Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Postautor: mat.82 » środa, 15 lip 2020, 18:07

Dobry wieczór wszystkim. Pytanie może wydać się głupie, ale nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi. (być może źle szukałem)
Jeśli dobrze rozumiem proces, to w zesłodowanym ziarnie skrobia jest już rozbita na cukry proste a końcowy produkt nabiera słodkiego smaku.
Czy w takim razie sam słód jęczmienny można poddać fermentacji bez zacierania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Postautor: mocho » środa, 15 lip 2020, 18:25

Źle rozumiesz ;) możesz zrobić bez zacierania ale wtedy na drożdżach koji. Do każdych innych drożdży musisz zatrzeć


przegab
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Postautor: przegab » środa, 15 lip 2020, 19:33

Ale jest jeszcze dobra wiadomość. Nie musisz enzymów dodawać bo te już są w słodzie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Postautor: mat.82 » środa, 15 lip 2020, 19:41

O enzymach wiedziałem ;)
Cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
Dziękuję za odpowiedzi.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości