Oczywiście że tak możesz zrobić.slasz129 pisze:Panowie jest sens ładować
Bedzie to pachniało śliwką?
Jest kilka metod.
1.Fermentacja w gęstwie i gotowanie w gęstwie
2.Tak jak planowałeś. Czyli fermentacja w gęstwie i na koniec odciśnięcie i gotowanie.
3.Fermentacja metoda winiarzy. 3-5 dni burzliwa fermentacja i odciśnięcie moszczu. Dokończenie fermentacji i póżniej - albo gotowanie od razu po skończonej fermentacji albo dopiero po delikatnym ułożeniu się. Obydwie ostatnie metody powinny Ci przypasować.
Fermentacja metoda winiarzy jest o tyle korzystna, że nie dopuszczamy do destylatu nadmiernej ilości tanin i estrów. Nadmiar tanin nie zawsze jest korzystny. Niosą z sobą czasami dziwne niezbyt akceptowalne posmaki. U mnie pewnego razu miałem wrażenie, że śliwki moczyły się z dodatkiem zbutwiałych gałęzi.