Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
- Podziękował: 2 razy
Witam Trzy nastawy na cobra8 8kg cukru i 21l wody. Wszystko zgodnie z instrukcją a drożdże we wszystkich trzech już z wystartowaniem miały problem i nie był on tak burzliwy jak w dwóch poprzednich nastawach jakie zrobiłem w przeszłości. Po zakończonej fermentacji dodałem turbo klaru nie sprawdzając blg(ja głupi), dopiero przymierzając się do destylacji okazało się, że są słodkie. Do dwóch nastawów dodałem po kolejnej paczce cobry ale nie pomogło. Czy jest możliwe, że drożdże były zepsute? Poradźcie co robić?
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg
To tak mocne grzyby że potrafią zmarłego wskrzesić. Robiłem z drożdży które były ok.6 miesięcy po terminie i zrobiły swoje. Czy oby nastaw nie miał za dużej temperatury i drożdżaki się nie ugotowały?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg
Zrezygnowaliśmy z oferowania tych drożdży w sklepiku AD rok temu. Dwa razy pod rząd trafiły się bardzo słabe jakościowo partie produktu - wielu klientów narzekało, że nie wystartowały lub nie przerabiały do końca. Co gorsza, na koniec jeszcze się okazało że wytwarzają nadmierną ilość aromatów siarkowych w nastawie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 6 sty 2020, 11:02
- Podziękował: 2 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg
@Góral bagienny
Dzięki za chęci ale tak jak napisałem wszystko zostało zrobione zgodnie z instrukcją, poza tym wcześniejsze cukrówki wyszły idealnie. Pozdrawiam
@PETER29
Nie ma takiej opcji, nastaw nie przekroczył 30°C. Pozdrawiam
[mod: nie cytujemy całych postów]
Dzięki za chęci ale tak jak napisałem wszystko zostało zrobione zgodnie z instrukcją, poza tym wcześniejsze cukrówki wyszły idealnie. Pozdrawiam
@PETER29
Nie ma takiej opcji, nastaw nie przekroczył 30°C. Pozdrawiam
[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony piątek, 17 sty 2020, 10:34 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Słaba praca drożdży, stop na 7, 10 i 6 blg
Oprócz daty przydatności ważne jest w jakiej temperaturze były przechowywane drożdże. Alcotec podaje, że przydatność 24 miesiące jest przy temperaturze przechowywania poniżej 10 stopni. Przerabiałem zresztą sam podobny przypadek. Jeden nastaw zrobiony jesienią drożdże przerobiły bez problemu. Drożdże z tej samej partii które przeleżały w szafce kuchennej przez zimę, mimo że były w terminie nie dały rady i nastaw zatrzymał się na plusowym blg. Od tamtej pory trzymam drożdże w lodówce i nie mam już takich problemów.
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!