Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: mat.82 »

Dobry wieczór wszystkim. Pytanie może wydać się głupie, ale nie znalazłem na nie jednoznacznej odpowiedzi. (być może źle szukałem)
Jeśli dobrze rozumiem proces, to w zesłodowanym ziarnie skrobia jest już rozbita na cukry proste a końcowy produkt nabiera słodkiego smaku.
Czy w takim razie sam słód jęczmienny można poddać fermentacji bez zacierania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
promocja

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Post autor: mocho »

Źle rozumiesz ;) możesz zrobić bez zacierania ale wtedy na drożdżach koji. Do każdych innych drożdży musisz zatrzeć

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Post autor: przegab »

Ale jest jeszcze dobra wiadomość. Nie musisz enzymów dodawać bo te już są w słodzie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytanie o fermentację słodu jęczmiennego

Post autor: mat.82 »

O enzymach wiedziałem ;)
Cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
Dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”