Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4886
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: lesgo58 » niedziela, 22 lip 2018, 12:48

slasz129 pisze:Panowie jest sens ładować
Bedzie to pachniało śliwką?


Oczywiście że tak możesz zrobić.
Jest kilka metod.
1.Fermentacja w gęstwie i gotowanie w gęstwie
2.Tak jak planowałeś. Czyli fermentacja w gęstwie i na koniec odciśnięcie i gotowanie.
3.Fermentacja metoda winiarzy. 3-5 dni burzliwa fermentacja i odciśnięcie moszczu. Dokończenie fermentacji i póżniej - albo gotowanie od razu po skończonej fermentacji albo dopiero po delikatnym ułożeniu się. Obydwie ostatnie metody powinny Ci przypasować.
Fermentacja metoda winiarzy jest o tyle korzystna, że nie dopuszczamy do destylatu nadmiernej ilości tanin i estrów. Nadmiar tanin nie zawsze jest korzystny. Niosą z sobą czasami dziwne niezbyt akceptowalne posmaki. U mnie pewnego razu miałem wrażenie, że śliwki moczyły się z dodatkiem zbutwiałych gałęzi. :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lip 2018, 13:03 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Bodzios13likes » niedziela, 22 lip 2018, 18:14

Witam wszystkich, wyczytałem, że śliwkę trzeba gotować metoda pot still, ale proszę o info co z wypełnieniem w aabrateku? Ma być czy nie? Dodam ze mam w rurze 140cm, 2/3 zmywaków jeszcze i 1/3 sprężynek miedzianych.


tomhas
200
Posty: 228
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: tomhas » poniedziałek, 23 lip 2018, 16:48

Zostaw tylko miedź.


Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Bodzios13likes » wtorek, 24 lip 2018, 08:42

tomhas pisze:Zostaw tylko miedź.

Dziękuję :)

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » wtorek, 24 lip 2018, 09:43

To zależy, bo można też inaczej. Odbierz wszystko bez podziału na frakcje. Za drugim razem
odbierz materiał w przedziale między 80-55%, sprawdzaj temp w kotle(do 95st) a później ustabilizuj orkiestrę i resztę, do skoku na 10płce odbierz jako koncentrat.
Wtedy nie możesz pozbyć się wypełnienia, bo z % nici.
Pozdrawiam
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


slasz129
350
Posty: 380
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: slasz129 » wtorek, 24 lip 2018, 12:51

Panowie macie jakieś proporcje ile dać wody i cukru do nastawu śliwki?
Chcę dać śliwki (ile kg)wodę cukier i drożdże turbo alcotek do nastawow owocowych.


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » wtorek, 24 lip 2018, 16:48

0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.


slasz129
350
Posty: 380
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: slasz129 » wtorek, 24 lip 2018, 17:11

Czyli w beczkę dać same poszatkowane śliwki i te drożdże turbo fruit?
Te śliwki nie są jakieś wybitnie słodkie nie mało to będzie cukru i wody do fermentacji?


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » wtorek, 24 lip 2018, 18:00

Tak i tak ;) Wody nie trzeba. Zobaczysz ile się płynu zrobi po fermentacji. A cukier zmierz. Dobrze słodkie owoce mają 18-20BLG. Mniej dojrzałe 12-15BLG, czasem mniej. Ile masz tych śliw? Bo z tego co czytam to kg 1.5-2zł. Więc dla jakości trunku lepiej ich dokupić niż dodawać cukier. Wybór jest oczywiście twój. Jak już musisz to po fermentacji dodaj czystego spirytusu. Przynajmniej nie wprowadzisz bimbrowych posmaków. Ja robiłem w tym roku czereśnię i morelę. Dodałem 1,5l spirytusu na 100kg owoców (odpowiednik jakichś 16BLG nastawu początkowego, czereśnie miały 13 BLG). Podobnie zrobię z morelą, ok 1l spirytusu na 75kg owoców.


slasz129
350
Posty: 380
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: slasz129 » wtorek, 24 lip 2018, 19:24

Dziś uzbierało mi się z 20kg.
Dzięki za rady


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » wtorek, 24 lip 2018, 20:45

To jak masz swoje śliwy to tym bardziej. Poza tym, to są wczesne śliwy. Nie wiem jakie masz, ale one są mniej aromatyczne niż późne węgierki. 10-20% rozcieńczenia smaku będzie mało zauważalne (tak sobie to tłumaczę), ale o 50% (to tyle ile mniej więcej powoduje dodanie 1kg cukru na 10kg owoców) już tak. Zrób odpęd, bez cięcia frakcji, literalnie do 0% a nawet przedestyluj aromatyczną wodę, zbieraj te odpędy razem i jak uzbierasz większą ilość przedestyluj drugi raz, już z cięciem frakcji. W tej końcówce (98-100+ stopni w kegu) jest mnóstwo aromatu. Ja tak właśnie chcę moje morele przepuścić, najpierw odpęd a później chyba półkowa. Ale waham się jeszcze nad alembikiem. Wszystko ma swoje "+"y i "-"y.

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: sargas » wtorek, 24 lip 2018, 21:07

Jedź alembikiem :)


slasz129
350
Posty: 380
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: slasz129 » wtorek, 24 lip 2018, 21:31

A widzisz ok zrobię bez rozcieńczania. Jeszcze jutro pozbieram te śliwki będzie tego drugie tyle. A co do drożdży te moje będą ok? ALCOTEC TURBO YEAST FRUIT ?


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » wtorek, 24 lip 2018, 22:30

Powinny, chociaż sam nie używałem. Ja uparłem się na estelle i tych używam. Chociaż co do czereśni mam podejrzenie, że większość cukru zjadły dzikusy. Estelle były za stare. Świeża partia zjadła mi cały cukier w morelach w 4 dni... Masz jeszcze bayanusy. Byle nie dawać turbo gorzelnianych. Tu nie ma się co spieszyć. I tak jest gorąco.

Alembika na pewno użyję do łysej. Kończę powoli słodować jęczmień i go wędzić to trzeba się będzie zabrać za zacieranie ;)


Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Bodzios13likes » środa, 25 lip 2018, 10:12

Witam wszystkich, jestem po pierwszym parzeniu śliwowicy, nastaw z 30kg sliwek nie drylowanych, zmiksowane razem z 3 kg cukru (1kg na 10kg) drożdzę bayanus ( i tu chyba błąd). Parzyłem metoda pot still, pierwsze pytanie, jakie temp powinna byc na głowicy ? Zalezy mi bardziej na smaku i aromacie niż mocy.

Wczoraj metoda prób i błędów uzyskałem 2,5l 55%, czyli coś poszło nie tak, prosze o pomoc

kwik44 pisze:
0, słownie "zero" wody i 0, słownie "zero" cukru. Jak chcesz dobrą śliwowicę... Ewentualnie po zakończeniu fermentacji dodaj spirytus, żeby uzyskać maksymalnie odpowiednik początkowych 18% cukru w nastawie.


Hej, po co ten spirytus ? Jak i tak wyparuje. Dzięki


acurlydrug
300
Posty: 313
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: acurlydrug » środa, 25 lip 2018, 14:28

A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.


kwik44
1100
Posty: 1100
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: kwik44 » środa, 25 lip 2018, 15:02

Bodzio, spirytus zamiast cukru. Mniej ducha buraka w produkcie. I coś zepsułeś bo z samego cukru powinno być 3l urobku 55%. Musiałeś za wcześnie skończyć.

Odnośnie destylacji - w pierwszej nie ma co patrzeć na temperatury. Oddestylowujemy wszystko jak leci, bez stabilizacji do 0%, a nawet dalej z 0% o ile leci wciąż jakiś aromat. W drugiej destylacji tniemy frakcje. Jest cały temat Leszka o destylacji prostej na kolumnie. Są tam nawet i temperatury ;)

A bayanusy to bardzo dobry szczep drożdży...


Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: Bodzios13likes » czwartek, 26 lip 2018, 09:16

acurlydrug pisze:A do ilu % ciągnąłeś?
Ten spirytus 'wyparuje' dokładnie tak samo jak te Twoje 2,5l.


do 40% urobiłem i przestałem odbierać

Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 233
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: szatajoh » czwartek, 26 lip 2018, 09:48

I to był błąd
Przeczytaj dołladnie post Kwik 44 zrób tak jak Ci radzi i będziesz zadowolony.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1313
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Postautor: defacto » czwartek, 26 lip 2018, 10:19

Trzeba jeszcze wspomnieć o pogonach, bo im więcej, tym większe ryzyko zmętnienia w przypadku dorabiania urobku wodą.
Jeśli nie chcesz mieć pogonów w końcowym produkcie, musisz ciąć frakcje i to zdecydowanie.
Oczywiście pozdrawiam.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości