Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
maciek1612
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
Podziękował: 2 razy

Post autor: maciek1612 »

Witam ;) Trzy nastawy na cobra8 8kg cukru i 21l wody. Wszystko zgodnie z instrukcją a drożdże we wszystkich trzech już z wystartowaniem miały problem i nie był on tak burzliwy jak w dwóch poprzednich nastawach jakie zrobiłem w przeszłości. Po zakończonej fermentacji dodałem turbo klaru nie sprawdzając blg(ja głupi), dopiero przymierzając się do destylacji okazało się, że są słodkie. Do dwóch nastawów dodałem po kolejnej paczce cobry ale nie pomogło. Czy jest możliwe, że drożdże były zepsute? Poradźcie co robić?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Post autor: Góral bagienny »

Sprawdz datę ważności na opakowaniu. W jakiej temperaturze trzymasz nastawy i czy je napowietrzasz?
Zmniejsz ilość cukru lub daj więcej wody do nastawu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Post autor: PETER29 »

To tak mocne grzyby że potrafią zmarłego wskrzesić. Robiłem z drożdży które były ok.6 miesięcy po terminie i zrobiły swoje. Czy oby nastaw nie miał za dużej temperatury i drożdżaki się nie ugotowały?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2674
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Post autor: JanOkowita »

Zrezygnowaliśmy z oferowania tych drożdży w sklepiku AD rok temu. Dwa razy pod rząd trafiły się bardzo słabe jakościowo partie produktu - wielu klientów narzekało, że nie wystartowały lub nie przerabiały do końca. Co gorsza, na koniec jeszcze się okazało że wytwarzają nadmierną ilość aromatów siarkowych w nastawie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
maciek1612
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
Podziękował: 2 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Post autor: maciek1612 »

@Góral bagienny
Dzięki za chęci ale tak jak napisałem wszystko zostało zrobione zgodnie z instrukcją, poza tym wcześniejsze cukrówki wyszły idealnie. Pozdrawiam

@PETER29
Nie ma takiej opcji, nastaw nie przekroczył 30°C. Pozdrawiam

[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony piątek, 17 sty 2020, 10:34 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Post autor: johnex »

Oprócz daty przydatności ważne jest w jakiej temperaturze były przechowywane drożdże. Alcotec podaje, że przydatność 24 miesiące jest przy temperaturze przechowywania poniżej 10 stopni. Przerabiałem zresztą sam podobny przypadek. Jeden nastaw zrobiony jesienią drożdże przerobiły bez problemu. Drożdże z tej samej partii które przeleżały w szafce kuchennej przez zimę, mimo że były w terminie nie dały rady i nastaw zatrzymał się na plusowym blg. Od tamtej pory trzymam drożdże w lodówce i nie mam już takich problemów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”