Znaleziono 42 wyniki

autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 17:45
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Kolego jakis1234...
Z całym szacunkiem ale skoro 15 ci nie starcza?
Ile ty pijesz?! :respect:
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 15:25
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Mam jeden pojemnik fermentacyjny ;) po za tym teraz mam taki okres ze moge poświęcić czas na hobby wiec chce to wykorzystać ;)
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 11:18
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Stanęło na tym, że mimo wszystko dodałem glukozę i wyszło naprawdę bardzo ciekawie - próbowanie będzie pewnie na przyszłe boże narodzenie ;) Ale panowie teraz mam kolejny dylemat... Zrobiłem kolejny zacier wszystko super dodałem drożdże fermiol... i tu pojawia się problem. Pracują już około 2 tyg a ...
autor: Myszówka
niedziela, 24 sty 2021, 11:13
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 349

Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?

W takim razie podpowiedzcie mi jeszcze : -ile do tych 10kg dodać wody? -pokroić jak najdrobniej czy bez przesady? -cukier? czy nie dosładzać całości? -przy owocach uwzględnia się wielocukry, których grzybki nie jedzą prawda? czytałem, że bierze się poprawkę -4 tyle ze -4 czego? blg? czy -4 gram cukr...
autor: Myszówka
sobota, 23 sty 2021, 18:45
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 349

Suszone daktyle - jak to ukąsic?

Panowie ! Mam 10kg suszonych daktyli info z opakowania : Węglowodany - 67 g w tym cukry - 63 g Jak się do tego zabrać? Zmiksować to na papke? Pokroić na malutkie kawałki i dodać wody? Jeśli tak to ile ? Nie mam zbiornika w płaszczu (jeśli opcja miksowania) :cry2: Ale planuje zrobic pewną prowizorke ...
autor: Myszówka
środa, 20 sty 2021, 07:35
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Re: Co robię źle?

I super panowie.
Teraz wiem jak się do tego zabrać i przygotować następnym razem.
Wielkie dzięki :pije:
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 22:12
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Re: Co robię źle?

Ok.
Wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego slod nawet moj nie sprawia takiego problemu ?
W slodzie po za scukrzajacym powstaje tez enzym uplynniajacy ?
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 18:08
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Re: Co robię źle?

Kolego rozrywek... Pomijam jakości słodu kupczego i swojego bo DODAWALEM enzym scukrzajacy z buteleczki. Teraz ciekawostka: Zatarłem 1kg swojego słodu w 3.5l wody - testowo woda do 70 wyspałem słod pomieszałem temp w okolicy 66-67 zostawiłem to na godz blg 16. Potem spróbowałem zatrzeć 1kg nieslodow...
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 09:45
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Re: Co robię źle?

Nie mam enzymu upłynniającego ;/
autor: Myszówka
wtorek, 19 sty 2021, 08:21
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Re: Co robię źle?

Z wydajnością tez jest bardzo kiepsko okolo 25-30%
Co do kleikowania znalazlem że :
Temperatury kleikowania poszczególnych zbóż są następujące: jęczmień – 60-65°C. pszenica – 58-64 °C. żyto – 57-70 °C.
Wiec wyglada na to że przy zacieraniu w tych 62c powinno się kleikowac.
autor: Myszówka
poniedziałek, 18 sty 2021, 23:27
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Co robię źle z zacieraniem?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 914

Co robię źle z zacieraniem?

Panowie kolejny raz zacieram i kolejny raz to samo... Po 2h wynosi 10. Co do techniki : Jeśli chodzi o zacieranie słodu -podgrzewam wode w garnku do temp 65-68c -wsypuje do garnka cisgle mieszając temp Po wsypaniu spada do 62-64c -utrzymuje temp w okolicy 62c przez 1h mieszając co 20 min I teraz tak...
autor: Myszówka
środa, 13 sty 2021, 18:01
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Kolego jpiwek ja z tymi grzybkami mam akurat dobre doświadczania :) Są bardzo tanie, namnażam je wcześniej w takim wysokim kuflu do piwka i jak już praktycznie chcą z niego uciekać dolewam do nastawu ;) I zauważyłem, że bardzo mało odpadów produkują... jedyny minus czas fermentacji. Postanowiłem, że...
autor: Myszówka
wtorek, 12 sty 2021, 22:56
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Re: Mieszanka słodów i glukoza.

Moze i lepiej.
Ale nie mam tyle słodu, a glukozy mam 5kg wiec sam widzisz kolego.
Czy taka ilość slodow wniesie coś do całości?
autor: Myszówka
wtorek, 12 sty 2021, 13:44
Forum: Zaciery i Nastawy
Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1315

Mieszanka słodów i glukoza.

Jak w temacie. Planuje zrobić następujący nastaw: Mam 2kg słodu zytniego, 1kg pszenicznego, 0.5kg karmelowego i 0.5kg cookie. Planuje to wszystko zatrzeć z wysladzaniem a powstałą brzeczke wzmocnić glukoza. Drożdże: gozdawa aristan Tennessee whiskey i old russian :D zgaduje ze te pierwsze będą lepsz...
autor: Myszówka
niedziela, 29 lis 2020, 12:27
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 1294

Re: Leżakowanie destylatu w Palo Santo

Jak masz beczułkę z tego drewna to dlaczego nie spróbować? Tylko aby kontrolować. A jak nie to pójdzie jako zaprawka bądź dodatek . Próbuj. I opisuj. Ps: a jaki destylat jako wsad? Nie no aż tak dobrze nie ma.. nie beczułkę a zamówiłem kawałki drewna które opalę. Planuje zrobić tak 3 butelki i do k...
autor: Myszówka
piątek, 27 lis 2020, 09:32
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 1294

Leżakowanie destylatu w Palo Santo

Witam. Wszędzie można poczytać o leżakowaniu destylatów w opalanej dębinie - płatki, kostki lub beczki dębowe. Ale czy ktoś próbował leżakowania w opalanym (lub i nie) Palo Santo? Ci co popijają yerbę pewnie będą wiedzieli o co chodzi dla tych co nie znają tematu : Palo Santo to mistyczne drzewo, kt...
autor: Myszówka
poniedziałek, 23 lis 2020, 00:11
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 681

Re: Cukrówka z cukru wanilinowego ?

Czysta ciekawość kolego... i chęci próbowania czegos nowego ale nie w ciemno ;)
autor: Myszówka
niedziela, 22 lis 2020, 21:05
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 681

Cukrówka z cukru wanilinowego ?

Witam
Jak w temacie jest sens nastawiać coś takiego?
Np 4-5kg cukru + do tego około 1kg cukru wanilinowego ?
Próbował ktoś coś takiego?
autor: Myszówka
wtorek, 17 lis 2020, 21:43
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 429

Re: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.

Czy przy 10-cio procentowym udziale słodu czas zacierania wzrośnie jakoś drastycznie? względem np. 20-sto procentowego udziału? Zamówiłem 10kg słodu (7 pils i 3 dymny w planach jest jeszcze słodowa w szkockim stylu :pije: ) a pszenżyta zostało z 18-20kg... Niby nie ma tego złego zawsze można dokupić...
autor: Myszówka
wtorek, 17 lis 2020, 17:51
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 429

Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.

Witam. Mam kilka pytań odnośnie zacierania słodem jęczmiennym (pilzneński/pale ale) pszenżyta. Znudziły mi się już nastawy cukrowe z dodatkiem owoców, zrobiłem też parę zbożowych ale zawsze z dodatkiem cukru chce iść krok dalej. Mam woreczek około 20kg pszenżyta :poklon; Jestem w trakcie śrutowania ...

Wyszukiwanie zaawansowane