Znaleziono 55 wyników
- niedziela, 28 sie 2022, 14:03
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5413
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Słód da dużo słodowych smaków. Niesłodowane żyto jest „ostrzejsze” ma więcej pieprzowych aromatów. Pszenicy nie destylowałem. U mnie spokojnie dodatek 20% słodu żytniego zacierał resztę zboża. A, i taki np zielony słód da jeszcze inny posmak. Spróbuj każdy i wybierz swój smak. Najbardziej pomocna o...
- sobota, 27 sie 2022, 19:13
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5413
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Oczywiście do słodu nie potrzebujemy enzymów. Uściślijmy, do słodu jęczmiennego nie potrzebujemy enzymów. Słody z innych zbóż musimy albo zacierać ze słodem jęczmiennym, albo użyć enzymów. Znalazłem taką informację : Słód żytni ma prawie tak samo dużą "siłę diastatyczną" (zdolność scukrza...
- sobota, 27 sie 2022, 18:33
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5413
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Temat w sumie czysto teoretyczny.
Przerzuciłem się całkowicie na piwko domowe ale naszły mnie pewne przemyślenia "co by było gdyby"
Czy są jakieś większe różnice pomiędzy słodem a ziarnem niesłodowanym ?
Przerzuciłem się całkowicie na piwko domowe ale naszły mnie pewne przemyślenia "co by było gdyby"
Czy są jakieś większe różnice pomiędzy słodem a ziarnem niesłodowanym ?
- sobota, 27 sie 2022, 18:05
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 5413
Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Witam. Mam następujące pytanie : czy ktoś z kolegów próbował robić zacier ze słodu pszenicznego, żytniego, owsianego, orkiszowego lub innych słodów ? Jeśli tak to co ciekawego wyszło? :D Po bardzo udanej przygodzie z własnym słodem pszenżytnim oraz słodem jęczmiennym (kupionym) klamka zapadła - koni...
- piątek, 19 sie 2022, 12:02
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5150
Re: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Witam ponownie ! Długo tutaj nie zaglądałem bo temat "psotnictwa" zszedł na drugi plan ale wracam po przerwie :respect: Co do tematu leżakowania w palo santo opisze po krótce moje doświadczenia. Jak ktoś wyżej wspomniał trzeba bardzo uważać z ilością bo wychodzą perfumy :D myślę że bezpiec...
- sobota, 16 paź 2021, 21:44
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 1976
Łatwy Kwaśny Zacier vs Klasyczne zacieranie.
Witam. Interesuje mnie takie porównanie : Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie vs Zacieranie kukurydzy (w nazwie tematu jest klasyczne natomiast chodzi mi o zacieranie kukurydzy enzymami - upłynnianie przy 90c a potem scukrzanie przy 60-64c) Do sedna. Wiadomo, że pierwszy z wymienionych będzie łatwiejsz...
- piątek, 1 paź 2021, 12:39
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 4666
Re: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Zwrócę uwagę na kwestię tych pojemności ;) dzięki za informacje kolego. Jeśli faktycznie 1kg cukru na 10kg owoców jest niezauważalny to myślę, że takie proporcję przyjmę. Nie planuje jakichś ogromnych ilości... Chce zrobić parę litrów powiedzmy 4-5 40% śliwowicy. Część z myślą o świętach a część do ...
- piątek, 1 paź 2021, 00:40
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 4666
Re: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Prawdopodobnie wymienię zbiornik bo już się domaga (stara kanka na mleko z czasów PRL) a w takim wypadku jest dodatkowa motywacja do majsterkowania. Myślę o tym aby kupić szybkowar 15l i to używać jako zbiornik (dalej będzie już rura z wypełnieniem lub pusta zależnie od potrzeb termometry etc wszyst...
- czwartek, 30 wrz 2021, 14:37
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 4666
Przyszedł czas na śliwowicę - porady.
Panowie jak w temacie. Miałem za to zabrać się w tamtym roku ale odpuściłem ze względu na brak doświadczenia i wiedzy w temacie psotnictwa :punk: Teraz czuję się zdecydowanie pewniej ale mam pewne pytania tak aby nie wtopić. -Jak przygotować surowiec? usunąć pestki ? pokroić ? czy może wystarczy wyw...
- wtorek, 21 wrz 2021, 18:52
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3731
Re: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
Panowie. Zacierałem standardowo (nie moje pierwsze zacieranie troszkę już się tego robiło głównie na piwko... wiadomo niby inaczej ale podobnie ;) ) tutaj bym się nie dopatrywał błędów. Całość trafiła do słoika i będzie służyć jako zmywacz w warsztacie. :D Bardziej chodziło mi o to jak się uchronić ...
- środa, 8 wrz 2021, 21:35
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3731
Zacier z mąki żytniej - wyszedł rozpuszczalnik
Jak w temacie. Jakiś miesiąc - dwa temu zatarłem kilka kg mąki żytniej. Od początku nie szło to zbyt dobrze... wydajność zacierania była średnia więc dodałem trochę cukru - ok dwa kg na 7kg mąki. Dodałem drożdże i tak to sobie stało niedotykane :mrgreen: . Dzisiaj postanowiłem, że czas najwyższy to ...
- sobota, 13 mar 2021, 19:00
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zacier ze skrobi + z ziemniaków
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2827
Re: Zacier ze skrobi + z ziemniaków
Oczywiście chodziło mi o max możliwe stężenie ;) Mój max to wg alkoholomierza 96% :D Co do sprzętu - rura miedziana 22mm wysokość 130cm (około nie pamiętam dokładnie) - zasypana sprężynkami nierdzewnymi jeśli chce spiryt, powietrzny reflux nad wypełnieniem - na szczycie za refluxem utrzymuje wtedy 7...
- sobota, 13 mar 2021, 10:48
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zacier ze skrobi + z ziemniaków
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 2827
Zacier ze skrobi + z ziemniaków
Witam Panowie ! Zrobiłem ostatnio zacier ze skrobi ziemniaczanej + ze zwykłych ziemniaków (wszystko razem, ziemniaki w ilości 2kg(umyte, rozgotowane ze skórkami i klasycznie zatarte) na 6kg skrobi - w zasadzie w celu pożywki dla drożdży... nie wiem czy coś wniosą do smaku ;) ) Po zacieraniu wyszło 2...
- niedziela, 24 sty 2021, 17:45
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Re: Mieszanka słodów i glukoza.
Kolego jakis1234...
Z całym szacunkiem ale skoro 15 ci nie starcza?
Ile ty pijesz?!
Z całym szacunkiem ale skoro 15 ci nie starcza?
Ile ty pijesz?!
- niedziela, 24 sty 2021, 15:25
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Re: Mieszanka słodów i glukoza.
Mam jeden pojemnik fermentacyjny po za tym teraz mam taki okres ze moge poświęcić czas na hobby wiec chce to wykorzystać
- niedziela, 24 sty 2021, 11:18
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Re: Mieszanka słodów i glukoza.
Stanęło na tym, że mimo wszystko dodałem glukozę i wyszło naprawdę bardzo ciekawie - próbowanie będzie pewnie na przyszłe boże narodzenie ;) Ale panowie teraz mam kolejny dylemat... Zrobiłem kolejny zacier wszystko super dodałem drożdże fermiol... i tu pojawia się problem. Pracują już około 2 tyg a ...
- niedziela, 24 sty 2021, 11:13
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 3129
Re: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
W takim razie podpowiedzcie mi jeszcze : -ile do tych 10kg dodać wody? -pokroić jak najdrobniej czy bez przesady? -cukier? czy nie dosładzać całości? -przy owocach uwzględnia się wielocukry, których grzybki nie jedzą prawda? czytałem, że bierze się poprawkę -4 tyle ze -4 czego? blg? czy -4 gram cukr...
- sobota, 23 sty 2021, 18:45
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Suszone daktyle - jak to ukąsic?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 3129
Suszone daktyle - jak to ukąsic?
Panowie ! Mam 10kg suszonych daktyli info z opakowania : Węglowodany - 67 g w tym cukry - 63 g Jak się do tego zabrać? Zmiksować to na papke? Pokroić na malutkie kawałki i dodać wody? Jeśli tak to ile ? Nie mam zbiornika w płaszczu (jeśli opcja miksowania) :cry2: Ale planuje zrobic pewną prowizorke ...
- środa, 20 sty 2021, 07:35
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Re: Co robię źle?
I super panowie.
Teraz wiem jak się do tego zabrać i przygotować następnym razem.
Wielkie dzięki
Teraz wiem jak się do tego zabrać i przygotować następnym razem.
Wielkie dzięki
- wtorek, 19 sty 2021, 22:12
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Re: Co robię źle?
Ok.
Wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego slod nawet moj nie sprawia takiego problemu ?
W slodzie po za scukrzajacym powstaje tez enzym uplynniajacy ?
Wytłumaczcie mi jeszcze dlaczego slod nawet moj nie sprawia takiego problemu ?
W slodzie po za scukrzajacym powstaje tez enzym uplynniajacy ?
- wtorek, 19 sty 2021, 18:08
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Re: Co robię źle?
Kolego rozrywek... Pomijam jakości słodu kupczego i swojego bo DODAWALEM enzym scukrzajacy z buteleczki. Teraz ciekawostka: Zatarłem 1kg swojego słodu w 3.5l wody - testowo woda do 70 wyspałem słod pomieszałem temp w okolicy 66-67 zostawiłem to na godz blg 16. Potem spróbowałem zatrzeć 1kg nieslodow...
- wtorek, 19 sty 2021, 09:45
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Re: Co robię źle?
Nie mam enzymu upłynniającego
- wtorek, 19 sty 2021, 08:21
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Re: Co robię źle?
Z wydajnością tez jest bardzo kiepsko okolo 25-30%
Co do kleikowania znalazlem że :
Temperatury kleikowania poszczególnych zbóż są następujące: jęczmień – 60-65°C. pszenica – 58-64 °C. żyto – 57-70 °C.
Wiec wyglada na to że przy zacieraniu w tych 62c powinno się kleikowac.
Co do kleikowania znalazlem że :
Temperatury kleikowania poszczególnych zbóż są następujące: jęczmień – 60-65°C. pszenica – 58-64 °C. żyto – 57-70 °C.
Wiec wyglada na to że przy zacieraniu w tych 62c powinno się kleikowac.
- poniedziałek, 18 sty 2021, 23:27
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Co robię źle z zacieraniem?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 5755
Co robię źle z zacieraniem?
Panowie kolejny raz zacieram i kolejny raz to samo... Po 2h wynosi 10. Co do techniki : Jeśli chodzi o zacieranie słodu -podgrzewam wode w garnku do temp 65-68c -wsypuje do garnka cisgle mieszając temp Po wsypaniu spada do 62-64c -utrzymuje temp w okolicy 62c przez 1h mieszając co 20 min I teraz tak...
- środa, 13 sty 2021, 18:01
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Re: Mieszanka słodów i glukoza.
Kolego jpiwek ja z tymi grzybkami mam akurat dobre doświadczania :) Są bardzo tanie, namnażam je wcześniej w takim wysokim kuflu do piwka i jak już praktycznie chcą z niego uciekać dolewam do nastawu ;) I zauważyłem, że bardzo mało odpadów produkują... jedyny minus czas fermentacji. Postanowiłem, że...
- wtorek, 12 sty 2021, 22:56
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Re: Mieszanka słodów i glukoza.
Moze i lepiej.
Ale nie mam tyle słodu, a glukozy mam 5kg wiec sam widzisz kolego.
Czy taka ilość slodow wniesie coś do całości?
Ale nie mam tyle słodu, a glukozy mam 5kg wiec sam widzisz kolego.
Czy taka ilość slodow wniesie coś do całości?
- wtorek, 12 sty 2021, 13:44
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Mieszanka słodów i glukoza.
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 6466
Mieszanka słodów i glukoza.
Jak w temacie. Planuje zrobić następujący nastaw: Mam 2kg słodu zytniego, 1kg pszenicznego, 0.5kg karmelowego i 0.5kg cookie. Planuje to wszystko zatrzeć z wysladzaniem a powstałą brzeczke wzmocnić glukoza. Drożdże: gozdawa aristan Tennessee whiskey i old russian :D zgaduje ze te pierwsze będą lepsz...
- niedziela, 29 lis 2020, 12:27
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5150
Re: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Jak masz beczułkę z tego drewna to dlaczego nie spróbować? Tylko aby kontrolować. A jak nie to pójdzie jako zaprawka bądź dodatek . Próbuj. I opisuj. Ps: a jaki destylat jako wsad? Nie no aż tak dobrze nie ma.. nie beczułkę a zamówiłem kawałki drewna które opalę. Planuje zrobić tak 3 butelki i do k...
- piątek, 27 lis 2020, 09:32
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Leżakowanie destylatu w Palo Santo
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5150
Leżakowanie destylatu w Palo Santo
Witam. Wszędzie można poczytać o leżakowaniu destylatów w opalanej dębinie - płatki, kostki lub beczki dębowe. Ale czy ktoś próbował leżakowania w opalanym (lub i nie) Palo Santo? Ci co popijają yerbę pewnie będą wiedzieli o co chodzi dla tych co nie znają tematu : Palo Santo to mistyczne drzewo, kt...
- poniedziałek, 23 lis 2020, 00:11
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2925
Re: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Czysta ciekawość kolego... i chęci próbowania czegos nowego ale nie w ciemno
- niedziela, 22 lis 2020, 21:05
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Cukrówka z cukru wanilinowego ?
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2925
Cukrówka z cukru wanilinowego ?
Witam
Jak w temacie jest sens nastawiać coś takiego?
Np 4-5kg cukru + do tego około 1kg cukru wanilinowego ?
Próbował ktoś coś takiego?
Jak w temacie jest sens nastawiać coś takiego?
Np 4-5kg cukru + do tego około 1kg cukru wanilinowego ?
Próbował ktoś coś takiego?
- wtorek, 17 lis 2020, 21:43
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 1861
Re: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Czy przy 10-cio procentowym udziale słodu czas zacierania wzrośnie jakoś drastycznie? względem np. 20-sto procentowego udziału? Zamówiłem 10kg słodu (7 pils i 3 dymny w planach jest jeszcze słodowa w szkockim stylu :pije: ) a pszenżyta zostało z 18-20kg... Niby nie ma tego złego zawsze można dokupić...
- wtorek, 17 lis 2020, 17:51
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 1861
Zacieranie pszenżyta słodem jęczmiennym.
Witam. Mam kilka pytań odnośnie zacierania słodem jęczmiennym (pilzneński/pale ale) pszenżyta. Znudziły mi się już nastawy cukrowe z dodatkiem owoców, zrobiłem też parę zbożowych ale zawsze z dodatkiem cukru chce iść krok dalej. Mam woreczek około 20kg pszenżyta :poklon; Jestem w trakcie śrutowania ...
- sobota, 31 paź 2020, 16:12
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Rura aluminiowana...
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 2710
Rura aluminiowana...
Jak w temacie.
Czy mogę użyć rurę aluminiowaną do ulepszenia sprzętu ?
Prosił bym o odp tak + wyjaśnienie / nie + wyjaśnienie.
Pytanie ponieważ mam taką rurę na zbyciu nowa nie używana do niczego.
Pozdrawiam
Czy mogę użyć rurę aluminiowaną do ulepszenia sprzętu ?
Prosił bym o odp tak + wyjaśnienie / nie + wyjaśnienie.
Pytanie ponieważ mam taką rurę na zbyciu nowa nie używana do niczego.
Pozdrawiam
- wtorek, 27 paź 2020, 10:51
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Znaleziony stary sprzęt - modyfikacja.
- Odpowiedzi: 36
- Odsłony: 8272
Re: Znaleziony stary sprzęt - modyfikacja.
A opcja trzecia.... Wrzucić rurkę fi 38-42 coś w tym przedziale? Tępo odbioru wzrośnie prawda? A nadal będę odbierał spirytusik? (nie prawie kolego bo tak jak pisałem 96% spokojnie na tym odbieram :D wczoraj butelkowałem destylat z gruszki, do wyliczeń założyłem 95% po dodaniu wody którą odmierzam z...
- piątek, 23 paź 2020, 20:28
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8841
Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Na jakim sprzęcie destylujesz? Najlepiej fotka. Sprzęt opisałem tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/post235629.html#p235629 sprzęt z tego tematu mianowicie: -Stara kana po mleku 20l około (15l używam) w niej prosty termometr tarczowy : -Rurka miedziana średnica zewnętrzna 22mm wewnętrzna ok 19....
- piątek, 23 paź 2020, 15:49
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8841
Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Dziekuje za odpowiedzi Panowie
- piątek, 23 paź 2020, 14:21
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8841
Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Panowie czyli jak rozumiem nie ma się czego obawiać? Aktualnie prowadzę odbiór i tak : - destylat jest lodowaty -moc to około 95% ciężko mi stwierdzić tyle pokazuje alkoholomierz natomiast jak wyżej destylat jest lodowaty wiec pewnie wymagało by to poprawek jak zgaduje na plus ? -staram się nie prze...
- piątek, 23 paź 2020, 13:19
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8841
Re: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Niestety tylko otwarte drzwi i przewiew.
Grzeje prądem wiec otwartego źródła ognia brak - pod kątem bezpieczeństwa wszystko jest ok... jedynie kwestia aby prawka nie stracić;)
Grzeje prądem wiec otwartego źródła ognia brak - pod kątem bezpieczeństwa wszystko jest ok... jedynie kwestia aby prawka nie stracić;)
- piątek, 23 paź 2020, 10:45
- Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
- Temat: Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 8841
Opary podczas destylacji - możliwe konsekwencje?
Witam Panowie! :respect: Jak w temacie.. Czy podczas destylacji (przebywając w pomieszczeniu/obsługując aparaturę ALE NIE PRÓBUJĄC DESTYLATU! - przyjmujemy, że jedyny test to węch) alkohol może przedostać się do krwi oraz do wydychanego powietrza? Pytam ponieważ miejsce psocenia znajduje się spory k...