Znaleziono 55 wyników

autor: Myszówka
niedziela, 28 sie 2022, 14:03
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 5413

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Słód da dużo słodowych smaków. Niesłodowane żyto jest „ostrzejsze” ma więcej pieprzowych aromatów. Pszenicy nie destylowałem. U mnie spokojnie dodatek 20% słodu żytniego zacierał resztę zboża. A, i taki np zielony słód da jeszcze inny posmak. Spróbuj każdy i wybierz swój smak. Najbardziej pomocna o...
autor: Myszówka
sobota, 27 sie 2022, 19:13
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 5413

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Oczywiście do słodu nie potrzebujemy enzymów. Uściślijmy, do słodu jęczmiennego nie potrzebujemy enzymów. Słody z innych zbóż musimy albo zacierać ze słodem jęczmiennym, albo użyć enzymów. Znalazłem taką informację : Słód żytni ma prawie tak samo dużą "siłę diastatyczną" (zdolność scukrza...
autor: Myszówka
sobota, 27 sie 2022, 18:33
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 5413

Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Temat w sumie czysto teoretyczny.
Przerzuciłem się całkowicie na piwko domowe ale naszły mnie pewne przemyślenia "co by było gdyby" :D
Czy są jakieś większe różnice pomiędzy słodem a ziarnem niesłodowanym ?
autor: Myszówka
sobota, 27 sie 2022, 18:05
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 5413

Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.

Witam. Mam następujące pytanie : czy ktoś z kolegów próbował robić zacier ze słodu pszenicznego, żytniego, owsianego, orkiszowego lub innych słodów ? Jeśli tak to co ciekawego wyszło? :D Po bardzo udanej przygodzie z własnym słodem pszenżytnim oraz słodem jęczmiennym (kupionym) klamka zapadła - koni...
autor: Myszówka
piątek, 19 sie 2022, 12:02
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5150

Re: Leżakowanie destylatu w Palo Santo

Witam ponownie ! Długo tutaj nie zaglądałem bo temat "psotnictwa" zszedł na drugi plan ale wracam po przerwie :respect: Co do tematu leżakowania w palo santo opisze po krótce moje doświadczenia. Jak ktoś wyżej wspomniał trzeba bardzo uważać z ilością bo wychodzą perfumy :D myślę że bezpiec...
autor: Myszówka
sobota, 16 paź 2021, 21:44
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1976

Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.

Witam. Interesuje mnie takie porównanie : Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie vs Zacieranie kukurydzy (w nazwie tematu jest klasyczne natomiast chodzi mi o zacieranie kukurydzy enzymami - upłynnianie przy 90c a potem scukrzanie przy 60-64c) Do sedna. Wiadomo, że pierwszy z wymienionych będzie łatwiejsz...
autor: Myszówka
piątek, 1 paź 2021, 12:39
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 4666

Re: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.

Zwrócę uwagę na kwestię tych pojemności ;) dzięki za informacje kolego. Jeśli faktycznie 1kg cukru na 10kg owoców jest niezauważalny to myślę, że takie proporcję przyjmę. Nie planuje jakichś ogromnych ilości... Chce zrobić parę litrów powiedzmy 4-5 40% śliwowicy. Część z myślą o świętach a część do ...
autor: Myszówka
piątek, 1 paź 2021, 00:40
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 4666

Re: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.

Prawdopodobnie wymienię zbiornik bo już się domaga (stara kanka na mleko z czasów PRL) a w takim wypadku jest dodatkowa motywacja do majsterkowania. Myślę o tym aby kupić szybkowar 15l i to używać jako zbiornik (dalej będzie już rura z wypełnieniem lub pusta zależnie od potrzeb termometry etc wszyst...
autor: Myszówka
czwartek, 30 wrz 2021, 14:37
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 4666

Przyszedł czas na śliwowicę - porady.

Panowie jak w temacie. Miałem za to zabrać się w tamtym roku ale odpuściłem ze względu na brak doświadczenia i wiedzy w temacie psotnictwa :punk: Teraz czuję się zdecydowanie pewniej ale mam pewne pytania tak aby nie wtopić. -Jak przygotować surowiec? usunąć pestki ? pokroić ? czy może wystarczy wyw...
autor: Myszówka
wtorek, 21 wrz 2021, 18:52
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3731

Re: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik

Panowie. Zacierałem standardowo (nie moje pierwsze zacieranie troszkę już się tego robiło głównie na piwko... wiadomo niby inaczej ale podobnie ;) ) tutaj bym się nie dopatrywał błędów. Całość trafiła do słoika i będzie służyć jako zmywacz w warsztacie. :D Bardziej chodziło mi o to jak się uchronić ...
autor: Myszówka
środa, 8 wrz 2021, 21:35
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3731

Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik

Jak w temacie. Jakiś miesiąc - dwa temu zatarłem kilka kg mąki żytniej. Od początku nie szło to zbyt dobrze... wydajność zacierania była średnia więc dodałem trochę cukru - ok dwa kg na 7kg mąki. Dodałem drożdże i tak to sobie stało niedotykane :mrgreen: . Dzisiaj postanowiłem, że czas najwyższy to ...
autor: Myszówka
sobota, 13 mar 2021, 19:00
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Zacier ze skrobi + z ziemniaków
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2827

Re: Zacier ze skrobi + z ziemniaków

Oczywiście chodziło mi o max możliwe stężenie ;) Mój max to wg alkoholomierza 96% :D Co do sprzętu - rura miedziana 22mm wysokość 130cm (około nie pamiętam dokładnie) - zasypana sprężynkami nierdzewnymi jeśli chce spiryt, powietrzny reflux nad wypełnieniem - na szczycie za refluxem utrzymuje wtedy 7...
autor: Myszówka
sobota, 13 mar 2021, 10:48
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: Zacier ze skrobi + z ziemniaków
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 2827

Zacier ze skrobi + z ziemniaków

Witam Panowie ! Zrobiłem ostatnio zacier ze skrobi ziemniaczanej + ze zwykłych ziemniaków (wszystko razem, ziemniaki w ilości 2kg(umyte, rozgotowane ze skórkami i klasycznie zatarte) na 6kg skrobi - w zasadzie w celu pożywki dla drożdży... nie wiem czy coś wniosą do smaku ;) ) Po zacieraniu wyszło 2...
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 17:45
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Kolego jakis1234...
Z całym szacunkiem ale skoro 15 ci nie starcza?
Ile ty pijesz?! :respect:
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 15:25
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Mam jeden pojemnik fermentacyjny ;) po za tym teraz mam taki okres ze moge poświęcić czas na hobby wiec chce to wykorzystać ;)
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 11:18
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Stanęło na tym, że mimo wszystko dodałem glukozę i wyszło naprawdę bardzo ciekawie - próbowanie będzie pewnie na przyszłe boże narodzenie ;) Ale panowie teraz mam kolejny dylemat... Zrobiłem kolejny zacier wszystko super dodałem drożdże fermiol... i tu pojawia się problem. Pracują już około 2 tyg a ...
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 11:13
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3129

Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

W takim razie podpowiedzcie mi jeszcze : -ile do tych 10kg dodać wody? -pokroić jak najdrobniej czy bez przesady? -cukier? czy nie dosładzać całości? -przy owocach uwzględnia się wielocukry, których grzybki nie jedzą prawda? czytałem, że bierze się poprawkę -4 tyle ze -4 czego? blg? czy -4 gram cukr...
autor: Myszówka
sobota, 23 sty 2021, 18:45
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3129

Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Panowie ! Mam 10kg suszonych daktyli info z opakowania : Węglowodany - 67 g w tym cukry - 63 g Jak się do tego zabrać? Zmiksować to na papke? Pokroić na malutkie kawałki i dodać wody? Jeśli tak to ile ? Nie mam zbiornika w płaszczu (jeśli opcja miksowania) :cry2: Ale planuje zrobic pewną prowizorke ...
autor: Myszówka
środa, 20 sty 2021, 07:35
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Re: Co robię źle?

I super panowie.
Teraz wiem jak się do tego zabrać i przygotować następnym razem.
Wielkie dzięki :pije:
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 22:12
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Re: Co robię źle?

Ok.
Wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego slod nawet moj nie sprawia takiego problemu ?
W slodzie po za scukrzajacym powstaje tez enzym uplynniajacy ?
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 18:08
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Re: Co robię źle?

Kolego rozrywek... Pomijam jakości słodu kupczego i swojego bo DODAWALEM enzym scukrzajacy z buteleczki. Teraz ciekawostka: Zatarłem 1kg swojego słodu w 3.5l wody - testowo woda do 70 wyspałem słod pomieszałem temp w okolicy 66-67 zostawiłem to na godz blg 16. Potem spróbowałem zatrzeć 1kg nieslodow...
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 09:45
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Re: Co robię źle?

Nie mam enzymu upłynniającego ;/
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 08:21
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Re: Co robię źle?

Z wydajnością tez jest bardzo kiepsko okolo 25-30%
Co do kleikowania znalazlem że :
Temperatury kleikowania poszczególnych zbóż są następujące: jęczmień – 60-65°C. pszenica – 58-64 °C. żyto – 57-70 °C.
Wiec wyglada na to że przy zacieraniu w tych 62c powinno się kleikowac.
autor: Myszówka
poniedziałek, 18 sty 2021, 23:27
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 5755

Co robię źle z zacieraniem?

Panowie kolejny raz zacieram i kolejny raz to samo... Po 2h wynosi 10. Co do techniki : Jeśli chodzi o zacieranie słodu -podgrzewam wode w garnku do temp 65-68c -wsypuje do garnka cisgle mieszając temp Po wsypaniu spada do 62-64c -utrzymuje temp w okolicy 62c przez 1h mieszając co 20 min I teraz tak...
autor: Myszówka
środa, 13 sty 2021, 18:01
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Kolego jpiwek ja z tymi grzybkami mam akurat dobre doświadczania :) Są bardzo tanie, namnażam je wcześniej w takim wysokim kuflu do piwka i jak już praktycznie chcą z niego uciekać dolewam do nastawu ;) I zauważyłem, że bardzo mało odpadów produkują... jedyny minus czas fermentacji. Postanowiłem, że...
autor: Myszówka
wtorek, 12 sty 2021, 22:56
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Moze i lepiej.
Ale nie mam tyle słodu, a glukozy mam 5kg wiec sam widzisz kolego.
Czy taka ilość slodow wniesie coś do całości?
autor: Myszówka
wtorek, 12 sty 2021, 13:44
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 6466

Mieszanka słodów i glukoza.

Jak w temacie. Planuje zrobić następujący nastaw: Mam 2kg słodu zytniego, 1kg pszenicznego, 0.5kg karmelowego i 0.5kg cookie. Planuje to wszystko zatrzeć z wysladzaniem a powstałą brzeczke wzmocnić glukoza. Drożdże: gozdawa aristan Tennessee whiskey i old russian :D zgaduje ze te pierwsze będą lepsz...
autor: Myszówka
niedziela, 29 lis 2020, 12:27
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5150

Re: Leżakowanie destylatu w Palo Santo

Jak masz beczułkę z tego drewna to dlaczego nie spróbować? Tylko aby kontrolować. A jak nie to pójdzie jako zaprawka bądź dodatek . Próbuj. I opisuj. Ps: a jaki destylat jako wsad? Nie no aż tak dobrze nie ma.. nie beczułkę a zamówiłem kawałki drewna które opalę. Planuje zrobić tak 3 butelki i do k...
autor: Myszówka
piątek, 27 lis 2020, 09:32
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5150

Leżakowanie destylatu w Palo Santo

Witam. Wszędzie można poczytać o leżakowaniu destylatów w opalanej dębinie - płatki, kostki lub beczki dębowe. Ale czy ktoś próbował leżakowania w opalanym (lub i nie) Palo Santo? Ci co popijają yerbę pewnie będą wiedzieli o co chodzi dla tych co nie znają tematu : Palo Santo to mistyczne drzewo, kt...
autor: Myszówka
poniedziałek, 23 lis 2020, 00:11
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 2925

Re: Cukrówka z cukru wanilinowego ?

Czysta ciekawość kolego... i chęci próbowania czegos nowego ale nie w ciemno ;)
autor: Myszówka
niedziela, 22 lis 2020, 21:05
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 2925

Cukrówka z cukru wanilinowego ?

Witam
Jak w temacie jest sens nastawiać coś takiego?
Np 4-5kg cukru + do tego około 1kg cukru wanilinowego ?
Próbował ktoś coś takiego?
autor: Myszówka
wtorek, 17 lis 2020, 21:43
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1861

Re: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.

Czy przy 10-cio procentowym udziale słodu czas zacierania wzrośnie jakoś drastycznie? względem np. 20-sto procentowego udziału? Zamówiłem 10kg słodu (7 pils i 3 dymny w planach jest jeszcze słodowa w szkockim stylu :pije: ) a pszenżyta zostało z 18-20kg... Niby nie ma tego złego zawsze można dokupić...
autor: Myszówka
wtorek, 17 lis 2020, 17:51
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1861

Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.

Witam. Mam kilka pytań odnośnie zacierania słodem jęczmiennym (pilzneński/pale ale) pszenżyta. Znudziły mi się już nastawy cukrowe z dodatkiem owoców, zrobiłem też parę zbożowych ale zawsze z dodatkiem cukru chce iść krok dalej. Mam woreczek około 20kg pszenżyta :poklon; Jestem w trakcie śrutowania ...
autor: Myszówka
sobota, 31 paź 2020, 16:12
Forum: Problemy i pytania
Temat: Rura aluminiowana...
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 2710

Rura aluminiowana...

Jak w temacie.
Czy mogę użyć rurę aluminiowaną do ulepszenia sprzętu ?
Prosił bym o odp tak + wyjaśnienie / nie + wyjaśnienie.
Pytanie ponieważ mam taką rurę na zbyciu nowa nie używana do niczego.
Pozdrawiam
autor: Myszówka
wtorek, 27 paź 2020, 10:51
Forum: Problemy i pytania
Temat: Znaleziony stary sprzęt - modyfikacja.
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 8272

Re: Znaleziony stary sprzęt - modyfikacja.

A opcja trzecia.... Wrzucić rurkę fi 38-42 coś w tym przedziale? Tępo odbioru wzrośnie prawda? A nadal będę odbierał spirytusik? (nie prawie kolego bo tak jak pisałem 96% spokojnie na tym odbieram :D wczoraj butelkowałem destylat z gruszki, do wyliczeń założyłem 95% po dodaniu wody którą odmierzam z...
autor: Myszówka
piątek, 23 paź 2020, 20:28
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8841

Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?

Na jakim sprzęcie destylujesz? Najlepiej fotka. Sprzęt opisałem tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/post235629.html#p235629 sprzęt z tego tematu mianowicie: -Stara kana po mleku 20l około (15l używam) w niej prosty termometr tarczowy : -Rurka miedziana średnica zewnętrzna 22mm wewnętrzna ok 19....
autor: Myszówka
piątek, 23 paź 2020, 15:49
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8841

Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?

Dziekuje za odpowiedzi Panowie ;)
autor: Myszówka
piątek, 23 paź 2020, 14:21
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8841

Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?

Panowie czyli jak rozumiem nie ma się czego obawiać? Aktualnie prowadzę odbiór i tak : - destylat jest lodowaty -moc to około 95% ciężko mi stwierdzić tyle pokazuje alkoholomierz natomiast jak wyżej destylat jest lodowaty wiec pewnie wymagało by to poprawek jak zgaduje na plus ? -staram się nie prze...
autor: Myszówka
piątek, 23 paź 2020, 13:19
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8841

Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?

Niestety tylko otwarte drzwi i przewiew.
Grzeje prądem wiec otwartego źródła ognia brak - pod kątem bezpieczeństwa wszystko jest ok... jedynie kwestia aby prawka nie stracić;)
autor: Myszówka
piątek, 23 paź 2020, 10:45
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Odpowiedzi: 27
Odsłony: 8841

Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?

Witam Panowie! :respect: Jak w temacie.. Czy podczas destylacji (przebywając w pomieszczeniu/obsługując aparaturę ALE NIE PRÓBUJĄC DESTYLATU! - przyjmujemy, że jedyny test to węch) alkohol może przedostać się do krwi oraz do wydychanego powietrza? Pytam ponieważ miejsce psocenia znajduje się spory k...

Wyszukiwanie zaawansowane