Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
maciek1612
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
Załączniki
Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: maciek1612 » poniedziałek, 6 sty 2020, 11:37

Witam ;) Trzy nastawy na cobra8 8kg cukru i 21l wody. Wszystko zgodnie z instrukcją a drożdże we wszystkich trzech już z wystartowaniem miały problem i nie był on tak burzliwy jak w dwóch poprzednich nastawach jakie zrobiłem w przeszłości. Po zakończonej fermentacji dodałem turbo klaru nie sprawdzając blg(ja głupi), dopiero przymierzając się do destylacji okazało się, że są słodkie. Do dwóch nastawów dodałem po kolejnej paczce cobry ale nie pomogło. Czy jest możliwe, że drożdże były zepsute? Poradźcie co robić?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1140
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 6 sty 2020, 13:43

Sprawdz datę ważności na opakowaniu. W jakiej temperaturze trzymasz nastawy i czy je napowietrzasz?
Zmniejsz ilość cukru lub daj więcej wody do nastawu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


PETER29
850
Posty: 871
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: PETER29 » poniedziałek, 6 sty 2020, 15:03

To tak mocne grzyby że potrafią zmarłego wskrzesić. Robiłem z drożdży które były ok.6 miesięcy po terminie i zrobiły swoje. Czy oby nastaw nie miał za dużej temperatury i drożdżaki się nie ugotowały?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 6 sty 2020, 18:30

Zrezygnowaliśmy z oferowania tych drożdży w sklepiku AD rok temu. Dwa razy pod rząd trafiły się bardzo słabe jakościowo partie produktu - wielu klientów narzekało, że nie wystartowały lub nie przerabiały do końca. Co gorsza, na koniec jeszcze się okazało że wytwarzają nadmierną ilość aromatów siarkowych w nastawie.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
maciek1612
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
Załączniki
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: maciek1612 » piątek, 17 sty 2020, 10:26

@Góral bagienny
Dzięki za chęci ale tak jak napisałem wszystko zostało zrobione zgodnie z instrukcją, poza tym wcześniejsze cukrówki wyszły idealnie. Pozdrawiam

@PETER29
Nie ma takiej opcji, nastaw nie przekroczył 30°C. Pozdrawiam

[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony piątek, 17 sty 2020, 10:34 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


johnex
550
Posty: 551
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg

Postautor: johnex » piątek, 17 sty 2020, 12:28

Oprócz daty przydatności ważne jest w jakiej temperaturze były przechowywane drożdże. Alcotec podaje, że przydatność 24 miesiące jest przy temperaturze przechowywania poniżej 10 stopni. Przerabiałem zresztą sam podobny przypadek. Jeden nastaw zrobiony jesienią drożdże przerobiły bez problemu. Drożdże z tej samej partii które przeleżały w szafce kuchennej przez zimę, mimo że były w terminie nie dały rady i nastaw zatrzymał się na plusowym blg. Od tamtej pory trzymam drożdże w lodówce i nie mam już takich problemów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości