Szanowni Koledzy!
Szukam przepisu na domową esencję migdałową. W sieci znalazłem przepisy na esencje różnego rodzaju, ale ani słowa o tej z migdałów. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Esencja migdałowa
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Esencja migdałowa
Edit: pomyliłem przepisy.
Spróbuj
-120ml wódki
-80ml rumu/brandy/whisky
30g migdałów
Wrzuć wszystko do jakieś butelki, i maceruj minimum 3 tygodnie. W ciemnym miejscu.
Albo maceruj migdały tylko w wódce.
Spróbuj
-120ml wódki
-80ml rumu/brandy/whisky
30g migdałów
Wrzuć wszystko do jakieś butelki, i maceruj minimum 3 tygodnie. W ciemnym miejscu.
Albo maceruj migdały tylko w wódce.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 mar 2014, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Esencja migdałowa
Nie zacząłeś od witam, więc spróbuję pomóc. Sam się w to nie bawię, bo mam pod nosem sklepik w którym można kupić esencję alkoholową z gorzkich migdałów. Właśnie, z gorzkich mogdałów. Ale w alemańskiej sieci znalazłem przepis. Nie gwarantuję, że jest dobry.
20 g gorzkich migdałów
250 ml mocnej wódki
Grubo rozdrobnione migdały włożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i zalać alkoholem na 2 miesiące. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spróbuj i napisz jak wyszło.
20 g gorzkich migdałów
250 ml mocnej wódki
Grubo rozdrobnione migdały włożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i zalać alkoholem na 2 miesiące. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spróbuj i napisz jak wyszło.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Esencja migdałowa
Zagrniczne przepisy.
http://translate.google.pl/translate?hl ... PL577PL577
http://translate.google.pl/translate?hl ... PL577PL577
http://translate.google.pl/translate?hl ... PL577PL577
http://translate.google.pl/translate?hl ... PL577PL577
Re: Esencja migdałowa
Dzięki za odpowiedzi.
Gdy szukałem, zapomniałem o stronach w języku ang.
Ostatnio na allegro pojawił się ekstrakt migdałowy, w którego opisie możemy przeczytać:
"Our Natural Almond Extract is made from the oil of bitter almond, taken from peach seed kernels."
Czy ktoś orientuje się, czym różnią się w smaku jądra pestek śliwek (czy moreli), od migdałów?
Gdy szukałem, zapomniałem o stronach w języku ang.
Ostatnio na allegro pojawił się ekstrakt migdałowy, w którego opisie możemy przeczytać:
"Our Natural Almond Extract is made from the oil of bitter almond, taken from peach seed kernels."
Czy ktoś orientuje się, czym różnią się w smaku jądra pestek śliwek (czy moreli), od migdałów?
Re: Esencja migdałowa
Pestek śliwek nie jadłem. Pestki moreli to coś pomiędzy słodkimi a gorzkimi migdałami. W niektórych krajach jest zakaz handlu gorzkimi migdałami i często się je zastępuje pestkami moreli.
A dodatkowo:
http://wolnemedia.net/zdrowie/witamina- ... o-na-raka/
A dodatkowo:
http://wolnemedia.net/zdrowie/witamina- ... o-na-raka/