Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Imbir
200
Posty: 226
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Imbir » sobota, 23 wrz 2017, 22:40

:freak: :freak: :freak: :odlot: :odlot: :odlot: 100kg węgierek tzw. "II" sortu po 1.50 poszło w beczki :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Śliwka na "raz" jest ok. ale jak zrobisz tak jak kolega lesgo58 napisał będziesz miał śliwowice "prima sort" :freak:


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

gadaka
300
Posty: 344
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: gadaka » sobota, 23 wrz 2017, 23:07

@Imbir gdzie takie śliwki dostać?:D
Podesłałbyś trochę :)


Imbir
200
Posty: 226
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Imbir » sobota, 23 wrz 2017, 23:29

@gadaka Wielkopolska wita, a dokładniej "centralna Polska" okolice Łęczycy i Kłodawy ... :odlot:


gadaka
300
Posty: 344
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: gadaka » sobota, 23 wrz 2017, 23:39

Trochę daleko niestety...
Ale może za rok i u mnie będą śliwki :)


Przemek88
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 08:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Przemek88 » poniedziałek, 25 wrz 2017, 12:54

15.09.2017 15kg śliwki, 1kg glukozy, ~100g cukru bayanusy woda ~0,5l 23.09. akcja śliwka (pot-stil) 3l surówki 50% 0,7l 30%. Pytanie czy zmieszać wszystko razem czy destylować osobno i dopiero dzielić jak kolega wyżej napisał, ma ktoś może jakieś doświadczenie czy tak lepiej czy tak:) Ceny sliwki u mnie podskoczyły:(

Awatar użytkownika

defacto
300
Posty: 315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: defacto » poniedziałek, 25 wrz 2017, 15:02

Rozumiem, że to po 1wszym tłoczeniu ?
Zmieszać i grać ponownie z cięciem frakcji. Będzie :ok:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


Feti
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Kontynuator-moderator dziadkowej tradycji :)
Ulubiony Alkohol: Feliksówka!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Zachodnia Wielkopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Feti » wtorek, 26 wrz 2017, 13:06

Cześć wszystkim. Również jestem w trakcie "produkcji" śliwowicy. Tydzień temu w sobotę wrzuciłem ok. 2 skrzynek śliwek węgierek wraz z pestkami w beczkę 50L bez dodatku drożdży, cukru i wody. Śliwki umyte oraz rozpołowione w celach kontrolnych. Wczoraj przecedziłem wszystko, pozbyłem się również pestek. Było tego ok. 30L, ponieważ miałem również balon 10L wydrylowanych owoców, by porównać z resztą. Konkluzja - pestki dają wyraźny zapach i smak migdałów (chyba :). Do pozostałego soku dodałem 1kg cukru, na który drożdże zareagowały baaardzo entuzjastycznie :D. Pytanie do fachowców: ile mogę w sumie dodać tego cukru, by nie zepsuć smaku? 3kg? Pierwotnie miało go nie być wcale, lecz wydajność alkoholowa z ok. 40kg owoców jest raczej nikła... :/
Kto pyta, nie błądzi! 8-)

Awatar użytkownika

Kamal
1600
Posty: 1615
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Kamal » wtorek, 26 wrz 2017, 13:56

Max dodaj 4 kg. :-P Na 10kg owoców/1kg cukru.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 17:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: grzesieksz7 » wtorek, 26 wrz 2017, 20:01

Miło i smutno tak poczytać, że działacie. Ja już 3 sezon nic nie robię, takie życie na obczyźnie. Choć za to z roku na rok mój sadek śliwowy (110 śliw) rośnie w oczach :D
Z tego co słyszałem to u nas śliwy bardzo drogie, przymrozki itd zrobiły swoje.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!


wawaldek11
1800
Posty: 1824
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 26 wrz 2017, 22:23

Miałeś już owoce ze swojego, pięknie położonego sadu?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 17:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: grzesieksz7 » wtorek, 26 wrz 2017, 23:53

Miałem, z kilku drzewek posadzonych wcześniej, było ich tyle, że gałęzie trzeba było podpierać ;) Ale póki co za mało, by dawać je w beczkę, wszystko poszło na powidło ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!


Feti
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Kontynuator-moderator dziadkowej tradycji :)
Ulubiony Alkohol: Feliksówka!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Zachodnia Wielkopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Feti » środa, 27 wrz 2017, 06:10

Z owocami rzeczywiście ciężka sprawa w tym roku :| Normalnie własnie przygotowywałbym winko jabłkowe, ale po prostu nie ma z czego :bezradny: Ledwo do zjedzenia będzie tego. Z czereśniami i wiśniami podobnie, którym udało się w miarę dojrzeć - zostały dosłownie pochłonięte przez szpaki... W sumie nie ma co się dziwić, ptaszyska wygłodniałe przez tegoroczną klęskę nieurodzaju ;/
Kto pyta, nie błądzi! 8-)

Awatar użytkownika

Doody
1300
Posty: 1348
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Doody » czwartek, 28 wrz 2017, 20:38

Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...
Pozdrawiam
Darek


Feti
30
Posty: 35
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Kontynuator-moderator dziadkowej tradycji :)
Ulubiony Alkohol: Feliksówka!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Zachodnia Wielkopolska
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Feti » piątek, 29 wrz 2017, 12:20

Doody pisze:Najgorsze w tym roku jest to, ze nawet na targowiskach lokalnych sprzedawana jest śliwka węgierka z ...Węgier, bo tam urodzaj był wszyscy importują. Śliwka ta jednak ma w sobie dużo chemii. Mój destylat czuć po prostu chemią... Identycznie czuć pomarańcze i brzoskwinie z Biedronki. Destylaty walą jak ze sklepu chemicznego. Dla porównania mam destylat winogronowy z niepryskanych krzewów i jest bardzo dobry...

Dlatego ja na winko biorę owoce z własnych/wujowskich źródeł :D Doody, tak z ciekawości, na jakim sprzęcie obrabiasz owocówki?
Kto pyta, nie błądzi! 8-)

Awatar użytkownika

Doody
1300
Posty: 1348
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Doody » piątek, 29 wrz 2017, 13:53

Ostatnio na kolumnie półkowej sitowej. A wcześniej na aabratku w opcji pot still.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 09:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Krzysztof988 » wtorek, 3 paź 2017, 15:34

Z ostatniego psocenia wyszło mi 6l śliwowicy po jednokrotnym grzaniu i chyba tak zostawię, bo smak i aromat jest bardzo OK. Chcę trochę ją podrasować i dodać płatków dębowych. A żem młokos w branży, to mam dylemat jakie ile i na jak długo. Mam mocno, średnio, słabo palone i naturalne. Nigdy jeszcze nie dodawałem do destylatu płatków dębowych więc chcę zapytać doświadczonych Kolegów o radę, ba... jeszcze rok temu dawałem zarobić Skarbowi RP, ale dość... Pomożecie...?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

Awatar użytkownika

defacto
300
Posty: 315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: defacto » wtorek, 3 paź 2017, 18:38

Pomożemy !
Wydeptaj raz jeszcze to co masz a do uzyskanego urobku dodaj 1,5g-2g/l płatków średnio palonych, na minimum 6 miesięcy. Nie będziesz Pan żałował :ok:
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !

Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 09:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: Krzysztof988 » wtorek, 3 paź 2017, 19:54

A po drugim razie nie straci aromatu? Czyli te 6l głównego i 2l pogonu rozrobić do ~28l ( keg 30l) i przepuścić jeszcze raz z odcięciem przedgonów, gonu głównego i pogonów.
Pogony to od ilu % (50%) liczyć, czy z temp. na kegu?
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić

Awatar użytkownika

defacto
300
Posty: 315
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: defacto » wtorek, 3 paź 2017, 20:31

Straci, ale zdecydowanie złagodnieje. Potem nabierze charakteru- jak poleży i odpocznie :D
To co uzyskałeś, dodaj do 19l świeżej wody i ognia Panie. Odbiór między 80-50% i potem resztę osobno. Popróbować, pokosztować, ustalić swój smak i na zdrowie Panie !
Pozdrówa
Oby nie ostatni w tym roku mój Boże kochany !


maniek86
200
Posty: 204
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2017

Postautor: maniek86 » niedziela, 22 paź 2017, 23:56

Jeśli ktoś zastanawia się czy warto mieszać śliwki( patrz zdjęcie strona 51) to przyznam że to co wyszło z mojego miksu jest pyszne. Destylat ma zaledwie kilka tygodni a zapowiada się znakomicie. Jest tam nawet jakaś odmiana białych śliwek :)
Bimber forever !!!


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości