-
Autor tematu - Posty: 6
- Załączniki
Spirytus w plastiku
Witam wszystkich. Pytanie zgodnie z temat mianowicie chciałabym dowiedzieć się na ile bezpieczne jest użycie jako bazy do nalewek, spirytusu, który przechowywany był około 4 lata w plastikowym pojemniku. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lip 2022, 23:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Załączniki
Re: Spirytus w plastiku
Serwus 
@Wiktur
Nawet jeśli był przechowywany w pojemniku z tworzywa sztucznego, przystosowanego do spożywki, nie używałbym właśnie ze względu na wymieniony- długi okres kontaktu spirytusu z tym tworzywem. Uważam, że najlepsze do tego celu są pojemniki wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej.

@Wiktur
Nawet jeśli był przechowywany w pojemniku z tworzywa sztucznego, przystosowanego do spożywki, nie używałbym właśnie ze względu na wymieniony- długi okres kontaktu spirytusu z tym tworzywem. Uważam, że najlepsze do tego celu są pojemniki wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Załączniki
@defacto.
Ależ wszyscy się zgadzamy że szkło jest najlepsze.
Ale jeśli ten plastik był konkretnie spożywczy, to nie ma zagrożenia dla zdrowia, a jedynie to że będzie plastikiem capić.
Ale wcale nie jest powiedziane że musi..chociaż 4 lata, poczekajmy na odpowiedź, co to za pojemnik.
Ależ wszyscy się zgadzamy że szkło jest najlepsze.
Ale jeśli ten plastik był konkretnie spożywczy, to nie ma zagrożenia dla zdrowia, a jedynie to że będzie plastikiem capić.
Ale wcale nie jest powiedziane że musi..chociaż 4 lata, poczekajmy na odpowiedź, co to za pojemnik.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Załączniki
Na lotniskach sprzedawane są mocne alkohole w butelkach plastikowych, więc są plastiki przeznaczone do przechowywania tegoż.
-
- Załączniki
Pełna zgoda
Poczekajmy
rozrywek pisze:
Ale wcale nie jest powiedziane że musi..chociaż 4 lata,...
Pełna zgoda

Poczekajmy
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Załączniki
Na początek przepraszam za zwłokę ale miałem pilne sprawy rodzinne. Chciałbym jednak sprostować mój post. Początkowo dostałem informację od wujka że spirytus leży 4 lata jednak okazało się że może to o być okres nawet 15 lat (!). W załączeniu przesyłam zdjęcie pojemnika
-
- Załączniki
Załączanie zdjęć musisz jeszcze poćwiczyć ( zrób zdjęcie telefonem, wyślij do samego siebie jako MMS i będziesz miał skompresowana wersję, w rozmiarze akceptowalnym przez ustawienia forum). Moim zdaniem, niezależnie od rodzaju plastiku, jeżeli spirytus leżakował w nim tyle lat, to umyj nim sobie komorę silnika w samochodzie.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Załączniki
Dobre rady zawsze w cenie
Rozrób ten spiryt do około 20% poniuchaj i tyle
Jak capi to na techniczny jak nie to zużyj
Nie tyle plastiku jemy, pijemy w innych przetworach

Rozrób ten spiryt do około 20% poniuchaj i tyle

Jak capi to na techniczny jak nie to zużyj

Nie tyle plastiku jemy, pijemy w innych przetworach

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Załączniki
Mam nadzieję że tym razem udało mi się poprawnie przesłać zdjęcie. Dodam, że butelka jest szczelnie zamknięta i nigdy nie była otwierana.
Mam nadzieję że tym razem udało mi się poprawnie przesłać zdjęcie. Dodam, że butelka jest szczelnie zamknięta i nigdy nie była otwierana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Wygląda na to, że jest to naczynie przeznaczone do alkoholu i powinno być dla niego neutralne.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
Oczywiście pędzący ludzie mają różne obawy - kwas pruski z pestek, aluminium z kotła, grynszpan, bisfenol... a dziwnie pomijają szkodliwość samego alkoholu. Jak się lękasz - wylej, jeżeli nie - wypij.
-
- Załączniki
@Wiktur
Kup sobie 20 kg cukru, 2 paczki drożdży i zrób nastaw a prosta kolumna z głowicą aabratek po sfermentowaniuniu i sklarowaniu tegoż nastawu- uważam, że da Ci po 2 rektyfikacjach lepszy urobek niż ten wyleżakowany syf zza wielkiej wody.
Pozdrawiam
Kup sobie 20 kg cukru, 2 paczki drożdży i zrób nastaw a prosta kolumna z głowicą aabratek po sfermentowaniuniu i sklarowaniu tegoż nastawu- uważam, że da Ci po 2 rektyfikacjach lepszy urobek niż ten wyleżakowany syf zza wielkiej wody.
Pozdrawiam
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Załączniki
Kupić krowę by napić się mleka

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Załączniki
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Butelkę otworzyłem. Zapach pozostał niezmienny ale posmak jest plastikowy. Czy to dyskwalifikuje zdatność trunku czy wpływa tylko na walory smakowe?
-
- Załączniki
Serwus 
Przez tak długi okres jakaś, minimalna część tego tworzywa, zapewne wchłonęła się w ten spirytus. Stąd wspomniany przez ciebie, plastikowy posmak. Czy to go dyskwalifikuje, to zależy wyłącznie od ciebie.

Wiktur pisze: Czy to dyskwalifikuje zdatność trunku czy wpływa tylko na walory smakowe?
Przez tak długi okres jakaś, minimalna część tego tworzywa, zapewne wchłonęła się w ten spirytus. Stąd wspomniany przez ciebie, plastikowy posmak. Czy to go dyskwalifikuje, to zależy wyłącznie od ciebie.
-
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Otruć się nie otrujesz, no chyba że alkoholem
, ale jaka przyjemność z picia czegoś takiego?
Trzeba by go przepuścić przez kolumnę.

Trzeba by go przepuścić przez kolumnę.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Załączniki
Chciałbym potraktować ten spirytus jako bazę do nalewek. Założyłem że po sporządzeniu gotowej nalewki i odpowiednio długim leżakowaniu posmak plastiku zniknie
-
- Załączniki
Ile tego spirytusu jest?
Jeśli to tylko jedna butelka, to ja bym sobie głowy nie zawracał.
Nie do nalewki, a do dezynfekcji.
Jeśli to tylko jedna butelka, to ja bym sobie głowy nie zawracał.
Nie do nalewki, a do dezynfekcji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Załączniki
Spirytusu jest około 4 litry
Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”