Stanęło na tym, że mimo wszystko dodałem glukozę i wyszło naprawdę bardzo ciekawie - próbowanie będzie pewnie na przyszłe boże narodzenie ;) Ale panowie teraz mam kolejny dylemat... Zrobiłem kolejny zacier wszystko super dodałem drożdże fermiol... i tu pojawia się problem. Pracują już około 2 tyg a ...
W takim razie podpowiedzcie mi jeszcze : -ile do tych 10kg dodać wody? -pokroić jak najdrobniej czy bez przesady? -cukier? czy nie dosładzać całości? -przy owocach uwzględnia się wielocukry, których grzybki nie jedzą prawda? czytałem, że bierze się poprawkę -4 tyle ze -4 czego? blg? czy -4 gram cukr...
Panowie ! Mam 10kg suszonych daktyli info z opakowania : Węglowodany - 67 g w tym cukry - 63 g Jak się do tego zabrać? Zmiksować to na papke? Pokroić na malutkie kawałki i dodać wody? Jeśli tak to ile ? Nie mam zbiornika w płaszczu (jeśli opcja miksowania) :cry2: Ale planuje zrobic pewną prowizorke ...
Kolego rozrywek... Pomijam jakości słodu kupczego i swojego bo DODAWALEM enzym scukrzajacy z buteleczki. Teraz ciekawostka: Zatarłem 1kg swojego słodu w 3.5l wody - testowo woda do 70 wyspałem słod pomieszałem temp w okolicy 66-67 zostawiłem to na godz blg 16. Potem spróbowałem zatrzeć 1kg nieslodow...
Z wydajnością tez jest bardzo kiepsko okolo 25-30% Co do kleikowania znalazlem że : Temperatury kleikowania poszczególnych zbóż są następujące: jęczmień – 60-65°C. pszenica – 58-64 °C. żyto – 57-70 °C. Wiec wyglada na to że przy zacieraniu w tych 62c powinno się kleikowac.
Panowie kolejny raz zacieram i kolejny raz to samo... Po 2h wynosi 10. Co do techniki : Jeśli chodzi o zacieranie słodu -podgrzewam wode w garnku do temp 65-68c -wsypuje do garnka cisgle mieszając temp Po wsypaniu spada do 62-64c -utrzymuje temp w okolicy 62c przez 1h mieszając co 20 min I teraz tak...
Kolego jpiwek ja z tymi grzybkami mam akurat dobre doświadczania :) Są bardzo tanie, namnażam je wcześniej w takim wysokim kuflu do piwka i jak już praktycznie chcą z niego uciekać dolewam do nastawu ;) I zauważyłem, że bardzo mało odpadów produkują... jedyny minus czas fermentacji. Postanowiłem, że...
Jak w temacie. Planuje zrobić następujący nastaw: Mam 2kg słodu zytniego, 1kg pszenicznego, 0.5kg karmelowego i 0.5kg cookie. Planuje to wszystko zatrzeć z wysladzaniem a powstałą brzeczke wzmocnić glukoza. Drożdże: gozdawa aristan Tennessee whiskey i old russian :D zgaduje ze te pierwsze będą lepsz...
Jak masz beczułkę z tego drewna to dlaczego nie spróbować? Tylko aby kontrolować. A jak nie to pójdzie jako zaprawka bądź dodatek . Próbuj. I opisuj. Ps: a jaki destylat jako wsad? Nie no aż tak dobrze nie ma.. nie beczułkę a zamówiłem kawałki drewna które opalę. Planuje zrobić tak 3 butelki i do k...
Witam. Wszędzie można poczytać o leżakowaniu destylatów w opalanej dębinie - płatki, kostki lub beczki dębowe. Ale czy ktoś próbował leżakowania w opalanym (lub i nie) Palo Santo? Ci co popijają yerbę pewnie będą wiedzieli o co chodzi dla tych co nie znają tematu : Palo Santo to mistyczne drzewo, kt...
Czy przy 10-cio procentowym udziale słodu czas zacierania wzrośnie jakoś drastycznie? względem np. 20-sto procentowego udziału? Zamówiłem 10kg słodu (7 pils i 3 dymny w planach jest jeszcze słodowa w szkockim stylu :pije: ) a pszenżyta zostało z 18-20kg... Niby nie ma tego złego zawsze można dokupić...
Witam. Mam kilka pytań odnośnie zacierania słodem jęczmiennym (pilzneński/pale ale) pszenżyta. Znudziły mi się już nastawy cukrowe z dodatkiem owoców, zrobiłem też parę zbożowych ale zawsze z dodatkiem cukru chce iść krok dalej. Mam woreczek około 20kg pszenżyta :poklon; Jestem w trakcie śrutowania ...