Przymiarka do pierwszego sprzętu
Witam wszystkich
Po wędzeniu, serowarstwie i pieczeniu chleba przyszła pora na trunki. Głównie interesują mnie wódki ziemniaczane, w następnej kolejności gin, na końcu owocówki. Po kilkutygodniowej lekturze forum, mam kilka wybranych zestawów do rektyfikacji. Mój budżet to 2500 - 2800 zł. Prośba do Was o pomoc w wyborze sprzętu i ewentualne jego modyfikacje.
Założenia:
- aabratek
- OLM
- zbiornik keg 50L
- latarka
- dodatkowy wlew w zbiorniku
- kolumna dzielona w połowie
- bez bufora
W zasadzie mam jedno pytanie, gdzie wykonujecie fermentacje i rektyfikacje? Czy jest możliwe fermentowanie i klarowanie w piwnicy, a rektyfikowanie w kuchni w bloku mieszkalnym. Chodzi mi o uciążliwość dla sąsiadów, rodziny (zapach, zajmowanie kuchni na parę godzin). Jeśli jest to do zaakceptowania, ograniczy mnie wysokość sprzętu do max. 235 cm, ale odpadną problemy związane z chłodzeniem, transportem sprzętu, nastawu.
W innym przypadku w grę wchodzi działka - wysokość nie ma znaczenia, pomieszczenia max. 280 cm., dochodzą natomiast kłopoty z chłodzeniem (hydrofor od kwietnia do listopada, pozostałe miesiące brak bieżącej wody), transportem sprzętu, nastawu. Na działce jest siła, ale nie wiem czy warto pakować się w 3 grzałki i czy jest łatwa możliwość sterowania mocą.
Moje wstępne wybory (we właściwej kolejności):
https://mojdestylator.pl/index.php?id_p ... er=product
http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-916.html
https://ak-spaw.pl/produkt/destylator-aabratek-60l-olm/
Ostatni mocno poza moim budżetem, ale mi się bardzo podoba.
Na stronie mojdestylator.pl jest informacja o zawieszeniu działalności sklepu, macie może jakieś wieści od @Wolana na jak długo?
Na koniec jeszcze jedna kwestia, czy późniejsze dołożenie bufora zwiększa ilość półek teoretycznych, jeśli tak czy trzeba port termometru na 10 półce przenieść niżej?
Po wędzeniu, serowarstwie i pieczeniu chleba przyszła pora na trunki. Głównie interesują mnie wódki ziemniaczane, w następnej kolejności gin, na końcu owocówki. Po kilkutygodniowej lekturze forum, mam kilka wybranych zestawów do rektyfikacji. Mój budżet to 2500 - 2800 zł. Prośba do Was o pomoc w wyborze sprzętu i ewentualne jego modyfikacje.
Założenia:
- aabratek
- OLM
- zbiornik keg 50L
- latarka
- dodatkowy wlew w zbiorniku
- kolumna dzielona w połowie
- bez bufora
W zasadzie mam jedno pytanie, gdzie wykonujecie fermentacje i rektyfikacje? Czy jest możliwe fermentowanie i klarowanie w piwnicy, a rektyfikowanie w kuchni w bloku mieszkalnym. Chodzi mi o uciążliwość dla sąsiadów, rodziny (zapach, zajmowanie kuchni na parę godzin). Jeśli jest to do zaakceptowania, ograniczy mnie wysokość sprzętu do max. 235 cm, ale odpadną problemy związane z chłodzeniem, transportem sprzętu, nastawu.
W innym przypadku w grę wchodzi działka - wysokość nie ma znaczenia, pomieszczenia max. 280 cm., dochodzą natomiast kłopoty z chłodzeniem (hydrofor od kwietnia do listopada, pozostałe miesiące brak bieżącej wody), transportem sprzętu, nastawu. Na działce jest siła, ale nie wiem czy warto pakować się w 3 grzałki i czy jest łatwa możliwość sterowania mocą.
Moje wstępne wybory (we właściwej kolejności):
https://mojdestylator.pl/index.php?id_p ... er=product
http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabrate ... p-916.html
https://ak-spaw.pl/produkt/destylator-aabratek-60l-olm/
Ostatni mocno poza moim budżetem, ale mi się bardzo podoba.
Na stronie mojdestylator.pl jest informacja o zawieszeniu działalności sklepu, macie może jakieś wieści od @Wolana na jak długo?
Na koniec jeszcze jedna kwestia, czy późniejsze dołożenie bufora zwiększa ilość półek teoretycznych, jeśli tak czy trzeba port termometru na 10 półce przenieść niżej?
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Działka jako miejsce fermentacji odpada, bywam tam max. 3 dni, dłużej nie mogę. A na początek nie chciałbym robić nastawów super, hiper speed 24 h. bez klarowania. Obieg zamknięty jak najbardziej, ale jestem tu zielony. Nie mam pojęcia jaki pojemnik musiałbym mieć, jaka pompka do wymuszenia obiegu. Pewnie na forum coś o tym znajdę, ale póki co tym się nie interesowałem.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Rektyfikuję i destyluję w kuchni w bloku. Tam też prowadzę fermentację. Nie ma problemu z zapachami. Możesz to też robić w piwnicy, tylko kup ciche rurki fermentacyjne.
Co do wysokości, skontaktuj się z producentami i zapytaj, to fajnie ludzie i powiedzą co i jak. Wybrałeś sprzęt od dobrych producentów, będzie w porządku.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Co do wysokości, skontaktuj się z producentami i zapytaj, to fajnie ludzie i powiedzą co i jak. Wybrałeś sprzęt od dobrych producentów, będzie w porządku.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 14 paź 2023, 18:40 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 233
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
tutaj masz też fajny sprzęt troche taniej niż od ak-spaw tylko zrobiony na kegu a u adama na zbiorniku spawanym
https://psocimy.pl/katalog-produktow/71 ... forem.html
https://psocimy.pl/katalog-produktow/71 ... forem.html
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
A no właśnie, stąd głównie różnica w cenie wszystkich ofert
Na chwilę obecną wyprowadziłem się na działkę, i też mam hydrofor, i nawet jak potrzeba coś zrobić poza sezonem, to go uruchamiam. Większym problemem na działce w/g mnie, jest brak kontroli nad nastawem czy zacierem. Na działke jeżdżę zazwyczaj co dwa tygodnie, i nie raz miałem niespodziankę, że jechałem z zamiarem destylacji a tu nastaw jeszcze pracuje. Albo stoi a blg ok 10 I grom wie dlaczego
Co do działań w bloku, możesz spokojnie zarówno fermentowac i reatyfikowac w mieszkaniu. Raz tylko podczas rozgrzewania, zająłem się czym innym i nie odkręciłem wody w porę. Rozpuszczalnikiem jeszcze długo waliło w łazience
Na chwilę obecną wyprowadziłem się na działkę, i też mam hydrofor, i nawet jak potrzeba coś zrobić poza sezonem, to go uruchamiam. Większym problemem na działce w/g mnie, jest brak kontroli nad nastawem czy zacierem. Na działke jeżdżę zazwyczaj co dwa tygodnie, i nie raz miałem niespodziankę, że jechałem z zamiarem destylacji a tu nastaw jeszcze pracuje. Albo stoi a blg ok 10 I grom wie dlaczego
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Nie wiem czemu, ale moje odpowiedzi nie są publikowane, lub są spóźnione.
kleryk88, sprzęt super w tej cenie, ten producent mi umknął. Zmieniłbym jedynie umiejscowienie termometru w kegu na niższe, i może jego rodzaj (ten jest bimetaliczny).
Spróbuję zrezygnować w tym zestawie z bufora na rzecz latarki i sterowania mocą, wtedy budżet by mi się zamknął.
jakis1234, Mrooq - dzięki za informacje o Waszym sposobie prowadzenia procesów. To mnie przekonało do zrobienia próbnego nastawu.
kleryk88, sprzęt super w tej cenie, ten producent mi umknął. Zmieniłbym jedynie umiejscowienie termometru w kegu na niższe, i może jego rodzaj (ten jest bimetaliczny).
Spróbuję zrezygnować w tym zestawie z bufora na rzecz latarki i sterowania mocą, wtedy budżet by mi się zamknął.
jakis1234, Mrooq - dzięki za informacje o Waszym sposobie prowadzenia procesów. To mnie przekonało do zrobienia próbnego nastawu.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 233
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
lepiej mieć bufor niż latarkę, ja np już nie robię zalewania tylko po prostu dłużej wzmacniam bufor, ak-spaw jak psocimy bardzo dobrzy producenci możesz do każdego zadzwonić i sie dogadać co by cię interesowało w ak-spaw głowica jak zbiornik ładniejszy no ale w psocimy masz bufor który naprawdę robi robotę
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Adam nie dodał że przy jego zbiorniku masz 10l więcej i 10 cm mniej na wysokości w porównaniu do kega 50.
Wszystkie wyżej wymienione propozycje są warte rozważenia, do Ciebie należy decyzja.
Wszystkie wyżej wymienione propozycje są warte rozważenia, do Ciebie należy decyzja.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 paź 2023, 12:19 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Mam dzieloną. Nie mam ani latarki, ani dodatkowego wlewu. Można powiedzieć że podstawowa wersja. Jeśli chodzi o mnie to rzeczą jakiej tylko żałuję że nie wziąłem od razu to lepsze termometry - teraz jakichś szukam. Ale nie miałem funduszy na nic lepszego.
Ps. Też czekałem prawie 2 miesiące
Wysłane z mojego moto g(9) plus przy użyciu Tapatalka
Ps. Też czekałem prawie 2 miesiące
Wysłane z mojego moto g(9) plus przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 paź 2023, 21:14 przez Szym, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
W poście, który ostatnio czytałem: ponowna-rektyfikacja-przedgonow-z-metod ... 25382.html, padła kwestia wysokości umieszczenia grzałek w kegu. @jakis1234 napisał "Masz wysoko grzałki, też mam keg 50l, ale u mnie wystarczy 12 l, żeby je przykryć". Producent mi napisał, że będę potrzebował 20-25 L nastawu/zacieru do zakrycia grzałek. Wolałbym niżej, więc czy będę musiał sam przerabiać keg, czy też mam naciskać na producenta.
-
- Posty: 351
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Wydaje mi się że producentowi mogło chodzić o minimalny litrarz dla procesu, a nie poziom zalania grzałek. 20-25 L to raczej bezpieczna granica by nie odkryć grzałek po odparowaniu alkoholu. Dopytaj bo w przeciwnym razie miałbyś kryzę z grzałką w połowie kega
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 paź 2023, 18:47 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Posty: 123
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Jeśli chodzi o sprzęt od @wolan to te 20 L się tyczy ilości jaka musisz wlać żeby przeprowadzić cały proces i nie martwić się o grzałki ( sprawdzone osobiście ). Zresztą po co wlewać 12L do kega 50L, przecież to większość % zostanie w kolumnie.
Wysłane z mojego moto g(9) plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego moto g(9) plus przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
A przydaje się chociażby przy metodzie 2,5, gdy wlewasz 50% i odbierasz tylko przedgon.
Nie chodzi o to czy taka ilość ma sens, mówimy o minimalnej ilości żeby zakryć grzałki.
A przydaje się chociażby przy metodzie 2,5, gdy wlewasz 50% i odbierasz tylko przedgon.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Właśnie o możliwość przeprowadzenia metody 2,5 mi chodzi. Tak jak napisał @Szym, 20L pewnie dotyczyło minimalnej ilości wlanego nastawu/zacieru by przeprowadzić cały proces. A więc po odbiorze przedgonu, serca i pogonów, musi zostać tyle wody odwarowej, by grzałki jeszcze były zakryte. Ja producenta pytałem wyraźnie, ile potrzeba płynu by zakryć grzałki. Ale i tak muszę się upewnić.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Przymiarka do pierwszego sprzętu
Jak odbierasz tylko przedgon, to wiele tego nie ma.
Czasami zalewałem 50 % trochę ponad grzałki, odbierałem przedgon i i potem wystarczyło dolać wody i było dobre rozcieńczenie do kolejnego etapu.
Nie sądzę, żeby producent tak wysoko umieścił grzałki, bo po co?
W każdym razie sprawdź,
Czasami zalewałem 50 % trochę ponad grzałki, odbierałem przedgon i i potem wystarczyło dolać wody i było dobre rozcieńczenie do kolejnego etapu.
Nie sądzę, żeby producent tak wysoko umieścił grzałki, bo po co?
W każdym razie sprawdź,
Pozdrawiam z opolskiego.