Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Panowie, chciałbym uzyskać czysty destylat o aromacie i smaku jabłek. Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..nigdzie na forum nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi, dlatego proszę o poradę doświadczonych kolegów
Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
A może redestylacja z sokiem jabłkowym..nigdzie na forum nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi, dlatego proszę o poradę doświadczonych kolegów
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
[quote="Rafal12336" Macie jakieś pomysły na to oprócz tradycyjnego nastawy na owocach?
[/quote]
Maceracja jabłek. Antonówka, reneta itp. I później destylacja.
Ale na twoim miejscu mając odpowiednią ilość soku zrobiłbym regularną fermentację samego soku bądź delikatnie wzmocnionego cukrem i później destylował.
[/quote]
Maceracja jabłek. Antonówka, reneta itp. I później destylacja.
Oczywiście. Tylko czy będzie to akceptowalne to zależy od Twojej wrażliwości i gustu. Ja bym tak nie robił. Skórki zawierają dużo tanin.Myślicie że skórki z jabłek (może suszone?) oddały by jakiś aromat po kilkudniowej maceracji?
Nie wiem co masz zna myśli? Ale jeśli destylację alkoholu zaprawionego sokiem to patrz pierwszy akapit mojego postu. Sytuacja jest podobna.A może redestylacja z sokiem jabłkowym..
Ale na twoim miejscu mając odpowiednią ilość soku zrobiłbym regularną fermentację samego soku bądź delikatnie wzmocnionego cukrem i później destylował.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Skórki mają taniny, ale jednocześnie większość aromatu owocu to właśnie skórki - to m.in dlatego na wina i nalewki bardziej nadają się owoce małe mające większy stosunek ilości skórki do miąższu. Wracając do pytania - ja bym jednak zdecydował się na jedną z dwóch dróg:
- prostszą i łatwiejszą - zrobić nalewkę jabłkową - np. na szarych / złotych renetach - mam jeszcze butelkę lekko doprawioną goździkiem i cynamonem - z gr000bym wypiliśmy butelkę nawet nie wiedząc kiedy....
- trudniejszą - tak jak Leszek napisał - macerować jabłka w alkoholu i destylować macerat - ta metoda używana jest przede wszystkim do produkcji wódek owocowych z owoców mających mało cukru i generalnie tych, których nie opłaca się przed destylacją fermentować. W sklepach takie wódki nazywane są nazwą owocu z dodaniem końcówki geist.
No i podstawowa rzecz - z jabłek robić na jesieni a nie teraz.
- prostszą i łatwiejszą - zrobić nalewkę jabłkową - np. na szarych / złotych renetach - mam jeszcze butelkę lekko doprawioną goździkiem i cynamonem - z gr000bym wypiliśmy butelkę nawet nie wiedząc kiedy....
- trudniejszą - tak jak Leszek napisał - macerować jabłka w alkoholu i destylować macerat - ta metoda używana jest przede wszystkim do produkcji wódek owocowych z owoców mających mało cukru i generalnie tych, których nie opłaca się przed destylacją fermentować. W sklepach takie wódki nazywane są nazwą owocu z dodaniem końcówki geist.
No i podstawowa rzecz - z jabłek robić na jesieni a nie teraz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
No właśnie myślałem o maceracji surówki np z tydzień z sokiem jabłkowym a potem destylacja. Bo nie mam możliwości destylacji jabłek (prosty sprzęt).
Jak myślicie, uwzględniać zawartość wody w soku przy rozpuszczaniu maceratu do drugiej fermentacji, czy nie patrzeć na to i po prostu dolać wody, aby było te 25-30% jak to się robi do drugiej destylacji?
Jak myślicie, uwzględniać zawartość wody w soku przy rozpuszczaniu maceratu do drugiej fermentacji, czy nie patrzeć na to i po prostu dolać wody, aby było te 25-30% jak to się robi do drugiej destylacji?
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
A czy było w nim czuć że te skórki były suszone, czy może było czuć normalny smak/aromat jabłka jak przy tradycyjnej fermentacji jabłek?drgranatt pisze:Zalałem suszone skórki z jabłek destylatem 40 % i po chyba miesięcznej maceracji zlałem zapodając wiórki dębowe. W tej chwili napitek ma już ponad pół roku i jest bardziej niż zadowalający.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: sobota, 30 kwie 2016, 14:37
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Destyluje jabłka i inne owoce na 80cm aabratku wykonanym całkowicie z miedzi z wypełnieniem miedz - ko pol na pól, uzyskuje w ten sposob aromatyczny słodkawy spirytus 90-92%.Urobek wlewam do 5l butli, a nad nim umieszczam w wyk. z gazy czy innym woreczku drobno pokrojone jabłka. Całość szczelnie zakrecam i wystawiam na słońce, pary spirytusu krążące w butli wyciagaja aromaty. Trzymam to ok 2 do 3 tygodni, woreczek nie może być zamoczony, wychodzi super jabłkowica delikatna, aromatyczna i co ważne krystalicznie czysta. Robiłem w tym roku śliwowice w ten sposób wyszła klarowna ze złocistym kolorem. Gluty które tworzą sie ze śliwek i wpadają czasem do spirytusu łatwo odcedzić sitkiem.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Kurde dobry sposób chyba. Chodziło mi o znalezienie czegoś, jakiegoś sposobu żeby wydobyć jak najwięcej smaku z nastawu który destylowałem. Więc chyba to by było ok. Przedestylować nastaw jabłkowy a potem dać taką wkładke jabłkową w woreczku?
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sty 2019, 15:56 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Ja podzieliłem 60 litrowy nastaw z samego soku na dwa równe pierwszy z nich zasiliłem glukozą i po destylacji dolałem do drugiego. teraz moc drugiego nastawu szacuję na jakieś 25% Po miesięcznej maceracji idzie na kolumnę.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Ja nie chce właśnie żadnych cukrów dodawać bo według mnie nie o to w tym chodzi jeśli chcemy zrobić whisky czy owocówkę. To takie trochę oszukiwanie samwgo siebie ,że tworzymy coś jakościowego . Nie wiem tak naprawdę czego sie spodziewać po destylacji z samych jabłek bo nigdy nie robiłem , ale ogólnie cel jest taki żeby lekko zawiewało jabłuszkami i miało taki piękny posmaczek. Nie chce też żeby było za słodkie. Jeśli zechce mieć więcej urobku to poprostu dokupie 100kg jabłek i tyle. Zależy mi na jakości.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Skórki z jabłek jako aromat do destylatu?
Cukrówkę 30l. z dodatkiem 3kg jabłek
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 23:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM