Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: mario_ » piątek, 17 sie 2012, 23:02

Witam wszystkich,
będę w tym wątku zamieszczał informacje na temat tego co uda mi się zrobić z melasy ale.. polskiej z buraków.

A było to tak:
Kupiłem 20litrów gęstej melasy, rozrobiłem 5l na około 22 litry wody (22blg), wrzuciłem około 250g (sparzonych) rodzynek i drożdże gorzelniane.
Narazie tydzień już toto pracuje.

To be continued...:-)
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sie 2012, 21:34 przez mario_, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: kwachu » wtorek, 21 sie 2012, 16:18

Witaj mario_ . Jak tam fermentacja :?: nastawu melasowego , strasznie mnie to interesuje ? Napisz proszę , czy wszystko przebiega pomyślnie.
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: stoney » wtorek, 21 sie 2012, 19:07

Witaj,

Możesz zapodać więcej informacji o melasie z buraka? Jakieś fotki by się zdały?

Ciekawi mnie końcowa wydajność finalnego produktu po oddzieleniu przedgonów i pogonów.
I najważniejsze: jak odczucia organoleptyczne?
Melasa trzcinowa ma smakowity zapach i smak zbliżony do suszonych fig.
Natomiast w czasie fermentacji wydzielają się, delikatnie mówiąc, nieciekawe zapachy, którymi nie należy się sugerować.
Niektórzy producenci przed fermentacją poddają melasę czyszczeniu, w efekcie produkt jest łagodniejszy w smaku.

I jeszcze jedno, cena... możesz zdradzić ile to to kosztuje?
MIEĆ MIEDŹ

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: mario_ » wtorek, 21 sie 2012, 21:32

Witajcie,
Na początku przepraszam za brak fotek samej melasy.
Fermentacja znacznie przyspieszyła z nadejściem upałów, dwa dni temu (fermentory stoją w garażu o temperaturze praktycznie zewnętrznej). Dzisiaj mija 10 dni od początku pracy. Liczę że skończy pracować za 5 dni i będę miał pracowity weekend. :)
Melasa z buraków, którą kupiłem była płynną, gęstą i ciemną cieczą o konsystencji mniej/więcej płynnego miodu. Identyczna z wyglądu jak ciemny słód brew-kita :-). Smak? Hm..:roll: słodkie ale jakby trochę gorzkie? Ciężko to opisać ale jednak nie dodałbym tego do deserów ;-).
Może nasuwać się Wam pytanie, po co to wszystko? A no dlatego że kosztowało mnie to 30zł za 20kg :D , co pozwoliło na rozrobienie 4 wiaderek 30L.
Destylować zamierzam jak zwykle dwa razy na zwykłym pot-stillu. Pierwszy raz odlewam 50-100ml (kociołek 20L) i jadę do końca. Za drugim razem, odbieram około 200-300 jak przedgon i jadę tak do około 60%, reszta - pogon.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: artaks » środa, 22 sie 2012, 08:20

To okazyjna cena, czy gdzieś normalnie tak sprzedają?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: mario_ » czwartek, 23 sie 2012, 11:57

Kupiłem po znajomości, spytam się czy mogliby sprzedać więcej. Problemem była by przesyłka.
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Dunkel » czwartek, 23 sie 2012, 16:23

Mario_, mam pytanie, a może nawet kilka.
Możesz zdradzić gdzie takie cudo można kupić w dużych ilościach przynajmniej 5 litrów? Oprócz gdzieś w internecie (chodź tam znalazłem tylko małe słoiki - 300 do 500 gram - czy jakoś tak), albo mniej więcej w jakich punktach (handlowych) szukać?
I jaka jest normalna cena za kilo / liter tej melasy?


Pozdrawiam :)
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: papo » czwartek, 23 sie 2012, 16:47

z trzciny cukrowej najtaniej jak znalazłem www.mikroorganizmy-sklep.pl/melasa-trzc ... -p-46.html


wawaldek11
2000
Posty: 2354
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 23 sie 2012, 17:28

Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Dunkel » czwartek, 23 sie 2012, 21:32

Panowie, tylko że w tym temacie jest mowa o melasie z buraków cukrowych, a nie tak jak podajecie z trzciny cukrowej :) Bo sklepy z trzcinną cukrową to ja znalazłem bez większych problemów :)
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: mario_ » czwartek, 23 sie 2012, 22:11

Dunkel,
melasę kupiłem prosto "od chłopa" w malowniczej nadbużańskiej okolicy na granicy mazowieckiego i podlaskiego :-).
Mam tam teściów, masę znajomych itp. Kiedyś rzuciłem hasło melasa a oni na to: jasne, mamy tego po sufit :-D.
Proponuję trochę cierpliwości, bo po destylacji może się okazać, że to jedna wielka kupa z tego wyjdzie. :?
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Emiel Regis » piątek, 24 sie 2012, 07:04

Hejka,
Podpinam się pod temat.
Co myślicie o psocie z buraków cukrowych? Ktoś robił? Mam dostęp do buraków, z melasą już gorzej.
@mario czekam na wyniki :D
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: pokrec » piątek, 24 sie 2012, 09:55

Melasę z buraków da się zrobić, ale wymaga to odparowania sporej ilości wody, żeby zatężyć ekstrakt z buraków do 20 BLG. Typowo gotuje się pokrojone buraki w wodzie, żeby wyekstrahować cukier a potem odcedza się części stałe, filtruje (jak trzeba) i gotuje na wolnym ogniu przez kilka dni odparowując wodę.

Przyszło mię jednak do łba, żeby spróbować taki ekstrakt zatężyć w destylarce słonecznej używanej awaryjnie do odsalania wody morskiej w celach konsumpcyjnych. Takiej w kształcie inspektu z pochyloną szybą, na której skrapla się odparowana ze zbiornika pod nią czysta woda i spływa po szybie do odbieralnika. Na słoneczny dzień z metra kwadratowego powinny chyba odparować ze 2 litry wody...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: artaks » piątek, 24 sie 2012, 10:04

Proponuję trochę cierpliwości, bo po destylacji może się okazać, że to jedna wielka kupa z tego wyjdzie.


Czesi juz pokazali, że się da ; )
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Emiel Regis » piątek, 24 sie 2012, 10:28

Poczekam na wyniki mario i jeśli okaże się że gra może być warta świeczki to wtedy spróbuję coś pokombinować, ciekawy jestem jakie smaki mogą wyjść po czymś takim.
Co do destylarki słonecznej to obawiam się że mogłoby to wcześniej przefermentować na dziko.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

Autor tematu
mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: mario_ » wtorek, 28 sie 2012, 21:43

Update:
Otwieram wiaderka kolejno mierząc BLG. I tutaj spotkało mnie rozczarowanie :dupa:
Po dwóch tygodniach mało ruchliwej fermentacji, nastawy zeszły od 22blg do 17-18. Podejrzewam dwóch winowajców:
- niska temperatura w nocy
- gówniane drożdże (użyłem tych: http://destylacja.com/pl/p/FERMIOL-akty ... ze-50/1311 ), dałem 5g na 26L
Dodałem jedno opakowanie Bayanusów G995 na 4 wiaderka i przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Będę obserwował i Was informował :-)
Jedyne co wyszło na plus jak narazie to zapach wydobywający się z rurki - taki jakby kawowy, kakaowy :-D

to be continued...
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: papo » środa, 29 sie 2012, 07:00

melasa jest bardzo gęsta, czy to nie ma wpływu na złe odczyty?

Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Dunkel » środa, 29 sie 2012, 08:05

papo pisze:melasa jest bardzo gęsta, czy to nie ma wpływu na złe odczyty?

Ale przecież melasę musisz rozcieńczyć wodą, do naszych 20-25 Blg, wiec i tak mamy syrop podobny do cukrówki.

Jestem strasznie ciekaw jaki efekt będzie tego produktu. Z chęcią bym sobie zrobił polski rum :) Nic czekam na dalsze relacje.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)


Greg_55
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 1 kwie 2012, 20:32
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: Greg_55 » środa, 29 sie 2012, 20:39

Witam, jakiś czas temu zrobiłem próbny nastawik z melasy buraczanej (taki z cukrowni ciemnobrązowy lejący jak miód) z chłopakami alcotec48. Pracowało średnio, a efekt mało zadowalający.W czasie fermentacji prawie cały dom walił burakiem, a po puszczeniu w rurę otrzymałem co prawda destylat 96-97% a strasznie dawał amoniakiem. Po rozcieńczeniu i puszczeniu 2 raz trochę złagoniało, ale nawet po 3 miesiącach nie do spożycia (nie dawałem do węgla bo mi go szkoda było). Może zrobiłem coś nie tak, ale życzę powodzenia.


wawaldek11
2000
Posty: 2354
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Rum z melasy z buraków cukrowych

Postautor: wawaldek11 » środa, 26 wrz 2012, 12:58

Mario - jakie wyniki?
Pozdrawiam,
Waldek


Wróć do „Nastaw na Rum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości