SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Skoro ten zacier jest kiślowaty... Sobie myślę... Jeśli zbyt niskie pH, uniemożliwia enzymowi, uplynnić skrobie, należałoby- co logiczne, dodać nieco środka (sody oczyszczonej?), żeby pH wzrosło nieco. Podgrzać, zabełtać tym. Może to coś pomoże. Na podorędziu, dodatkowa porcja enzymu upłynniającego w pogotowiu
Co myślicie?
Lub próbować- po podgrzaniu do ~62°C scukrzyć to i zmierzyć blg ale nie wiadomo ile tej skrobi się upłynniło. Sądzę, że nic. To ma być jak woda. Szkoda tego zacieru...
Co myślicie?
Lub próbować- po podgrzaniu do ~62°C scukrzyć to i zmierzyć blg ale nie wiadomo ile tej skrobi się upłynniło. Sądzę, że nic. To ma być jak woda. Szkoda tego zacieru...
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Tak to wygląda obecnie, wziąłem próbkę ale gęsta żeby cukromierz coś pokazał więc rozrobiłem z wodą 1:1 i cukromierz pokazał 10blg.
Drożdże przerobią taki nastaw?
Drożdże przerobią taki nastaw?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 09:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Kontynuowalem zacieranie do końca nic do stracenia nie miałem.
Pisałem wcześniej jak był kisiel iż refraktometr pokazywał 23brix.
Dziś rano rzadsze jak na filmiku ale dla zwykłego cukromierza gęste więc rozrobiłem z wodą 1:1 i wyszło 10blg.
Jak temperatura spadnie do 30 stopni dodam drożdże i jak oba nastawu skończą pracować to rzadszy zmieszam z gęstym żeby nic się nie przypaliło do dna.
Podsumowanie: wychodzi na to iż wina kwasku dodanego na start, więcej tego błędu nie popełnię.
Pisałem wcześniej jak był kisiel iż refraktometr pokazywał 23brix.
Dziś rano rzadsze jak na filmiku ale dla zwykłego cukromierza gęste więc rozrobiłem z wodą 1:1 i wyszło 10blg.
Jak temperatura spadnie do 30 stopni dodam drożdże i jak oba nastawu skończą pracować to rzadszy zmieszam z gęstym żeby nic się nie przypaliło do dna.
Podsumowanie: wychodzi na to iż wina kwasku dodanego na start, więcej tego błędu nie popełnię.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 13:58 przez Alien844, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Zmierzyłem pH 3.8, ciekawe czy enzym scukrzający zadziałał.
Właśnie próbę jodową muszę zrobić .
Właśnie próbę jodową muszę zrobić .
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 15:17 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Podgrzewam do 63 stopni i znów enzym dodam.
Czy wszystko od nowa trzeba zrobić najpierw upłyniający później scukrzający?
Czy wszystko od nowa trzeba zrobić najpierw upłyniający później scukrzający?
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sty 2024, 18:38 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2940
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Kombinujecie jak koń pod górę.
Przyczyny są dwie, zakażenie lub brak upłynniającego .
Na zakażenie za wcześnie, obstawiam stary enzym.
Zostaw jak jest nic nic nie kombinuj.
Kup świeże enzymy i dodaj w sensie tylko upłynniający
Przyczyny są dwie, zakażenie lub brak upłynniającego .
Na zakażenie za wcześnie, obstawiam stary enzym.
Zostaw jak jest nic nic nie kombinuj.
Kup świeże enzymy i dodaj w sensie tylko upłynniający
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2940
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Postanowiłem sprawdzić ten gęsty nastaw gdzie próba jodową wyszła pozytywnie, rozrobiłem go 1:1 z wodą i dodałem drożdży.
Na zdjęciach wynik.
Na zdjęciach wynik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 07:08 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2615
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 237 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
I tak i nie. Z drożdżami różnie to bywa i czas ich pracy zależy od wielu czynników.
U siebie nie zauważyłem, żeby gęstsze zaciery pracowały dłużej, raczej wpływ miała temperatura, rodzaj drożdży itd.
Ale też nigdy nie robiłem testów wpływu gęstości na czas pracy.
Zapewnij teraz odpowiednią temperaturę, zostaw i zobaczymy.
U siebie nie zauważyłem, żeby gęstsze zaciery pracowały dłużej, raczej wpływ miała temperatura, rodzaj drożdży itd.
Ale też nigdy nie robiłem testów wpływu gęstości na czas pracy.
Zapewnij teraz odpowiednią temperaturę, zostaw i zobaczymy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 266
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
Do rzadkiego nastawu użyłem Moscvy złote, pierwszy raz je używam.
Wczoraj popołudniu je zapodałem, pracują ale wydaje mi się iż bardzo spokojnie.
Temperatura nastawu 22 stopnie.
Czy tak wygląda ich praca czy za zimno im ?
Wczoraj popołudniu je zapodałem, pracują ale wydaje mi się iż bardzo spokojnie.
Temperatura nastawu 22 stopnie.
Czy tak wygląda ich praca czy za zimno im ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 sty 2024, 08:50 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
-
online
- Posty: 58
- Rejestracja: środa, 16 lis 2022, 10:30
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
Cześć wszystkim
Udało mi się w dniu wczorajszym zatrzeć skrobię tapiokową z akcji. Postępowałem identycznie jak z ziemniaczaną, bo co tu zmieniać w procesie. Zatarła się tak samo fajnie i prosto jak ziemniaczana z tą różnicą, że w tapiokowej jest biała piana na wierzchu po ostrym mieszaniu, natomiast w ziemniaczanej była brązowa. Wydaje mi się, że także zapach zacieru się lekko różni. Skrobia ziemniaczana ma intensywniejszy (ziemniaczany) zapach. W tapiokowej natomiast jest dużo łagodniejszy.
Z 14 kg skrobi i 46 litrów wody uzyskałem na próbce w 20,5*C - 23 BLG.
Zacierałem wczoraj wieczorem a drożdże Professional Whisky Yeast zapodałem dzisiaj rano.
Udało mi się w dniu wczorajszym zatrzeć skrobię tapiokową z akcji. Postępowałem identycznie jak z ziemniaczaną, bo co tu zmieniać w procesie. Zatarła się tak samo fajnie i prosto jak ziemniaczana z tą różnicą, że w tapiokowej jest biała piana na wierzchu po ostrym mieszaniu, natomiast w ziemniaczanej była brązowa. Wydaje mi się, że także zapach zacieru się lekko różni. Skrobia ziemniaczana ma intensywniejszy (ziemniaczany) zapach. W tapiokowej natomiast jest dużo łagodniejszy.
Z 14 kg skrobi i 46 litrów wody uzyskałem na próbce w 20,5*C - 23 BLG.
Zacierałem wczoraj wieczorem a drożdże Professional Whisky Yeast zapodałem dzisiaj rano.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 lut 2024, 09:09 przez artos41, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1958
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
U mnie w skrobi ziemniaczanej też była biała piana, która po niedługim czasie od potraktowania alfa amylazą znikała. Były to tylko i wyłącznie pęcherzyki powietrza.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 65
- Rejestracja: środa, 7 lip 2010, 14:21
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: SKROBIA TAPIOKOWA - Zacieranie, porady, opinie
Serwus.
@Alien844
Jak u Ciebie, przebiegła fermentacja i ile uzyskałeś z tego "kleiku".
Pochwalisz się
Stężenie cukru w zacierze, niczym w nastawie cukrowym. Czy aby na pewno, wszystko jest w porządku z tymi cyferkami? Jeśli tak, oznacza to, że tapioka, to wyjątkowo dobry surowiec jest
@Alien844
Jak u Ciebie, przebiegła fermentacja i ile uzyskałeś z tego "kleiku".
Pochwalisz się