Śliwowica 2009 - 2024
Re: Śliwowica 2009 - 2017
15.09.2017 15kg śliwki, 1kg glukozy, ~100g cukru bayanusy woda ~0,5l 23.09. akcja śliwka (pot-stil) 3l surówki 50% 0,7l 30%. Pytanie czy zmieszać wszystko razem czy destylować osobno i dopiero dzielić jak kolega wyżej napisał, ma ktoś może jakieś doświadczenie czy tak lepiej czy tak:) Ceny sliwki u mnie podskoczyły:(
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Cześć wszystkim. Również jestem w trakcie "produkcji" śliwowicy. Tydzień temu w sobotę wrzuciłem ok. 2 skrzynek śliwek węgierek wraz z pestkami w beczkę 50L bez dodatku drożdży, cukru i wody. Śliwki umyte oraz rozpołowione w celach kontrolnych. Wczoraj przecedziłem wszystko, pozbyłem się również pestek. Było tego ok. 30L, ponieważ miałem również balon 10L wydrylowanych owoców, by porównać z resztą. Konkluzja - pestki dają wyraźny zapach i smak migdałów (chyba . Do pozostałego soku dodałem 1kg cukru, na który drożdże zareagowały baaardzo entuzjastycznie . Pytanie do fachowców: ile mogę w sumie dodać tego cukru, by nie zepsuć smaku? 3kg? Pierwotnie miało go nie być wcale, lecz wydajność alkoholowa z ok. 40kg owoców jest raczej nikła... :/
-
- Posty: 194
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
- Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
- Lokalizacja: Łącko
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Miło i smutno tak poczytać, że działacie. Ja już 3 sezon nic nie robię, takie życie na obczyźnie. Choć za to z roku na rok mój sadek śliwowy (110 śliw) rośnie w oczach
Z tego co słyszałem to u nas śliwy bardzo drogie, przymrozki itd zrobiły swoje.
Z tego co słyszałem to u nas śliwy bardzo drogie, przymrozki itd zrobiły swoje.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Nasza łącka Śliwowica!
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 194
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
- Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
- Lokalizacja: Łącko
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Z owocami rzeczywiście ciężka sprawa w tym roku Normalnie własnie przygotowywałbym winko jabłkowe, ale po prostu nie ma z czego Ledwo do zjedzenia będzie tego. Z czereśniami i wiśniami podobnie, którym udało się w miarę dojrzeć - zostały dosłownie pochłonięte przez szpaki... W sumie nie ma co się dziwić, ptaszyska wygłodniałe przez tegoroczną klęskę nieurodzaju
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Dlatego ja na winko biorę owoce z własnych/wujowskich źródeł Doody, tak z ciekawości, na jakim sprzęcie obrabiasz owocówki?Doody pisze:Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
-
- Posty: 32
- Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
- Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
- Ulubiony Alkohol: każdy dobry
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
- Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Z ostatniego psocenia wyszło mi 6l śliwowicy po jednokrotnym grzaniu i chyba tak zostawię, bo smak i aromat jest bardzo OK. Chcę trochę ją podrasować i dodać płatków dębowych. A żem młokos w branży, to mam dylemat jakie ile i na jak długo. Mam mocno, średnio, słabo palone i naturalne. Nigdy jeszcze nie dodawałem do destylatu płatków dębowych więc chcę zapytać doświadczonych Kolegów o radę, ba... jeszcze rok temu dawałem zarobić Skarbowi RP, ale dość... Pomożecie...?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
-
- Posty: 32
- Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
- Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
- Ulubiony Alkohol: każdy dobry
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
- Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017
A po drugim razie nie straci aromatu? Czyli te 6l głównego i 2l pogonu rozrobić do ~28l ( keg 30l) i przepuścić jeszcze raz z odcięciem przedgonów, gonu głównego i pogonów.
Pogony to od ilu % (50%) liczyć, czy z temp. na kegu?
Pogony to od ilu % (50%) liczyć, czy z temp. na kegu?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
Re: Śliwowica 2009 - 2017
Witam kolegów podzielę się swoją opinia na temat ostatniej śliwowicy. Zrobiłem tak jak poradził kolega defacto po 1 pędzeniu i wyszło 2L 75% śliwki, rozcieńczyłem to do 50% było prawie 3L bo trochę już znikło:) Smak super czuć śliwkę i zapach śliwowicy jaką piłem na Słowacji. Porównałem ja z śliwowica z 2016 robioną na cukrze i ta na glukozie bardzo łagodniejsza i teraz owocówki będę na niej robił bo już kupiłem 25kg i pierwsza glukozówka już w balonie pracuje. Sezon śliwkowy 2017 uznaje za udany w tym roku na pewno zrobię więcej. pozdrawiam
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witajcie. Po ostatnich deszczach pod moim drzewkiem śliwkowym (wczesna węgierka) pojawiło się sporo opadniętych i popękanych śliwek. Sprawdziłem były zdrowe więc nie mogą się zmarnować. Połóweczka stwierdziła, że powideł na razie nie będzie robić to ja zaopiekowałem się owocami. Było tego ze 25kg. Opłukałem, usunąłem pestki rozgniotłem wiertarką i do petainera. Dodałem pektofruit, 2kg glukozy i ok 6l wody. W sumie jest tego 30l. Dodałem drożdże bayanus do produkcji wina ze śliwek i nastaw ruszył. Jako, że to jest mój pierwszy nastaw ze śliwek pytanie czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy. Nie ukrywam, że to jest test a jesienią jak będę miał śliwy ze strych drzew chciałbym już zrobić tak aby to była prawdziwa śliwowica.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Nie tylko namiastkę, powinieneś uzyskać całkiem przyzwoitą śliwowicęczy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
- Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: powiat jasielski
- Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Witam hobbystów
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku.
Kilka fot
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku.
Kilka fot
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Jeżeli grzejesz gazem to ktoś opisywał destylację śliwek z warstwą piasku na dnie kotła. Jeżeli grzałkami to poczytaj jak zrobić z nich grzałki o małej gęstości mocy - regulator, połączenie szeregowe. Ja połączyłem 2 po 2000W szeregowo a trzecią 2000W na 500W z regulatora i gęstych śliwek nie przypala. Oczywiście czy będziesz mógł tak zrobić zależy od wymiarów Twoich grzałek.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
- Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: powiat jasielski
- Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Akurat mam 2 bania jeden na gaz a drugi na prąd. Śliwowicę wolałbym robić na gazie (keg bez grzałek) słyszałem właśnie o tym. Zastanawiam się czy nie wyspać czegoś na dno np. żwirek. Stąd moje pytanie czy ktoś z was coś takiego stosował i jakie są efekty. Mam możliwość zrobienia drugiego dna. Nawiercić otwory i zrobiłbym z dwóch połówek, dwa zawiasy żeby włożyć do zbiornika i po problemie. Mam duży wlew wiec u mnie takie zastosowanie ma sens.
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Dostałem dzisiaj śliwki, planuję zrobić smakówkę. Wrzucę śliwki do beczki, rozdrobnię i dodam drożdże Bayanus G995.Kiedyś polecił mi je Lesgo i sprawdziły się świetnie. Jak sadzicie czy te drożdże będą jeszcze żywe? Są to te drożdże z przed 2 lat, termin ważności upłynął w grudniu 2016r.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 258
- Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Tak mam jedną paczkę oryginalnie zamkniętą. Materpaw dzięki. Przez ostatnie dwa lata zaniedbałem nasze hobby, zmiany w życiorysie odcięły mnie od forum i "gotowania". Muszę poszukać teraz jak krok po kroku zabrać się za śliwowicę, okazuje się, że pamięć jest ulotna.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Najlepiej zacznij szukanie u źródeł: post1279.html?hilit=%C5%9Bliwowica#p230
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......