Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Myszówka
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 21:18
Załączniki
Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: Myszówka » sobota, 23 sty 2021, 18:45

Panowie !
Mam 10kg suszonych daktyli info z opakowania :
Węglowodany - 67 g
w tym cukry - 63 g

Jak się do tego zabrać?
Zmiksować to na papke?
Pokroić na malutkie kawałki i dodać wody? Jeśli tak to ile ?

Nie mam zbiornika w płaszczu (jeśli opcja miksowania) :cry2:
Ale planuje zrobic pewną prowizorke mianowicie :
Taboret gazowy - na to duzy garnek z roztworem wody z solą - do gara zbiornik w którym była by ta sfermentowana papka.
Mialo by to szanse zadziałać?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

spawacz
250
Posty: 266
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: spawacz » niedziela, 24 sty 2021, 00:19

Kiedyś zrobiłem chyba 2 litr daktylówki. Do rozmajonego bimbrytusu dałem pokrojone daktyle bez pestki może z 10/15 szt, i tak sie moczyły dłuższy czas. O przefiltrowaniu nie było mowy, tylko zlewanie z nad osadu którego było dość dużo, co wyszło?...... no całkiem fajny daktyloskopijny napitek.
patent z garem z solanką wypali, ale część kolegów już trenowała daktyle, daktylowica chyba dupy nie urywała jak dobrze pamiętam.
.....tymczasem w blaszaku :?


czytam
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: czytam » niedziela, 24 sty 2021, 09:49

Jeśli koniecznie destylat, to potraktować jak wino - dodać wody, kwasku, drożdży. Po skończonej fermentacji odcisnąć owoce. Płyn destylować na posiadanym aparacie, bez udziwnień.


Autor tematu
Myszówka
30
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 24 wrz 2020, 21:18
Załączniki
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: Myszówka » niedziela, 24 sty 2021, 11:13

W takim razie podpowiedzcie mi jeszcze :
-ile do tych 10kg dodać wody?
-pokroić jak najdrobniej czy bez przesady?
-cukier? czy nie dosładzać całości?
-przy owocach uwzględnia się wielocukry, których grzybki nie jedzą prawda? czytałem, że bierze się poprawkę -4 tyle ze -4 czego? blg? czy -4 gram cukru na 100gram produktu?
-bayanusy będą odpowiednie?

W temacie wina nie mam żadnego doświadczenia - dlatego wolę dopytać :)


czytam
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: czytam » niedziela, 24 sty 2021, 12:09

Celowałbym w niski procent i nie dodawałbym cukru. Z grubsza licząc:
10kg daktyli to 6,3kg cukru. Gdy dodamy 25l wody, powinno być około 20Blg, czyli końcowe 12% ABV. Do tego 100g kwasku cytrynowego, 15g DAP i 15g Activitu. Drożdże bayanus, dzień wcześniej uwodnić i dodać litr soku kartonikowego, aby pobudzić do fermentacji. Daktyli nie kroić - łatwiej będzie się wyciskać. Jeżeli masz dobry worek do filtrowania, to można przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach ale nie jest to konieczne - drożdże i tak dojdą do cukru. Jedno co można zrobić, to przelać daktyle na sicie gorącą wodą aby spłukać ewentualne konserwanty.


wawaldek11
2000
Posty: 2354
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 24 sty 2021, 21:53

Ciekawy efekt dało zalanie daktyli destylatem z tychże. Daktyle miałem z pestkami - ok. 100kg. Jak możesz, to zostaw sobie z kilo daktyli, które zalejesz destylatem. Trunek d..y nie urywa, ale wpisuje się w moje doświadczenia poznawcze. Sam destylat nazywam arabską śliwowicą ;)
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość