drożdżach BC S-103 ok. 2-3 tygodnie, w zależności od tego ile drożdży użyję i jakie jest początkowe BLG :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: radius »

To są drożdże dedykowane do miodów i ruszają nawet przy wysokim Blg. Mój trójniak fermentował na nich przy początkowym Blg = 35 :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: michal278 »

Jak za dużo pestek to ewentualnie delikatny posmak migdała. Ale to tak delikatny że naprawdę trudno odszukać go.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

wieku pisze:A jakie BLG max przerabiają te drożdże ? 1 kg cukru na 10 kg owoców przerobią ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
1kg cukru na 10kg owoców to każde drożdże przerobią :D
Ja owoce jadę na Bayanusach i jestem zadowolony :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Pawlik67 »

Witam.
Mam zamiar pierwszy raz w życiu robić śliwowicę. Mam 40 litrową beczkę, ile śliwek powonieniem kupić?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

25-30kg więcej wyjdzie na spacer :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Pawlik67 »

Nie doczekałem sie odpowiedzi wiec zabrałem beczkę na targ i kazałem cala zasypać. Jak dojechałem do do domu to już sie uleżało i mona by dosypać jeszcze e 2 kilo. zobaczę ile bedzie objętościowo po wydrylowaniu pestek. Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Pawlik67 pisze: Czy zacier kipi? Ile od pokrywy powinno byc do poziomu zacieru?
Nie zacier a nastaw to jest.
Gdy nastawu do beczki zbyt dużo nalejesz, pod wplywem CO2, wydzielanego przez żarłoczne drożdże, owocowa pulpa, jako żywo na posadce znaleźć się może. Straty będą. Uważać trzeba.
Myślę, że niemniej jak 20% wysokości fermentora, pustego zostawić musisz bez konieczności szczelnego dokręcania wieka.

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Pawlik67 »

jak zmiksowałem śliwki to konsystencja nastawu przypominała gęste powidła śliwkowe. Chciałem robić "ortodoksa", ale takiej pulpy nie przegotuje bez płaszcza. Wlałem litr wody, ale dalej jest gęste. Co myślicie, mogę wlać kilka litrów wody żeby było rzadsze?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: .Gacek »

Jeżeli chcesz zrobić prawdziwego ortodoxa to generalnie powinieneś zrobić i fermentować nastaw tylko z owoców z dodatkiem pektoenzymu i użyć dobrych drożdży. Możesz pomyśleć o tym aby lekko zwiększyć wydajność i dosypać trochę cukru do nastawu. Utarła się opinia, że 1 kg cukru na 10 kg owoców to optymalny zabieg, ja czasem dodaję ciut więcej...
Co do dolewania wody to uważam, że możesz ją dodać bezpośrednio przed destylacją i nie będzie to miało żadnego wpływu na urobek.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

@ Pawlik67 Ja drożdże zaczną pracować to nastaw będzie rzadszy :ok:
Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: rastro »

Pewnie dodatek pekto-enzymu też nie zaszkodzi i również spowoduje że nastaw stanie się rzadszy...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Pawlik67 »

Dziękuje za podpowiedzi.
Na cukrze i zwiększeniu wydajności mi specjalnie nie zależy, najwyżej bede miał mało towaru końcowego. W tym roku traktuje to jako eksperyment. Bardziej martwi mnie jak to przegotuje, zaraz sprawdzę jak wygląda nastaw po nocy. Pakto enzymów niestety nie posiadam. Myślicie ze mogę dodać je jeszcze za parę dni jak kurier dowiezie , czy to już bedzie po zawodach?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

Śmiało możesz je dodać :ok:
Byle nie po zakończeniu fermentacji :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

Góral bagienny pisze: Nie zapomnij o zatapianiu pulpy raz dziennie :ok:
W jakim celu ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: Góral bagienny »

Żeby drożdże to suche z góry też przerobiły ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2021

Post autor: wieku »

Ja to boje się tam zaglądać aby nie zakazić tego i nie powstała pleśń.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”