Sacharoza laktoza i inne
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Czołem eksperymentatorzy
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena) Tutaj skład tego syropu Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy"
Przy okazji kilka fotek ze sklepu
Odświeżę trochę temat, bo dzisiaj byłem ze szwagrem u p. Łysonia (pszczelarze wiedzą o kogo chodzi a ci co nie wiedzą to sobie wygooglują ) i zobaczyłem takie "cuś" w cenie 29 zeta za 13 kg (przecena) Tutaj skład tego syropu Skusiłem się na próbę i jutro zrobię z tego nastaw. Zobaczymy co wyjdzie, może jakieś fajne "brandy"
Przy okazji kilka fotek ze sklepu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Testowałem Apifortunę, ale ona ma inny skład;
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów Już za kilka dni wszystko się okaże
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce
25% fruktozy
33,5% glukozy
20,5% maltozy
21% maltotriozy
Nie było jednak większych problemów z fermentacją. Opisuję to na początku tego tematu.
W tym syropie jest więcej fruktozy i glukozy więc także nie powinno być żadnych problemów Już za kilka dni wszystko się okaże
Na razie sprawdziłem, że po rozpuszczeniu w wodzie (bezproblemowo) w stosunku objętościowym 1:4, blg roztworu wynosi 23.
Muszę jeszcze sprawdzić jaka jest gęstość syropu, bo nawet nie wiem ile litrów jest w tej bańce
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Relacji ciąg dalszy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy...
Zmierzyłem gęstość syropu. Wynik - 1,4 kg/litr, więc w bańce było ok. 9,3 litra.
Rozpuściłem go bez problemu w 36 litrach wody o temp. 25°C, blg po rozpuszczeniu wyniosło 23. Do tego poszły drożdże Prestige Turbo Pure 48 w ilości 115 gramów, więc o połowę mniej niż zalecana dawka przez producenta
Po godzinie było już widać oznaki pracy grzybków a po dwóch pracowały w najlepsze.
No, to teraz czekam na efekt końcowy ich pracy...
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Doody, nie spiesz się tak z zakupem
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...
Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI
Dzisiaj, jak rano zajrzałem do beczki, okazało się, że wczoraj to był falstart drożdzaków. W beczce jest drożdżowej piany na 3 palce, ale fermentacji nie widać i nie słychać Dodałem jeszcze dwie łyżki KOJI i zobaczymy co będzie dalej...
Edit;
Po ponownym natlenieniu nastawu, grzybki pojęły pracę Nie wiem tylko czy to po tej operacji, czy po dodaniu KOJI
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 maja 2020, 11:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Relacji ciąg dalszy...
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten ;
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę
Grzybki się rozhulały aż miło i po 48 godzinach blg nastawu wynosi 10. Zauważyłem, a właściwie poczułem, że zapach nastawu baaardzo przypomina zapach fermentującej melasy. Dokładnie ten ;
Żona przechodząc obok beczki z nastawem, zaciska nos spinką do bielizny , mi on nie przeszkadza zwłaszcza, że taki zapach jest odczuwalny w pewnej odległości od beczki a wkładając nos bezpośredni do niej, czuję tylko szampanaprzypomniałem sobie opis fermentacji rumu gdzieś na anglojęzycznej stronie i poszukałem tego opisu. Cytuję:
"Fermentować w temperaturze 22-28°C przez 3-10 dni. Czas fermentacji zależy od ilości użytego cukru oraz temperatury powietrza. Zacier jest gotowy do destylacji gdy osiągnie poziom gęstości na areometrze 990. Będzie zawierać ok. 16% alkoholu i mieć zapach jak dupa szczurów"
Czekam na koniec fermentacji i... na rurę
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej
Na 96% fermentacja ruszyła po dobrym natlenieniu nastawu Na początku tylko wlałem wodę do syropu i zamieszałem aby się rozpuścił.Doody pisze:nie wiadomo czy drożdże sobie poradzą czy też fermentacja ruszyła w związku z enzymami zawartymi w tych grzybkach.
@.Gacek, no nie mogłem zaprezentować się inaczej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Już wcześniej były próby fermentacji pokarmu dla pszczół o nazwie Apifood. Skład wydawał się optymalny ale fermentacja stawala na poziomie 10Blg .Kòpôcz pisze:A na co miały by te enzymy wpłynąć? W składzie 3 monosacharydy (nie da się ich już rozłożyć na cukry jeszcze bardziej proste) i jeden disacharyd, ale fermentowalny...
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Ale także w Apifood wszystkie cukry są jak najbardziej fermentowalne, żaden ze składników nie jest złożonym, jeśli nastaw był w granicach tolerancji alkoholowej saccharomyces powinny sobie poradzić. Nie w składzie szukałbym przyczyny.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Ja kiedyś zaproponowałem fermentację Apifood'u i ktoś mi odradził mówiąc, że próbował i nastaw stanął na 10 Blg. Odpuściłem więc próby. Przysiągłbym, że tą osobą byłeś Ty radiusie
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty
Ale z wiekiem coraz częściej wydaje mi się że jestem czegoś pewien a tak nie jest. Więc może to nie byłeś Ty
Ostatnio zmieniony sobota, 23 maja 2020, 10:30 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 633 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Apifortunę syn stosował ze 3 sezony. Fermentowałem resztki z podkarmiaczek i zlewki z wiader i było kiepsko. Pisałem kiedyś o tym na forum i pewnie to zapamiętał Doody. Może Twoja Apifortuna była z innego źródła bo ta syna była rozlewana z mauzerów do wiaderek w Polsce i być może sprzedawca coś dodawał "na wszelki wypadek".radius pisze:.................Mój nastaw na Apifortunie przefermentował do -3 blg, więc skąd macie takie informacje
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Minęły 4 dni od nastawienia syropu. Aktualnie nastaw osiągnął poziom -1 i grzybki w dalszym ciągu żrą słodycz i srają alkoholem
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego
Zapach zmienił się na jabłkowo winny i żona nie zaciska już nosa "żabką" do bielizny
Przypuszczam, że wcześniejszy aromat, był efektem dodatków ziołowych w syropie
Kolejna relacja, już po zakończeniu fermentacji i odparowaniu głównego składnika płynu odkażającego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Aktualizacja.
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego Wynik opiszę
Fermentacja syropu APIKAND, zakończyła się definitywnie po 6 dniach, wynikiem -3 blg
Klarowanie bentonitem (koci żwirek), przebiegło idealnie i po 48 godzinach tak wygląda Jutro idzie do odzysku płynu odkażającego Wynik opiszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Sacharoza laktoza i inne
Nie "chyba", tylko na pewno
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C
W wyniku oddzielania "tego co sie poli, od tego co sie nie poli" (https://www.youtube.com/watch?v=5RwEwZorvdQ) uzyskałem ok.
- 300 ml przedgonów
- 4700 ml serca
- oraz 800 ml pogonów
W kanał poszło ok. 2 litry płynnej gęstwy drożdżowo bentonitowej. Proces, z wrodzonego lenistwa, zakończyłem gdy w zbiorniku temperatura wynosiła ok. 99°C
SPIRITUS FLAT UBI VULT