Rum z melasy z buraków cukrowych
-
Autor tematu - Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Witam wszystkich,
będę w tym wątku zamieszczał informacje na temat tego co uda mi się zrobić z melasy ale.. polskiej z buraków.
A było to tak:
Kupiłem 20litrów gęstej melasy, rozrobiłem 5l na około 22 litry wody (22blg), wrzuciłem około 250g (sparzonych) rodzynek i drożdże gorzelniane.
Narazie tydzień już toto pracuje.
To be continued...
będę w tym wątku zamieszczał informacje na temat tego co uda mi się zrobić z melasy ale.. polskiej z buraków.
A było to tak:
Kupiłem 20litrów gęstej melasy, rozrobiłem 5l na około 22 litry wody (22blg), wrzuciłem około 250g (sparzonych) rodzynek i drożdże gorzelniane.
Narazie tydzień już toto pracuje.
To be continued...
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sie 2012, 22:34 przez mario_, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 67
- Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
- Lokalizacja: Warszawa
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Witaj,
Możesz zapodać więcej informacji o melasie z buraka? Jakieś fotki by się zdały?
Ciekawi mnie końcowa wydajność finalnego produktu po oddzieleniu przedgonów i pogonów.
I najważniejsze: jak odczucia organoleptyczne?
Melasa trzcinowa ma smakowity zapach i smak zbliżony do suszonych fig.
Natomiast w czasie fermentacji wydzielają się, delikatnie mówiąc, nieciekawe zapachy, którymi nie należy się sugerować.
Niektórzy producenci przed fermentacją poddają melasę czyszczeniu, w efekcie produkt jest łagodniejszy w smaku.
I jeszcze jedno, cena... możesz zdradzić ile to to kosztuje?
Możesz zapodać więcej informacji o melasie z buraka? Jakieś fotki by się zdały?
Ciekawi mnie końcowa wydajność finalnego produktu po oddzieleniu przedgonów i pogonów.
I najważniejsze: jak odczucia organoleptyczne?
Melasa trzcinowa ma smakowity zapach i smak zbliżony do suszonych fig.
Natomiast w czasie fermentacji wydzielają się, delikatnie mówiąc, nieciekawe zapachy, którymi nie należy się sugerować.
Niektórzy producenci przed fermentacją poddają melasę czyszczeniu, w efekcie produkt jest łagodniejszy w smaku.
I jeszcze jedno, cena... możesz zdradzić ile to to kosztuje?
MIEĆ MIEDŹ
-
Autor tematu - Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Witajcie,
Na początku przepraszam za brak fotek samej melasy.
Fermentacja znacznie przyspieszyła z nadejściem upałów, dwa dni temu (fermentory stoją w garażu o temperaturze praktycznie zewnętrznej). Dzisiaj mija 10 dni od początku pracy. Liczę że skończy pracować za 5 dni i będę miał pracowity weekend.
Melasa z buraków, którą kupiłem była płynną, gęstą i ciemną cieczą o konsystencji mniej/więcej płynnego miodu. Identyczna z wyglądu jak ciemny słód brew-kita . Smak? Hm.. słodkie ale jakby trochę gorzkie? Ciężko to opisać ale jednak nie dodałbym tego do deserów .
Może nasuwać się Wam pytanie, po co to wszystko? A no dlatego że kosztowało mnie to 30zł za 20kg , co pozwoliło na rozrobienie 4 wiaderek 30L.
Destylować zamierzam jak zwykle dwa razy na zwykłym pot-stillu. Pierwszy raz odlewam 50-100ml (kociołek 20L) i jadę do końca. Za drugim razem, odbieram około 200-300 jak przedgon i jadę tak do około 60%, reszta - pogon.
Na początku przepraszam za brak fotek samej melasy.
Fermentacja znacznie przyspieszyła z nadejściem upałów, dwa dni temu (fermentory stoją w garażu o temperaturze praktycznie zewnętrznej). Dzisiaj mija 10 dni od początku pracy. Liczę że skończy pracować za 5 dni i będę miał pracowity weekend.
Melasa z buraków, którą kupiłem była płynną, gęstą i ciemną cieczą o konsystencji mniej/więcej płynnego miodu. Identyczna z wyglądu jak ciemny słód brew-kita . Smak? Hm.. słodkie ale jakby trochę gorzkie? Ciężko to opisać ale jednak nie dodałbym tego do deserów .
Może nasuwać się Wam pytanie, po co to wszystko? A no dlatego że kosztowało mnie to 30zł za 20kg , co pozwoliło na rozrobienie 4 wiaderek 30L.
Destylować zamierzam jak zwykle dwa razy na zwykłym pot-stillu. Pierwszy raz odlewam 50-100ml (kociołek 20L) i jadę do końca. Za drugim razem, odbieram około 200-300 jak przedgon i jadę tak do około 60%, reszta - pogon.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 118
- Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Mario_, mam pytanie, a może nawet kilka.
Możesz zdradzić gdzie takie cudo można kupić w dużych ilościach przynajmniej 5 litrów? Oprócz gdzieś w internecie (chodź tam znalazłem tylko małe słoiki - 300 do 500 gram - czy jakoś tak), albo mniej więcej w jakich punktach (handlowych) szukać?
I jaka jest normalna cena za kilo / liter tej melasy?
Pozdrawiam
Możesz zdradzić gdzie takie cudo można kupić w dużych ilościach przynajmniej 5 litrów? Oprócz gdzieś w internecie (chodź tam znalazłem tylko małe słoiki - 300 do 500 gram - czy jakoś tak), albo mniej więcej w jakich punktach (handlowych) szukać?
I jaka jest normalna cena za kilo / liter tej melasy?
Pozdrawiam
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
z trzciny cukrowej najtaniej jak znalazłem http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-46.html
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Ja kupuję tu: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2146&page=
Ciągle drożeje
Ciągle drożeje
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Dunkel,
melasę kupiłem prosto "od chłopa" w malowniczej nadbużańskiej okolicy na granicy mazowieckiego i podlaskiego .
Mam tam teściów, masę znajomych itp. Kiedyś rzuciłem hasło melasa a oni na to: jasne, mamy tego po sufit :-D.
Proponuję trochę cierpliwości, bo po destylacji może się okazać, że to jedna wielka kupa z tego wyjdzie.
melasę kupiłem prosto "od chłopa" w malowniczej nadbużańskiej okolicy na granicy mazowieckiego i podlaskiego .
Mam tam teściów, masę znajomych itp. Kiedyś rzuciłem hasło melasa a oni na to: jasne, mamy tego po sufit :-D.
Proponuję trochę cierpliwości, bo po destylacji może się okazać, że to jedna wielka kupa z tego wyjdzie.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Melasę z buraków da się zrobić, ale wymaga to odparowania sporej ilości wody, żeby zatężyć ekstrakt z buraków do 20 BLG. Typowo gotuje się pokrojone buraki w wodzie, żeby wyekstrahować cukier a potem odcedza się części stałe, filtruje (jak trzeba) i gotuje na wolnym ogniu przez kilka dni odparowując wodę.
Przyszło mię jednak do łba, żeby spróbować taki ekstrakt zatężyć w destylarce słonecznej używanej awaryjnie do odsalania wody morskiej w celach konsumpcyjnych. Takiej w kształcie inspektu z pochyloną szybą, na której skrapla się odparowana ze zbiornika pod nią czysta woda i spływa po szybie do odbieralnika. Na słoneczny dzień z metra kwadratowego powinny chyba odparować ze 2 litry wody...
Przyszło mię jednak do łba, żeby spróbować taki ekstrakt zatężyć w destylarce słonecznej używanej awaryjnie do odsalania wody morskiej w celach konsumpcyjnych. Takiej w kształcie inspektu z pochyloną szybą, na której skrapla się odparowana ze zbiornika pod nią czysta woda i spływa po szybie do odbieralnika. Na słoneczny dzień z metra kwadratowego powinny chyba odparować ze 2 litry wody...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Czesi juz pokazali, że się da ; )Proponuję trochę cierpliwości, bo po destylacji może się okazać, że to jedna wielka kupa z tego wyjdzie.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Poczekam na wyniki mario i jeśli okaże się że gra może być warta świeczki to wtedy spróbuję coś pokombinować, ciekawy jestem jakie smaki mogą wyjść po czymś takim.
Co do destylarki słonecznej to obawiam się że mogłoby to wcześniej przefermentować na dziko.
Co do destylarki słonecznej to obawiam się że mogłoby to wcześniej przefermentować na dziko.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Update:
Otwieram wiaderka kolejno mierząc BLG. I tutaj spotkało mnie rozczarowanie
Po dwóch tygodniach mało ruchliwej fermentacji, nastawy zeszły od 22blg do 17-18. Podejrzewam dwóch winowajców:
- niska temperatura w nocy
- gówniane drożdże (użyłem tych: http://destylacja.com/pl/p/FERMIOL-akty ... ze-50/1311 ), dałem 5g na 26L
Dodałem jedno opakowanie Bayanusów G995 na 4 wiaderka i przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Będę obserwował i Was informował
Jedyne co wyszło na plus jak narazie to zapach wydobywający się z rurki - taki jakby kawowy, kakaowy :-D
to be continued...
Otwieram wiaderka kolejno mierząc BLG. I tutaj spotkało mnie rozczarowanie
Po dwóch tygodniach mało ruchliwej fermentacji, nastawy zeszły od 22blg do 17-18. Podejrzewam dwóch winowajców:
- niska temperatura w nocy
- gówniane drożdże (użyłem tych: http://destylacja.com/pl/p/FERMIOL-akty ... ze-50/1311 ), dałem 5g na 26L
Dodałem jedno opakowanie Bayanusów G995 na 4 wiaderka i przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Będę obserwował i Was informował
Jedyne co wyszło na plus jak narazie to zapach wydobywający się z rurki - taki jakby kawowy, kakaowy :-D
to be continued...
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 118
- Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Jestem strasznie ciekaw jaki efekt będzie tego produktu. Z chęcią bym sobie zrobił polski rum Nic czekam na dalsze relacje.
Ale przecież melasę musisz rozcieńczyć wodą, do naszych 20-25 Blg, wiec i tak mamy syrop podobny do cukrówki.papo pisze:melasa jest bardzo gęsta, czy to nie ma wpływu na złe odczyty?
Jestem strasznie ciekaw jaki efekt będzie tego produktu. Z chęcią bym sobie zrobił polski rum Nic czekam na dalsze relacje.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Witam, jakiś czas temu zrobiłem próbny nastawik z melasy buraczanej (taki z cukrowni ciemnobrązowy lejący jak miód) z chłopakami alcotec48. Pracowało średnio, a efekt mało zadowalający.W czasie fermentacji prawie cały dom walił burakiem, a po puszczeniu w rurę otrzymałem co prawda destylat 96-97% a strasznie dawał amoniakiem. Po rozcieńczeniu i puszczeniu 2 raz trochę złagoniało, ale nawet po 3 miesiącach nie do spożycia (nie dawałem do węgla bo mi go szkoda było). Może zrobiłem coś nie tak, ale życzę powodzenia.
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
Autor tematu - Posty: 190
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 09:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
- Status Alkoholowy: Destylator
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Still nothing.
Jadę jutro na weekend do teściów, to będe destylował ale będzie to pierwsze tłoczenie, więc wrażenia nie będą super zapewne.
Niestety nie mam możliwości "zabawy w hobby" w domu.
Jadę jutro na weekend do teściów, to będe destylował ale będzie to pierwsze tłoczenie, więc wrażenia nie będą super zapewne.
Niestety nie mam możliwości "zabawy w hobby" w domu.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner
- William Faulkner
-
- Posty: 118
- Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Witam.
Chciałbym trochę odświeżyć ten temat. Kolego Mario, i jak przepędziłeś te swoje buraki? Mógłbyś się podzielić swoimi odczuciami, oraz innymi cennymi informacjami odnośnie melasy z buraków cukrowych.
Pozdrawiam
Chciałbym trochę odświeżyć ten temat. Kolego Mario, i jak przepędziłeś te swoje buraki? Mógłbyś się podzielić swoimi odczuciami, oraz innymi cennymi informacjami odnośnie melasy z buraków cukrowych.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sobota, 27 paź 2012, 15:06 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
-
- Posty: 2413
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Skoro mario_, nie odpowiedział, to zacytuję jego słowa, z pw.
mario_ pisze: Słuchaj, no nie było czym się chwalić, wylałem to wszystko bo fermentacja się nie udała. Nie wiem w czym był problem. Pracowało to bardzo powoli, a potem smród jak z kibla był .
Szkoda słów, więcej nigdy takiej melasy.
-
- Posty: 7508
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
A ja zacytuję jeszcze słowa kol. AAbratek z sąsiedniego forum:
z melasy buraczanej powstaje ohydny płyn produkowany przez gorzelnie przemysłowe i zwany powszechnie wódką (co stanowi poważne nadużycie w stosunku do smaku ), a nie doskonały trunek jak to się ma w przypadku melasy trzcinowej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 09:01
- Krótko o sobie: Posiadacz Kolumienki Miedzianej Basic
- Ulubiony Alkohol: Captain Morgan Spiced
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Elgin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
http://alkohole-domowe.com/forum/rum-t8 ... tml#p47486
To nie ma nic wspólnego? Ponoć nastaw na rum wali niemiłosiernie, długo leży a potem smakuje jak czysta magia.
To nie ma nic wspólnego? Ponoć nastaw na rum wali niemiłosiernie, długo leży a potem smakuje jak czysta magia.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Melasa trzcinowa nie ma nic wspólnego z buraczaną. Z tej pierwszej wyjdzie rum, a z tej drugiej coś, co najlepiej przerobić na wydajnej kolumnie na czystą. Polmos Łańcut za starych dobrych czasów (sprzed wprowadzenia Rozporządzenia 110/2008) przerabiał znaczne ilości melasy buraczanej na Wódkę Łańcut, która zdobywała wiele medali na targach i konkursach. W warunkach domowych lepiej nie łudzić się, że wyjdzie z tego rum, co najwyżej kiepska namiastka rumu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Witam szanowne grono. Rok temu zrobiłem nastaw z brązowego cukru i z tego co pamiętam to nie był on z trzciny tylko zwykły buraczany. Uzyłem naj ciemniejszy jaki znalazłem i rozrobiłem do 22blg bodajże. Akurat nie miałem drożdży gorzelniczycz więc użyłem winiarskich ec-1118. Po kilku tygodniach pusciłem to przez kolumnę Boka na minimalnym refluxie i byłem zaskoczony efektem końcowym. Wyszedł dobry bimberek z lekkim aromatem rumowym
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Jak robiłeś na Dark Muscavado lub Dry Demerara to nie mogło być w nich ani grama cukru buraczanego, bo są to dwa różne cukry trzcinowe nierafinowane. Można spotkać ciemny cukier buraczany w sklepach, ale zwykle jest to cukier kandyzowany lub z dodatkiem melasy trzcinowej (na podbarwienie), bo buraczana nie należy do smakowitości .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2012, 21:46
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Melasę można stosować jako dodatek do nastawów cukrowych w proporcji 1/4 melasy 3/4 cukru. Jak na drożdżach ruszy nastaw cukrowy dodajemy rozcieńczoną melasę. Można trochę zakwasić nastaw kwaskiem cytrynowym. Po puszczeniu na 1x w PS wyszedł przedni trunek o posmaku "czekolady". Część puszczona na kolumnie drugi raz dobry spirytus - delikatniejszy niż na samym cukrze. Próby na samej melasie nie można zejść poniżej 8 blg - fermentacja się zatrzymuje.
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Koledzy, czy ktoś jeszcze próbował coś robić z melasy buraczanej poza opisanymi przypadkami? Od ostatniego wpisu minęło 4 lata, może ktoś coś wymyślił? Dostałem wiadro melasy od znajomego, który uparł eis żeby ją przerobić na coś pijalnego. Nie chciałem tego brać , ale zapakował w samochód i mi przywiózł. Nie wiem czy nie szkoda czasu i prądu. Czy wylać melase na kompost i powiedzieć, że nic z niej nie wyszło, czy możne ma ktoś lepsze doświadczenia z tym produktem, niż opisywane dotychczas. Gdyby tak dodać na trzydziestko litrowy fermentator np. 2 kilo cukru trzcinowego i pościć na Cobra Turbo, to coś to poprawi. Za komuny słyszałem ze ze wszystkiego mozna zrobić bimber, nawet z makulatury.
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Także z tą makulaturą to nie żart, a stwierdzenie faktu
Makulatura to wszak celuloza, a z niej produkuje się alkohol nie od wczoraj.Pawlik67 pisze:...ze wszystkiego mozna zrobić bimber, nawet z makulatury.
Także z tą makulaturą to nie żart, a stwierdzenie faktu
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
A co myślicie o dodatku cukru trzcinowego? Pomoże coś, czy raczej będzie na zasadzie tak jak w przysłowiu o dodania łyżki dziegciu do beczki miodu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 maja 2019, 16:31 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Cukier trzcinowy nie jest dziegciem przy produktach z buraka.
Co najwyżej może pozytywnie wpłynąć na walory produktu końcowego.
Co najwyżej może pozytywnie wpłynąć na walory produktu końcowego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 maja 2019, 16:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2449
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 604 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Chyba ze 3 lata temu połaszczyłem się na melasę z buraka. Robiłem wszystko jak z melasy trzcinowej. Destylacja na półkowej. Efekt kiepski. To znaczy smak dosyć ciekawy ale ja czułem przebitkę smrodu zgniłego mięcha. Wszystko poszło na spirytus. Z miesiąc temu odkryłem w swoich "archiwaliach" butelkę tego trunku (40%). W smaku zrobił się niezły i zniknęła ta zgnilizna. Myślę, że bardzo wiele zależy od melasy. Pamiętam, że obdzwoniłem parę hurtowni z pytaniem o zapach. Tylko w jednej określili zapach jako przyjemny, lekko czekoladowy i tą kupiłem. W innych mówili o rzygowinach. Ta kupiona rzeczywiście dawała czekoladą ale już w surowej wyczuwałem lekką padlinę.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych
Wiem, że cukier to nie dziegieć, miałem tylko na myśli, że jak łyżka dziegciu nie popsuje smaku beczki miodu, tak kilo cukru trzcinowego nie polepszy smaku całego nastawu. Dzięki za podpowiedzi , jak będę miał trochę czasu to jednak spróbuje to przefermentować i potem dwa razy pogonić na PS. Może butelkę wrzucę na wiórki dębowe. Czas pokaże.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 maja 2019, 18:12 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.