Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Załączniki
Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: Rafal12336 » niedziela, 10 cze 2018, 16:42

Panowie, chciałbym uzyskać czysty destylat o aromacie i smaku jabłek. Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..nigdzie na forum nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi, dlatego proszę o poradę doświadczonych kolegów
8-)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: Rafal12336 » wtorek, 12 cze 2018, 21:37

Nikt nic nie doradzi?


wawaldek11
1850
Posty: 1893
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 12 cze 2018, 23:09

Chyba nikt nie robił takiego eksperymentu. Albo były i nie ma czym się chwalić. Jak chcesz, to mogę poteoretyzować ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4013
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: lesgo58 » środa, 13 cze 2018, 05:54

[quote="Rafal12336" Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
[/quote]
Maceracja jabłek. Antonówka, reneta itp. I później destylacja.
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?

Oczywiście. Tylko czy będzie to akceptowalne to zależy od Twojej wrażliwości i gustu. Ja bym tak nie robił. Skórki zawierają dużo tanin.
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..

Nie wiem co masz zna myśli? Ale jeśli destylację alkoholu zaprawionego sokiem to patrz pierwszy akapit mojego postu. Sytuacja jest podobna.
Ale na twoim miejscu mając odpowiednią ilość soku zrobiłbym regularną fermentację samego soku bądź delikatnie wzmocnionego cukrem i później destylował.

Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 663
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: manowar » środa, 13 cze 2018, 07:22

Skórki mają taniny, ale jednocześnie większość aromatu owocu to właśnie skórki - to m.in dlatego na wina i nalewki bardziej nadają się owoce małe mające większy stosunek ilości skórki do miąższu. Wracając do pytania - ja bym jednak zdecydował się na jedną z dwóch dróg:
- prostszą i łatwiejszą - zrobić nalewkę jabłkową - np. na szarych / złotych renetach - mam jeszcze butelkę lekko doprawioną goździkiem i cynamonem - z gr000bym wypiliśmy butelkę nawet nie wiedząc kiedy....
- trudniejszą - tak jak Leszek napisał - macerować jabłka w alkoholu i destylować macerat - ta metoda używana jest przede wszystkim do produkcji wódek owocowych z owoców mających mało cukru i generalnie tych, których nie opłaca się przed destylacją fermentować. W sklepach takie wódki nazywane są nazwą owocu z dodaniem końcówki geist.

No i podstawowa rzecz - z jabłek robić na jesieni a nie teraz.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: Rafal12336 » środa, 13 cze 2018, 16:49

No właśnie myślałem o maceracji surówki np z tydzień z sokiem jabłkowym a potem destylacja. Bo nie mam możliwości destylacji jabłek (prosty sprzęt).
Jak myślicie, uwzględniać zawartość wody w soku przy rozpuszczaniu maceratu do drugiej fermentacji, czy nie patrzeć na to i po prostu dolać wody, aby było te 25-30% jak to się robi do drugiej destylacji? :)

Awatar użytkownika

drgranatt
800
Posty: 846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: drgranatt » środa, 13 cze 2018, 18:54

Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


maniek86
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 16:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: maniek86 » środa, 13 cze 2018, 19:44

Kilka tygodni temu robiłem gin, jałowiec jak i pocięte jabłko dałem na szczyt kolumny. Wyszedł przyzwoity trunek.
W taki sposób chce zrobić wódke o smaku jabłkowym. Weżne aby jabłko było świeże i twarde.
Bimber forever !!!


Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: Rafal12336 » środa, 13 cze 2018, 21:46

drgranatt pisze:Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.

A czy było w nim czuć że te skórki były suszone, czy może było czuć normalny smak/aromat jabłka jak przy tradycyjnej fermentacji jabłek?

Awatar użytkownika

drgranatt
800
Posty: 846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: drgranatt » czwartek, 14 cze 2018, 12:26

Zrobiłem z suszonych ponieważ owoce suszone mają inny smak i zapach niż świeże a na tym mi zależało.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


pepolek
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2016, 13:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Postautor: pepolek » piątek, 17 sie 2018, 18:50

Destyluje jabłka i inne owoce na 80cm aabratku wykonanym całkowicie z miedzi z wypełnieniem miedz - ko pol na pól, uzyskuje w ten sposob aromatyczny słodkawy spirytus 90-92%.Urobek wlewam do 5l butli, a nad nim umieszczam w wyk. z gazy czy innym woreczku drobno pokrojone jabłka. Całość szczelnie zakrecam i wystawiam na słońce, pary spirytusu krążące w butli wyciagaja aromaty. Trzymam to ok 2 do 3 tygodni, woreczek nie może być zamoczony, wychodzi super jabłkowica delikatna, aromatyczna i co ważne krystalicznie czysta. Robiłem w tym roku śliwowice w ten sposób wyszła klarowna ze złocistym kolorem. Gluty które tworzą sie ze śliwek i wpadają czasem do spirytusu łatwo odcedzić sitkiem.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość