Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Panowie, chciałbym uzyskać czysty destylat o aromacie i smaku jabłek. Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..nigdzie na forum nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi, dlatego proszę o poradę doświadczonych kolegów
8-)
alembiki

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Rafal12336 »

Nikt nic nie doradzi?

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: wawaldek11 »

Chyba nikt nie robił takiego eksperymentu. Albo były i nie ma czym się chwalić. Jak chcesz, to mogę poteoretyzować ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: lesgo58 »

[quote="Rafal12336" Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
[/quote]
Maceracja jabłek. Antonówka, reneta itp. I później destylacja.
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
Oczywiście. Tylko czy będzie to akceptowalne to zależy od Twojej wrażliwości i gustu. Ja bym tak nie robił. Skórki zawierają dużo tanin.
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..
Nie wiem co masz zna myśli? Ale jeśli destylację alkoholu zaprawionego sokiem to patrz pierwszy akapit mojego postu. Sytuacja jest podobna.
Ale na twoim miejscu mając odpowiednią ilość soku zrobiłbym regularną fermentację samego soku bądź delikatnie wzmocnionego cukrem i później destylował.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: manowar »

Skórki mają taniny, ale jednocześnie większość aromatu owocu to właśnie skórki - to m.in dlatego na wina i nalewki bardziej nadają się owoce małe mające większy stosunek ilości skórki do miąższu. Wracając do pytania - ja bym jednak zdecydował się na jedną z dwóch dróg:
- prostszą i łatwiejszą - zrobić nalewkę jabłkową - np. na szarych / złotych renetach - mam jeszcze butelkę lekko doprawioną goździkiem i cynamonem - z gr000bym wypiliśmy butelkę nawet nie wiedząc kiedy....
- trudniejszą - tak jak Leszek napisał - macerować jabłka w alkoholu i destylować macerat - ta metoda używana jest przede wszystkim do produkcji wódek owocowych z owoców mających mało cukru i generalnie tych, których nie opłaca się przed destylacją fermentować. W sklepach takie wódki nazywane są nazwą owocu z dodaniem końcówki geist.

No i podstawowa rzecz - z jabłek robić na jesieni a nie teraz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Rafal12336 »

No właśnie myślałem o maceracji surówki np z tydzień z sokiem jabłkowym a potem destylacja. Bo nie mam możliwości destylacji jabłek (prosty sprzęt).
Jak myślicie, uwzględniać zawartość wody w soku przy rozpuszczaniu maceratu do drugiej fermentacji, czy nie patrzeć na to i po prostu dolać wody, aby było te 25-30% jak to się robi do drugiej destylacji? :)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: drgranatt »

Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: maniek86 »

Kilka tygodni temu robiłem gin, jałowiec jak i pocięte jabłko dałem na szczyt kolumny. Wyszedł przyzwoity trunek.
W taki sposób chce zrobić wódke o smaku jabłkowym. Weżne aby jabłko było świeże i twarde.
Bimber forever !!!

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Rafal12336 »

drgranatt pisze:Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.
A czy było w nim czuć że te skórki były suszone, czy może było czuć normalny smak/aromat jabłka jak przy tradycyjnej fermentacji jabłek?
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: drgranatt »

Zrobiłem z suszonych ponieważ owoce suszone mają inny smak i zapach niż świeże a na tym mi zależało.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

pepolek
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2016, 14:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: pepolek »

Destyluje jabłka i inne owoce na 80cm aabratku wykonanym całkowicie z miedzi z wypełnieniem miedz - ko pol na pól, uzyskuje w ten sposob aromatyczny słodkawy spirytus 90-92%.Urobek wlewam do 5l butli, a nad nim umieszczam w wyk. z gazy czy innym woreczku drobno pokrojone jabłka. Całość szczelnie zakrecam i wystawiam na słońce, pary spirytusu krążące w butli wyciagaja aromaty. Trzymam to ok 2 do 3 tygodni, woreczek nie może być zamoczony, wychodzi super jabłkowica delikatna, aromatyczna i co ważne krystalicznie czysta. Robiłem w tym roku śliwowice w ten sposób wyszła klarowna ze złocistym kolorem. Gluty które tworzą sie ze śliwek i wpadają czasem do spirytusu łatwo odcedzić sitkiem.

Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Marsaw30 »

Kurde dobry sposób chyba. Chodziło mi o znalezienie czegoś, jakiegoś sposobu żeby wydobyć jak najwięcej smaku z nastawu który destylowałem. Więc chyba to by było ok. Przedestylować nastaw jabłkowy a potem dać taką wkładke jabłkową w woreczku?

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sty 2019, 15:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Doody »

To może jabłkówkę. Aromatyczne jabłka takie jak np. Antonówka, pokroić i zalać jabłkowym destylatem. Po maceracji sklarować i cieszyć się smakiem.
Pozdrawiam
Darek

Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Marsaw30 »

O tez super. Chodzi mi o to żeby znać kilka naturalnych sposobów na wzmocnienie smaku uzyskanego owocowego destylatu. Mkżna by było np. Zrobić jabłkowy desrylat a potem macerować z gruszkami... są jeszcze jakieś sposoby?
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: PiotrusPan »

Ja podzieliłem 60 litrowy nastaw z samego soku na dwa równe pierwszy z nich zasiliłem glukozą i po destylacji dolałem do drugiego. teraz moc drugiego nastawu szacuję na jakieś 25% Po miesięcznej maceracji idzie na kolumnę.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.

Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Marsaw30 »

Ja nie chce właśnie żadnych cukrów dodawać bo według mnie nie o to w tym chodzi jeśli chcemy zrobić whisky czy owocówkę. To takie trochę oszukiwanie samwgo siebie ,że tworzymy coś jakościowego . Nie wiem tak naprawdę czego sie spodziewać po destylacji z samych jabłek bo nigdy nie robiłem , ale ogólnie cel jest taki żeby lekko zawiewało jabłuszkami i miało taki piękny posmaczek. Nie chce też żeby było za słodkie. Jeśli zechce mieć więcej urobku to poprostu dokupie 100kg jabłek i tyle. Zależy mi na jakości.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Góral bagienny »

Do drugiego pędzenia dolałem 3l. soku antonówka z Tymbarku efekt SUPER Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: wawaldek11 »

A co destylowałeś?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?

Post autor: Góral bagienny »

Cukrówkę 30l. z dodatkiem 3kg jabłek
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 23:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”