Kòpôcz pisze:No i dość ważne - pić tylko świeży. Sok szybko się psuje, po dwóch dobach od podstawienia butelki już pojawiają się aromaty zepsucia.
Nie zepsucia tylko fermentacji
Jako, że interesuję się "trochę" naturą, przekaże kilka ciekawych informacji
Sfermentowany sok brzozowy jest cierpki i bardzo orzeźwiający podawany na zimno. Sok po mroźnej zimie będzie nieco słodszy.
Podczas gdy świeży sok brzozowy jest lekko słodki, sfermentowany sok jest lekko wytrawny, cierpki i lekko musujący.
Świeży sok należy spożyć dość szybko. ale sfermentowany sok brzozowy może być przechowywany znacznie dłużej.
Co ciekawe, świeży sok z brzozy ma podobny profil chemiczny jak woda kokosowa. Sok z drzewa zawiera wiele mikroelementów:
Saponiny (fitochemikalia, o których mówi się, że obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność)
Fitohormony
Cukry (ksylitol)
Olejki eteryczne
Aminokwasy
Fitoncydy
Białka
Minerały
Enzymy
Sok brzozowy był tradycyjnie używany ze względu na jego właściwości oczyszczające i moczopędne. Mówi się, że sok sprzyja eliminacji odpadów z organizmu, takich jak dodatki do żywności, barwniki, kwas moczowy, fosforany i wiele innych substancji. Dlatego sok brzozowy był używany do leczenia kamieni nerkowych, zapalenia stawów, stanów zapalnych.
Sok brzozowy zawiera wodę strukturalną, co może wyjaśniać korzyści. Badania pokazują, że woda strukturalna pomaga w oczyszczaniu z toksyn i odpadów, reguluje wagę, wzmacnia odporność, dostarcza komórkom kwasy organiczne, stymuluje metabolizm, wypłukuje wydzielanie soli ze stawów i spełnia wiele innych funkcji leczniczych.
Badania nad właściwościami przeciwstarzeniowymi soku brzozowego na Uniwersytecie Łotewskim skłoniły niektóre firmy do wprowadzenia na rynek linii produktów z sokiem brzozowym. Badania nad sokiem brzozowym pokazują, że może on stymulować wzrost komórek skóry i naskórka oraz opóźniać starzenie się komórek. Jednak dla silniejszego działania na skórę w badaniach stosuje się bardziej skoncentrowany sok brzozowy.
Wydaje się, że sok brzozowy może odmładzać i chronić komórki skóry przed stresem oksydacyjnym, w tym promieniowaniem ultrafioletowym, zanieczyszczeniem środowiska i skutkami zapalenia.
Podobnie jak w przypadku większości sfermentowanej żywności, również sfermentowany sok brzozowy może mieć większe korzyści w porównaniu ze świeżym sokiem. Fermentacja soku drzewnego była pierwotnie prostym sposobem na zachowanie soku przez dłuższy czas. Podczas fermentacji w soku powstaje kilka nowych związków, które zwiększają jego moc. Fermentacja ułatwia również organizmowi przyswajanie wielu mikroelementów obecnych w soku.
Jeśli was to zainteresowało to... c.d.n...
