SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3868
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: Doody »

Ja zakwaszam kwaskiem zawsze, nie tylko skrobię, ale każdy zacier. Dodaje kwasek zawsze dopiero wtedy kiedy skrobia(zarówno ziemniaczana jak i zbożowa) jest całkowicie upłynniona. Zauważyłem, że zakwaszenie wpływa korzystnie na wydajność.
Pozdrawiam
Darek
promocja

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

@defacto właśnie z pierwszym razem miałem kwasek dodać też na samym początku ale zapomniałem j nie dodałem wcale, a za drugim razem już dodałem jak pisałem na początku i powstał kisiel.

Też trafiłem na parę przepisów gdzie kwasek był dodawany przed dodaniem skrobi.

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Skoro ten zacier jest kiślowaty... Sobie myślę... Jeśli zbyt niskie pH, uniemożliwia enzymowi, uplynnić skrobie, należałoby- co logiczne, dodać nieco środka (sody oczyszczonej?), żeby pH wzrosło nieco. Podgrzać, zabełtać tym. Może to coś pomoże. Na podorędziu, dodatkowa porcja enzymu upłynniającego w pogotowiu
Co myślicie?
Lub próbować- po podgrzaniu do ~62°C scukrzyć to i zmierzyć blg ale nie wiadomo ile tej skrobi się upłynniło. Sądzę, że nic. To ma być jak woda. Szkoda tego zacieru... :|

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Tak to wygląda obecnie, wziąłem próbkę ale gęsta żeby cukromierz coś pokazał więc rozrobiłem z wodą 1:1 i cukromierz pokazał 10blg.
Drożdże przerobią taki nastaw?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 09:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli zatarleś tą skrobię i się nie chwalisz? Pisałeś, z tego co widzę o uplynnieniu. A to raczej nie wystarczy.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Kontynuowalem zacieranie do końca nic do stracenia nie miałem.
Pisałem wcześniej jak był kisiel iż refraktometr pokazywał 23brix.
Dziś rano rzadsze jak na filmiku ale dla zwykłego cukromierza gęste więc rozrobiłem z wodą 1:1 i wyszło 10blg.

Jak temperatura spadnie do 30 stopni dodam drożdże i jak oba nastawu skończą pracować to rzadszy zmieszam z gęstym żeby nic się nie przypaliło do dna.

Podsumowanie: wychodzi na to iż wina kwasku dodanego na start, więcej tego błędu nie popełnię.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 13:58 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3868
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Doody »

Szczerze mówiąc wygląda to jak na grubym pornolu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zdecydowanie powinno być rzadsze.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Skoro po zatarciu i dodaniu wody w stosunku 1:1 uzyskałeś 10blg, to nic tylko syp drożdże. Tylko czy grzałeczki w kotle, sprostają takiej gęstwie?

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Płaszcz mam, ale ma wszelki wypadek zmieszam z rzadkim nastawem.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Zmierzyłem pH 3.8, ciekawe czy enzym scukrzający zadziałał.
Właśnie próbę jodową muszę zrobić .
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 15:17 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.

Gigooo
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Gigooo »

Ile dałeś kwasku?

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

5g/10l, nastaw 45l.
online
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: artos41 »

Ja daję podobnie. Paczka 20g kwasku na nastaw 45L, ale u mnie się to sprawdza bo wiem z jakiej poziomu pH czystej wody startuję. Sprawdź sobie na początek pH swojej wody, bo może się okazać, że dajesz jednak za dużo kwasku.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Tak wyszła próba gęstego nastawu jak na zdjęciu.
Rzadki nastaw próba wyszła negatywna.

Co teraz zrobić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

użytkownik usunięty
SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: użytkownik usunięty »

Wygląda na to, że pełno tam nie zatartej skrobi. Drożdże ci tego nie ruszą.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Podgrzewam do 63 stopni i znów enzym dodam.
Czy wszystko od nowa trzeba zrobić najpierw upłyniający później scukrzający?
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 18:38 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2615
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

A po co scukrzający?
Jeżeli zatarłeś całą skrobię, to nie ma już co przerabiać.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Alien844 pisze: niedziela, 28 sty 2024, 10:31 Kwasek następnie enzym upłyniający następnie skrobia .
Jesteś pewny, że zacier jest upłynniony?
Jeśli nie jesteś pewny, musisz dokończyć uplynnianie. Próba zacierania(scukrzania) w 63°C, moim zdaniem to porażka.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Więc co zrobić żeby miało ręce i nogi ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2940
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

Kombinujecie jak koń pod górę.
Przyczyny są dwie, zakażenie lub brak upłynniającego .
Na zakażenie za wcześnie, obstawiam stary enzym.
Zostaw jak jest nic nic nie kombinuj.
Kup świeże enzymy i dodaj w sensie tylko upłynniający :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1958
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: drgranatt »

Co masz zrobić to nie mam pojęcia. Zobaczymy co inni napiszą o swoich doświadczeniach.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Czyli nastaw podgrzać do 90 stopni i upłyniający dodać ?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2940
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Góral bagienny »

Już to napisałem upłynniający działa nawet w pracującym nastawie.
Ładuj drożdże i tyle jak nie masz upłynniającego :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: Alien844 »

Postanowiłem sprawdzić ten gęsty nastaw gdzie próba jodową wyszła pozytywnie, rozrobiłem go 1:1 z wodą i dodałem drożdży.
Na zdjęciach wynik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 07:08 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: użytkownik usunięty »

Ależ wzwód!! :hahaha: Piątka 🖐️
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2615
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA

Post autor: jakis1234 »

Jak widać pracuje mocno, rzecz tylko w tym, czy wszystko przerobi i jak będzie z klarowaniem.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Czy się wyklaruje czy nie bez różnicy, mam płaszcz :)
Mogę się mylić ale jeśli nastaw jest gęsty to drożdże dłużej będą go przerabiać?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2615
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: jakis1234 »

I tak i nie. Z drożdżami różnie to bywa i czas ich pracy zależy od wielu czynników.
U siebie nie zauważyłem, żeby gęstsze zaciery pracowały dłużej, raczej wpływ miała temperatura, rodzaj drożdży itd.
Ale też nigdy nie robiłem testów wpływu gęstości na czas pracy.
Zapewnij teraz odpowiednią temperaturę, zostaw i zobaczymy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Tego gęstego nastawu fermentacja będzie w kegu z płaszczem więc temperatura będzie zapewniona a drożdże Black Label.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Do rzadkiego nastawu użyłem Moscvy złote, pierwszy raz je używam.
Wczoraj popołudniu je zapodałem, pracują ale wydaje mi się iż bardzo spokojnie.
Temperatura nastawu 22 stopnie.
Czy tak wygląda ich praca czy za zimno im ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 08:50 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2615
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 237 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: jakis1234 »

Moskva Style w tej temperaturze pracują dosyć spokojnie, też staram się w takich temperaturach je utrzymywać.
Minęło mało czasu, więc jeszcze się rozkręcą.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Dzięki za informacje, jedynie chciałem się upewnić :)

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 266
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Alien844 »

Gęsty nastaw zakończył fermentację, zaczyna się klarować.
Mimo negatywnej próby jodowej blg 20 i drożdże przerobiły próbkę .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
online
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Cześć wszystkim :witam:
Udało mi się w dniu wczorajszym zatrzeć skrobię tapiokową z akcji. Postępowałem identycznie jak z ziemniaczaną, bo co tu zmieniać w procesie. Zatarła się tak samo fajnie i prosto jak ziemniaczana z tą różnicą, że w tapiokowej jest biała piana na wierzchu po ostrym mieszaniu, natomiast w ziemniaczanej była brązowa. Wydaje mi się, że także zapach zacieru się lekko różni. Skrobia ziemniaczana ma intensywniejszy (ziemniaczany) zapach. W tapiokowej natomiast jest dużo łagodniejszy.
Z 14 kg skrobi i 46 litrów wody uzyskałem na próbce w 20,5*C - 23 BLG.
Zacierałem wczoraj wieczorem a drożdże Professional Whisky Yeast zapodałem dzisiaj rano.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lut 2024, 09:09 przez artos41, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1958
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: drgranatt »

U mnie w skrobi ziemniaczanej też była biała piana, która po niedługim czasie od potraktowania alfa amylazą znikała. Były to tylko i wyłącznie pęcherzyki powietrza.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

alkohole-domowe
50
Posty: 65
Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: alkohole-domowe »

A podpowie ktoś jaka proporcja wody do skrobi? Ile trzeba na kega 50l żeby był w pełni wykorzystaby?

użytkownik usunięty
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć. Według mnie - 3:1 styknie.
Na kocioł 50L zacieram max. 13kg. Odliczając osad, wsadu na gotowo jest 41-42L.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3868
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: Doody »

Ja przy skrobi ziemniaczanej, na 25kg skrobi daje 82l wody. Po ściągnięciu znad osadu są 2 wsady do 50 l kotła, na pierwszy proces i łączę dwie surówki w trzecim, finalnym procesie.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
artos41 pisze: sobota, 10 lut 2024, 09:06
Z 14 kg skrobi i 46 litrów wody uzyskałem na próbce w 20,5*C - 23 BLG.
Stężenie cukru w zacierze, niczym w nastawie cukrowym. Czy aby na pewno, wszystko jest w porządku z tymi cyferkami? Jeśli tak, oznacza to, że tapioka, to wyjątkowo dobry surowiec jest :ok:
@Alien844
Jak u Ciebie, przebiegła fermentacja i ile uzyskałeś z tego "kleiku".
Pochwalisz się :?:
online
Awatar użytkownika

artos41
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie

Post autor: artos41 »

Tak, jak najbardziej wszystkie przedstawione dane są prawidłowe. Też spodziewałem się mniejszego BLG a tu zaskoczenie. Przy ziemniaczanej nie uzyskałem więcej jak 22 BLG.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”