Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy

Post autor: Imbir »

:freak: :freak: :freak: :odlot: :odlot: :odlot: 100kg węgierek tzw. "II" sortu po 1.50 poszło w beczki :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Śliwka na "raz" jest ok. ale jak zrobisz tak jak kolega lesgo58 napisał będziesz miał śliwowice "prima sort" :freak:
promocja

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: gadaka »

@Imbir gdzie takie śliwki dostać?:D
Podesłałbyś trochę :)

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Imbir »

@gadaka Wielkopolska wita, a dokładniej "centralna Polska" okolice Łęczycy i Kłodawy ... :odlot:

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: gadaka »

Trochę daleko niestety...
Ale może za rok i u mnie będą śliwki :)

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

15.09.2017 15kg śliwki, 1kg glukozy, ~100g cukru bayanusy woda ~0,5l 23.09. akcja śliwka (pot-stil) 3l surówki 50% 0,7l 30%. Pytanie czy zmieszać wszystko razem czy destylować osobno i dopiero dzielić jak kolega wyżej napisał, ma ktoś może jakieś doświadczenie czy tak lepiej czy tak:) Ceny sliwki u mnie podskoczyły:(

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Rozumiem, że to po 1wszym tłoczeniu ?
Zmieszać i grać ponownie z cięciem frakcji. Będzie :ok:

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć wszystkim. Również jestem w trakcie "produkcji" śliwowicy. Tydzień temu w sobotę wrzuciłem ok. 2 skrzynek śliwek węgierek wraz z pestkami w beczkę 50L bez dodatku drożdży, cukru i wody. Śliwki umyte oraz rozpołowione w celach kontrolnych. Wczoraj przecedziłem wszystko, pozbyłem się również pestek. Było tego ok. 30L, ponieważ miałem również balon 10L wydrylowanych owoców, by porównać z resztą. Konkluzja - pestki dają wyraźny zapach i smak migdałów (chyba :). Do pozostałego soku dodałem 1kg cukru, na który drożdże zareagowały baaardzo entuzjastycznie :D. Pytanie do fachowców: ile mogę w sumie dodać tego cukru, by nie zepsuć smaku? 3kg? Pierwotnie miało go nie być wcale, lecz wydajność alkoholowa z ok. 40kg owoców jest raczej nikła... :/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Kamal »

Max dodaj 4 kg. :-P Na 10kg owoców/1kg cukru.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: grzesieksz7 »

Miło i smutno tak poczytać, że działacie. Ja już 3 sezon nic nie robię, takie życie na obczyźnie. Choć za to z roku na rok mój sadek śliwowy (110 śliw) rośnie w oczach :D
Z tego co słyszałem to u nas śliwy bardzo drogie, przymrozki itd zrobiły swoje.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: wawaldek11 »

Miałeś już owoce ze swojego, pięknie położonego sadu?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: grzesieksz7 »

Miałem, z kilku drzewek posadzonych wcześniej, było ich tyle, że gałęzie trzeba było podpierać ;) Ale póki co za mało, by dawać je w beczkę, wszystko poszło na powidło ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Z owocami rzeczywiście ciężka sprawa w tym roku :| Normalnie własnie przygotowywałbym winko jabłkowe, ale po prostu nie ma z czego :bezradny: Ledwo do zjedzenia będzie tego. Z czereśniami i wiśniami podobnie, którym udało się w miarę dojrzeć - zostały dosłownie pochłonięte przez szpaki... W sumie nie ma co się dziwić, ptaszyska wygłodniałe przez tegoroczną klęskę nieurodzaju ;/
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Doody pisze:Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Dlatego ja na winko biorę owoce z własnych/wujowskich źródeł :D Doody, tak z ciekawości, na jakim sprzęcie obrabiasz owocówki?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Doody »

Ostatnio na kolumnie półkowej sitowej. A wcześniej na aabratku w opcji pot still.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

Z ostatniego psocenia wyszło mi 6l śliwowicy po jednokrotnym grzaniu i chyba tak zostawię, bo smak i aromat jest bardzo OK. Chcę trochę ją podrasować i dodać płatków dębowych. A żem młokos w branży, to mam dylemat jakie ile i na jak długo. Mam mocno, średnio, słabo palone i naturalne. Nigdy jeszcze nie dodawałem do destylatu płatków dębowych więc chcę zapytać doświadczonych Kolegów o radę, ba... jeszcze rok temu dawałem zarobić Skarbowi RP, ale dość... Pomożecie...?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Pomożemy !
Wydeptaj raz jeszcze to co masz a do uzyskanego urobku dodaj 1,5g-2g/l płatków średnio palonych, na minimum 6 miesięcy. Nie będziesz Pan żałował :ok:
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Krzysztof988 »

A po drugim razie nie straci aromatu? Czyli te 6l głównego i 2l pogonu rozrobić do ~28l ( keg 30l) i przepuścić jeszcze raz z odcięciem przedgonów, gonu głównego i pogonów.
Pogony to od ilu % (50%) liczyć, czy z temp. na kegu?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

użytkownik usunięty
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: użytkownik usunięty »

Straci, ale zdecydowanie złagodnieje. Potem nabierze charakteru- jak poleży i odpocznie :D
To co uzyskałeś, dodaj do 19l świeżej wody i ognia Panie. Odbiór między 80-50% i potem resztę osobno. Popróbować, pokosztować, ustalić swój smak i na zdrowie Panie !
Pozdrówa

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: maniek86 »

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto mieszać śliwki( patrz zdjęcie strona 51) to przyznam że to co wyszło z mojego miksu jest pyszne. Destylat ma zaledwie kilka tygodni a zapowiada się znakomicie. Jest tam nawet jakaś odmiana białych śliwek :)
Bimber forever !!!

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Post autor: Przemek88 »

Witam kolegów podzielę się swoją opinia na temat ostatniej śliwowicy. Zrobiłem tak jak poradził kolega defacto po 1 pędzeniu i wyszło 2L 75% śliwki, rozcieńczyłem to do 50% było prawie 3L bo trochę już znikło:) Smak super czuć śliwkę i zapach śliwowicy jaką piłem na Słowacji. Porównałem ja z śliwowica z 2016 robioną na cukrze i ta na glukozie bardzo łagodniejsza i teraz owocówki będę na niej robił bo już kupiłem 25kg i pierwsza glukozówka już w balonie pracuje.:) Sezon śliwkowy 2017 uznaje za udany w tym roku na pewno zrobię więcej. pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Takie tam, małe (ok. 50 kg) dzisiejsze zbiory. Jutro kolejna porcja :ok: A że darowanemu koniowi... itd. to biorę ile się do beczki zmieści :D
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Działaj, działaj! Popróbujemy :ok: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Dzięki wam przypomniałem sobie o 5 letniej brandy z ałyczy. Stoi sobie i czeka.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Pierwsza beczka (60 litrów), już pracuje :punk:
Obrazek
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dzozef »

A tak z ciekawości to ile kilogramów śliwek poszło na taki nastaw?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radius »

Ok. 50 kilogramów :ok: Do tego 5 litrów wody i 1 kilogram cukru.
Śliwki rozpaćkane + pektoenzym + Activit + drożdże Estelle :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dzozef »

Dzięki za szczegóły, powoli dojrzewam do takiego nastawu. :mrgreen: :scratch:

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Markusek »

Witajcie. Po ostatnich deszczach pod moim drzewkiem śliwkowym (wczesna węgierka) pojawiło się sporo opadniętych i popękanych śliwek. Sprawdziłem były zdrowe więc nie mogą się zmarnować. Połóweczka stwierdziła, że powideł na razie nie będzie robić to ja zaopiekowałem się owocami. Było tego ze 25kg. Opłukałem, usunąłem pestki rozgniotłem wiertarką i do petainera. Dodałem pektofruit, 2kg glukozy i ok 6l wody. W sumie jest tego 30l. Dodałem drożdże bayanus do produkcji wina ze śliwek i nastaw ruszył. Jako, że to jest mój pierwszy nastaw ze śliwek pytanie czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy. Nie ukrywam, że to jest test a jesienią jak będę miał śliwy ze strych drzew chciałbym już zrobić tak aby to była prawdziwa śliwowica.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

czy po przepuszczeniu tego otrzymam namiastkę śliwowicy
Nie tylko namiastkę, powinieneś uzyskać całkiem przyzwoitą śliwowicę :ok:
Ps. Jeśli masz tego, jak pisałeś około 30l, to petainer jest pełny, przelej w większy pojemnik, bo z tego Ci wylezie. A i zatapiaj tworzący się korzuch.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Markusek »

Nastawu jest do zagięcia petainera a korzuch systematycznie jest zatapiany :)
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Witam hobbystów :pije:
W tym roku mam wreszcie czas na śliwki. Jak na razie dominują odmiany wczesne ale pozwoliłem sobie wrzucić co nie co do beczki. Mam na dzień dzisiejszy 2 nastawy ze śliwek a trzeci w trakcie. Pierwszy zrobiłem ponad tydzień temu pracował intensywnie blg na poziomie 1 ale jeszcze pracuje lekko zrobiony z 25 kg śliwek. Drugi nastaw postawiłem w sobotę w beczce 120 litrow z około 90 kg śliwek jest na etapie burzliwej fermentacji. Trzeci jak wspomniałem wyżej będę zraz robił, mam zebrane około 50 kg śliw. Tylko mam problem bo nie mam zbiornika z mieszadłem i zastanawiam się jak to zrobić... hmm chyba jedynie mogę dorobić drugie dno albo wycisnąć śliwki na durszlaku. :D

Kilka fot :odlot:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Jeżeli grzejesz gazem to ktoś opisywał destylację śliwek z warstwą piasku na dnie kotła. Jeżeli grzałkami to poczytaj jak zrobić z nich grzałki o małej gęstości mocy - regulator, połączenie szeregowe. Ja połączyłem 2 po 2000W szeregowo a trzecią 2000W na 500W z regulatora i gęstych śliwek nie przypala. Oczywiście czy będziesz mógł tak zrobić zależy od wymiarów Twoich grzałek.
Awatar użytkownika

wiesniak
5
Posty: 8
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 20:36
Krótko o sobie: Lubie eksperymentować :D
Ulubiony Alkohol: Piwo i wóda :)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: powiat jasielski
Podziękował: 2 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wiesniak »

Akurat mam 2 bania jeden na gaz a drugi na prąd. Śliwowicę wolałbym robić na gazie (keg bez grzałek) słyszałem właśnie o tym. Zastanawiam się czy nie wyspać czegoś na dno np. żwirek. Stąd moje pytanie czy ktoś z was coś takiego stosował i jakie są efekty. Mam możliwość zrobienia drugiego dna. Nawiercić otwory i zrobiłbym z dwóch połówek, dwa zawiasy żeby włożyć do zbiornika i po problemie. Mam duży wlew wiec u mnie takie zastosowanie ma sens.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Szlumf »

Znalazłem to o piasku post145800.html#p145800. Dodam, że śliwowica robiona sposobem kolegi Kubafant wychodzi doskonała.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Dostałem dzisiaj śliwki, planuję zrobić smakówkę. Wrzucę śliwki do beczki, rozdrobnię i dodam drożdże Bayanus G995.Kiedyś polecił mi je Lesgo i sprawdziły się świetnie. Jak sadzicie czy te drożdże będą jeszcze żywe? Są to te drożdże z przed 2 lat, termin ważności upłynął w grudniu 2016r.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Jeżeli były szczelnie zamknięte, to bez problemu powinny ruszyć. Poza tym i tak je uwadniasz, więc przed dodaniem do nastawu będziesz widział czy pracują.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wojs40 »

Tak mam jedną paczkę oryginalnie zamkniętą. Materpaw dzięki. Przez ostatnie dwa lata zaniedbałem nasze hobby, zmiany w życiorysie odcięły mnie od forum i "gotowania". Muszę poszukać teraz jak krok po kroku zabrać się za śliwowicę, okazuje się, że pamięć jest ulotna.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: wawaldek11 »

Na samej wodzie nie ruszą - trza cukru dać.
Ja czasem sprawdzam niepewne drożdże wsypując do peta plus woda z cukrem. Butelkę lekko zgniatam i zakręcam. Jak się "wyprostuje", to żyją.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: masterpaw2 »

Najlepiej zacznij szukanie u źródeł: post1279.html?hilit=%C5%9Bliwowica#p230
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”